Кадрите на земеделските училища - силно търсени извън България

Тодор Тодоров, директор на ПГ по земеделие "Христо Ботев"
1 юни 2021 22:18, Анисия Иванова
32
Кадрите на земеделските училища - силно търсени извън България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има много голяма заинтересованост сред учениците към земеделието. Това каза инж. Тодор Тодоров, директор на ПГ по земеделие "Христо Ботев", Ямбол в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

В гимназията се обучават 250 ученици, като има и 79 ученици в задочна форма, и 15 ученици в самостоятелна форма на обучение. "Нашите кадри са търсени навсякъде извън България. Ние имаме възможността да изведем учениците да видят как се развива земеделието в страни от Европейския съюз. Навсякъде хората са приятно изненадани от възможностите на нашите ученици и много от тях са получавали официални покани, след като завършат образованието си да отидат да работят там“, каза Тодоров.

Технологиите и дигитализацията значително помагат да се промени селското стопанство, като вече не се изискват дълги години практика за постигането на добри резултатите, смята Тодоров. Добър пример е употребата на GPS системи за образуването на редове за засаждане. "Навсякъде в земеделието се използват съвременни техники и технологии и се използва все по-малко физически труд, защото работната ръка в България вече не е достатъчна“, допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Училището се стреми да осигурява условия за обучение, подобни на тези в неговите партньорски организации в агробизнеса. „Държавата ни дава възможност да кандидатстваме за национални програми, защото средствата от бюджетите на училищата не стигат за подобряване на материално-техническата база“, заяви Тодоров и допълни, че с такива средства са успели да модернизират сградата на гимназията и да закупят модерен трактор и зърно-комбайн втора употреба за образователни цели.

Тодоров коментира, че училището поддържа добра връзка с бизнеса, за да може да произвежда нужните добре подготвени кадри. Учениците често посещават и се запознават с работата на земеделски производители. "Опитваме се да променим мнението, насадено от нашите баби и дядовци, че селскостопанският труд е унизителен, тежък, че се работи от сутрин до вечер. Това е отживелица", каза той.

Агробизнесът се нуждае от специалисти в трайните насаждения, техническите и зърнено-житните култури, смята Тодоров.

Според него всеки, завършил училището, може веднага да се регистрира като земеделски производител и сравнително лесно да започне да развива свое стопанство, стига да знае към кой отрасъл да се насочи.

Гимназията беше домакин на Националното състезание „Млад фермер“, в което взеха участие 20 ученически отбора от цялата страна, обучаващи се в сферата на селското стопанство.

"Един млад фермер трябва да покаже умения в различните операции в земеделието", смята Тодоров.

Самото състезание се състои от три модула. Единият е растениевъдство, където участниците разпознават и сортират различни семена, а след това имат като практическо занимание филизене на лози. Вторият модул е животновъдство и включва разпознаване на фуражи и показване на практически знания в млекодобива. Третият е механизация – тест за безопасност на движението и майсторско управление на трактор.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В земеделските училища един много сериозен брой ученици не присъстват в часовете, а други се водят само на списъци и не посещават училищe.Резултатите от матурите па БЕЛ го доказват с безпрецедентна неграмотност, много слаби оценки и неявили се на изпити!90% заминават в чужбина, но работят всичко друго ,но не и по специалностите ....ако са завършили средно професионално образование.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде навън търсят тези кадри ,?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5Добре че има хора, който движат обществото, че иначе щяхте д асе бието с пръчки и да дете каквото намерите на земята.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, логично е след 30г. демократизачия, обучението да е по-добро от такова след 75г. демократизация.
3
2
 
10
 
! Отговори
от Плевен преди 2 години
В Плевен всички професионални гимназии не подготвят абсолютно никакви кадри, а напротив, едни хора които грам познания от нищо!По време на час, ученичка си навива цигарка, а нейната приятелка на последния чин с тръпка върти минует на момъка от класа.От 24 човека по списък, по време на час средно са не повече от 5-6 човека.Един даскал преподава по 3-4 предмета.Завършва един ученик гимназия по земеделие, а той дефакто не е в състояние да различи царевица от боб! Това е нивото в Плевен ..!
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че има и такива хора които да вършат реалната работа че иначе ИТ СпЕцИаЛиСТИТИ ще умрат от глад.
1
7
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Хаха, явно иска да излъжат калабалъка да запишат в СПТУ-та по Селско стопанство. Хитро хитроооо