Ким Чен Ун има нова дясна ръка, но не е сестра му

Не е ясно кой заема длъжността
3 юни 2021 21:20, Нели Христова
49
Ким Чен Ун има нова дясна ръка, но не е сестра му
Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун има нов командир, според откъси от правителствен документ, публикуван от CNN.

Позицията беше създадена през януари като част от преразглеждане на правилата на Работническата партия на Корея (WPK), комунистическият политически орган, който управлява тайната държава.

Не е ясно кой е заел позицията.  Експертите смятат, че тя може да е била освободена или заета от Джо Йонг Уон или Ким Ток Хун - двама от най-могъщите мъже в правителството на Северна Корея.

Джо, който е на 60 години и се смята, че е един от най-дългосрочните и най-доверените помощници на Ким Чен Ун, служи като секретар на централния комитет на WPK. Той често се снима заедно с младия севернокорейски лидер. Ким Ток Хун е премиерът на правителството на Северна Корея.

Според севернокорейските държавни медии Джо и Ким са председателствали срещи или са провеждали официални посещения в цялата страна през тази година, които преди това вероятно биха били ръководени от Ким Чен Ун.

Анализаторите смятат, че само членовете на Постоянния комитет на Политбюро, най-горният ешелон на WPK, ще имат право на новата роля. Това означава, че сестрата на лидера на КНДР, Ким Йо Чен, вероятно не е човекът, заел позицията, според Лим Еул-чул, професор в Висшето училище по севернокорейски изследвания на университета Кюнгнам

Въпреки че Ким Йо Чен има влияние, "сравнимо с втория по сила човек в Северна Корея", тя не заема висок ранг в WPK, отбелязва Лим.

Няма нищо, което да показва, че създаването на позицията има нещо общо със здравето на Ким, което беше обект на интензивни спекулации миналата година, след като той изчезна от държавните медии в продължение на няколко седмици. Също така е малко вероятно този, който заема новата длъжност, официално първият секретар на WPK, да вземе властта от Ким Чен Ун, ако той умре или стане недееспособен.

Някои анализатори смятат, че за Ким ще бъде трудно да намери наследник извън близкото си семейство, което управлява Северна Корея от самото й създаване. Други смятат, че като мъж на 30 години той е просто твърде млад, за да мисли за план за наследяване.

Ким може просто да делегира някои от служебните си задължения, за да облекчи работата си. До миналата година той поддържаше изтощителен график, изпълнен с публични изяви, когато съобщава, че е помолил Ким Йо Чен да наблюдава "общите държавни дела" като част от инициативите му за споделяне на тежестта.

Чеонг Сонг-чанг, директор на центъра за севернокорейски изследвания в Института в Седжонг, каза, че Ким може да се чувства удобно да дава повече задължения на другите, защото е уверен във "властта си".

"Това ясно се различава от стила на политика на баща му Ким Чен Ир, който не успя да комуникира добре с членовете на партията и обществеността", обяснява Чонг.

Някога Ким Чен Ун е носил титлата първи секретар, но през януари се е посочил като генерален секретар на партията, титла, която преди е имала баща му. Ким Чен Ир е определен за "вечен генерален секретар" след смъртта му през 2011 г.

Добавянето на новата позиция на първи секретар беше една от няколкото промени, които WPK направи в своите правила, за девети път, когато направи такива ревизии.

Няколко от тях подчертават заявеното желание на Ким да подобри икономиката на Северна Корея. Въпреки това плановете му да извади страната от страшна бедност до голяма степен се провалиха поради увеличаващите се международни санкции и драконовските мерки, предприети от Пхенян, за да се предпази от COVID-19.

WPK официално промени политиката си на "хората на първо място", като се отказа от политиката за определяне на приоритетите на военните при Ким Чен Ир. Тази стратегия, известна като Songun на корейски, не се спазва от ранните дни на режима на Ким Чен Ун.

WPK също премахна думата "революция" от декларираната си стратегия за това как се надява да обедини Корейския полуостров, който беше разделен от СССР и САЩ след Втората световна война. Някои южнокорейски медии интерпретираха заличаването като потенциално доказателство, че Пхенян вече не планира да обедини двете Кореи чрез революция.

