Все повече наши студенти предпочитат стаж в Япония

Ето какво разказва консултант за образование в чужбина Таня Тодорова
3 юни 2021 13:21, Петя Славова
30

Нараства интересът на български студенти към висшето образование в Япония. Страната се слави с инженерните си програми, с които привлича студенти от цял свят. Защо нашите студенти са привлечени от обучението в страната на Изгряващото слънце, какви са изискванията и възможностите за финансиране в Япония?

"Наблюдава се все по-засилен интерес към страната. Те имат постижения в сферата на инженерните специалности и на високите технологии. Младото поколение се интересува от аниме и манга, също така и от онлайн игрите", заяви старши консултантът за висше образование в чужбина Таня Тодорова в студиото на "България сутрин".

И обясни, че в Япония се появяват все повече бакалаварски и магистърски програми на английски език, като не се изисква изрично кандидат-студентът да знае японски език.

"Има програми на английски език, всяка година се появяват все повече и повече. Фокусът е върху инженерните програми, но има и така наречените liberal arts програми, които са по американската система. Дават основа и знание през първата година и вече всеки студент може да се насочи към сфера, която харесва. И политически науки, и бизнес", изтъкна Тодорова.

Стипендии

"Има частични и пълни стипендии, като зависи колко ще получи един студент от това какъв му е успехът и в какви извънкласни дейности е участвал", посочи старши консултантът за висше образование в чужбина пред Bulgaria ON AIR.

Практика

Според Тодорова, Япония целенасочено търси международни студенти, които да работят в международни компании.

"Студентите имат право 28 ч. на седмица да работят и по 8 ч., когато са във ваканция. Стига да не пречи на обучението им, могат да работят", категорична е тя.

"Много практика, съответно теорията се прилага на практика и като завърши човек, веднага да влезе в професията и да бъде нает от своя работодател", акцентира гостът в студиото.

Стажовете пък са част от самите програми в университетите, стана ясно от думите ѝ.

"Обикновено те са четвъртата година, а и през втората година има различни типове стажове. Студентите много често правят летни стажове, прибират се в България и ги правят тук, което се отразява положително на CV-то им", каза още Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ЯпониястажBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Васко преди 2 години
А в Русия, Беларус или Севрна Корея не желаят ли ?
4
7
 
4
 
! Отговори
гост преди 2 години
За гейши? Ех, вече и това не може без оброзование ...
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да деКакво изобщо има това с темата?
2
1
 
9
 
! Отговори
Да де преди 2 години
Ама никой не иска и в Русия:)))
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не иска стаж в Българи. НИКОЙ!