Над 111 хил. ученици се явяват на НВО тази седмица

За карантинираните също са подготвени изпитни зали
Обновена: 15 юни 2021 18:12 | 15 юни 2021 18:07, Веселина Йорданова
9
Над 111 хил. ученици се явяват на НВО тази седмица
Снимка: БГНЕС

Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас ще се явят на национално външно оценяване през тази седмица. Изпитът по български език и литература е в сряда, 16 юни, а изпитът по математика – в петък, 18 юни. На 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание.

Националното външно оценяване на седмокласниците ще се проведе в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 деца.

За първи път през тази година ще се проверят знанията и в X клас. Изпит ще има в 999 училища за над 51 600 ученици, съобщиха от МОН.

Националното външно оценяване за X клас започва в 8 часа, а за седмокласниците - в 9 часа.

Изпитът в седми клас е в две части. В първата част в рамките на един час учениците решават тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

Изпитът за десетокласниците продължава 90 минути. За това време те трябва да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

За да избегне технически проблем с изтеглянето на изпитните материали, два дни преди първия изпит Министерството на образованието и науката (МОН) организира стрес  тест. Всички училища, в които ще се проведат национални изпити, влязоха в платформата на МОН, свалиха изпратения файл и го разархивираха с паролата под него. В министерството не са постъпили сигнали за затруднения.

Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от 10 деца.

Подготвени са изпитни зали за карантинирани ученици. Към 15 юни т.г. под карантина като контактни с болни са 16 седмокласници и 49 десетокласници.

На изпитите може да се ползва химикалка с черно мастило, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Ако ученикът е с нарушено зрение, са разрешени брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, в случай че ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа.

Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка.

Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.     


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Санди преди 1 месец
Събират неграмотните джипсита от селата, защото на школата се плаща на глава, а не на резултат. Всички *** знаят, че са неприкосновени. Преди имаше по 1 годишна поправка. А сега са по няколко на срок и директорите принуждават даскалите да пишат или диктуват отговорите на тъпаците, за да минат.Даже на такива , които не са стъпили в школото цяла година.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОТКЪДЕ ТОЛКОВА ДЕСЕТОКЛАСНИЦИ БРЕ??? НАБОР 2007 Е С 54% МАЛЦИНСТВА.........НАБОР 2004 Е МНОГО МАЛКО......
5
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Това не е телевизия, това е НВО!!!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грамотници, 59 хил. седмокласници и 51 хил десетокласници, хайде смятайте. Четене с разбиране му се вика
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
HBO аз го имам на кабелната
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къф филм ше дават, че толкоз много ?
1
1
 
4
 
! Отговори
на кастинг преди 1 месец
за НВО ли