Отношенията между Северна Корея и двамата й основни противници, Южна Корея и САЩ, остават мразовити през последните години. В поредица от изявления, публикувани миналия месец, Пхенян предупреди Съединените щати, че ще се сблъска с "криза в близко бъдеще" и обвини Южна Корея в извършването на "непоносима провокация" срещу режима на Ким.

Северна Корея и нейната програма за ядрени оръжия не са били приоритет на мнозинството за администрацията на американския президент Джо Байдън в ранните си дни, въпреки че наскоро президентът на Южна Корея Мун Дже-ин посети Вашингтон, за да обсъди няколко въпроси, които предизвикват безпокойство, споделено между Вашингтон и Сеул.

Белият дом казва, че е отворен за преговори за дипломация с режима на Ким и планира да следва "калибриран, практичен подход", който се различава от стратегията на администрацията на Тръмп да се опитва да сключи страхотна сделка с помощта на срещи на върха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така става ,като си имаш собствена държава...
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на кого му пука за тея вече? Те направиха сапунена опера с червен привкус, не са интересни.
26
0
 
0
 
! Отговори
хирурга преди 2 години
За момент си помислих, че е имало инцидент, и след това операция.
25
0
 
3
 
! Отговори
Кого бе преди 2 години
Да не е назначил Ленчето Караиванова, след като си подаде оставката от кабинета на Рашков ?
24
0
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Много ме кефи когато през няколко месеца пишат че е умрял
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ще има по-чести мозъчни еякулации.
22
4
 
7
 
! Отговори
Новина преди 2 години
Още не казва коя ще е "дясната му ръка" , защото чака на есен , като изритаме Фигуранта , тогава да го обяви за "дясна ръка". Зер ,в България мястото на Фигуранта ще е в ареста , за национално предателство !!!
21
6
 
5
 
! Отговори
КНДР преди 2 години
Още дълго време ще треперят плъховете от великия ръководител и водач на корейския народ -- маршал Км Чен Ун !!!!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата му дясна ръка изкуствена протеза ли е или трансплантация от донор?
19
7
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Путинския *** цъка един и същ коментар за Беларус и Северна Корея хаха то вие троловете не сте толков жалки колкото тези дето ви плащат. Иначе за Северна Корея скоро имаше новина как 12 държави си затварят посолствата защото няма ядене и лекарства, май си я пропуснал тая новина. А тя дойде от руските дипломати дето бягаха от там с дрезината.
18
4
 
3
 
! Отговори
ляв пръст преди 2 години
Ким без Рашко шпионката е за никъде.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако им отменят санкциите южнокорейците ще им дишат праха на Северна Корея, Северна Корея ще излезе много по-напред, а във Франция на айфеловата кула ще има надписи и на корейски и сервитьорите ще знаят корейски за да угодят и да привличат дисциплинираните северно корейски туристи.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен това е Радефф след като Божков е със замразени сметки
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още пет-шест години, и ще мечтаете и ще ревете за Северна Корея, понеже ще е най-нормалното и доброто място за живот на планетата. Не понеже нещо ще се промени там.
14
5
 
9
 
! Отговори
а защо? преди 2 години
Като знаете такива подробностти за Северна Корея, защо няма и новини за мизерия, бездомници, пенсионери ровещи в кофите, просяци, безработица, самоубийства, престъпност, чалгаризация, наркомания и прocтитуция, корупция, кражби, умиращи защото нямат пари да си платят лечението и операцията, изнасилени и отвлечени деца, родители които колят децата си от бедност и безизходица, набези над стари хора по селата, демографска криза, висока смъртност, обезлюдяване, съсипана икономика?
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дясната ръка на Тиквата беше Цецо от училището за бавноразвиващи се, а сега е Мара Чепова.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познайте в коя държава руснаците си затвориха посолството и избягаха с ръчна дрезина защото няма храна и лекарства. Жокер - комунизма там е построен на 100%
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това заглавие е толкова неприлично... Ама добре поне че не е сестра му
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре Ким от колкото радеф и наркомана слафчо чалгата
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как кой, Радев е !