Хонорар за квестори - само в богатите училища

Заплащането им е в рамките на възнаграждението по трудов договор
16 юни 2021 16:36, Петя Славова
7
Хонорар за квестори - само в богатите училища
Снимка: БГНЕС

Квесторите на националните външни оценявания в 4-ти, 7-и и 10-и клас и на матурите в 12-и ще получават хонорар само ако работят в училище с по-голям бюджет. Миналата година заради извънредната обстановка на всеки от тях бяха гарантирани по 80 лв. на изпит, но тази не е така.

"Заплащането на квесторите е в рамките на месечното им възнаграждение по основен трудов договор, предвид че изпълняват тази дейност в рамките на установения 8-часов работен ден", обясниха от образователното министерство пред "Монитор". Така решението зависи от школските директори. За да могат да отпуснат бонуси за учителите си, ръководеното от тях училище обаче трябва да има излишък в бюджета.

"Учителите очакват и тази година бонуси, ако са квестори на изпитите, но навсякъде обясняваме, че между МОН и социалните партньори няма договореност за отпускането на допълнителни средства за квесторите на матурите и външното оценява в 4-ти, 7-и и 10-и клас“, обясни председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. Той припомни, че миналата година се е смятало, че учителите работят на първа линия, затова и със социалните партньори и МОН бе взето решение да се дадат по 80 лв. на всеки квестор, за да се гарантира, че ще има желаещи.

"Тогава обаче нямаше целеви средства, а се даваха от бюджетите на училищата и спестените от тях пари по време на дистанционното обучение от средата на март", каза Петров. Той уточни, че миналата година част от школата са давали средствата и от допълнителните трудови възнаграждения, които обикновено се отпускат за началото на година, Коледа, 24 май.

Още по темата

Много от учителите бяха възмутени, че тази година няма отпуснато финансиране. В Пловдив директорите решават, защото парите идват от делегираните бюджети. Главната тема в школата обаче е, че режат драстично възможностите учителите да почиват през лятото. Масово в професионалните гимназии ще работят докъм 15 юли и повече дори, а ще се върнат в училище в най-големите жеги на 14 август.

Във Велико Търново няма да има допълнително възнаграждение за учителите, ангажирани с матурите и външното оценяване. Шефката на образователния инспекторат Розалия Личева каза, че всичко е оставено в ръцете на директорите на школата. Тя обаче нямала информация някой директор да е дал пари на подчинените си за тази извънредна работа. В Стара Загора директорите не предвиждат бонуси за квесторите през тази година.

В комисиите за хронично болни ученици при провеждането на НВО за 7-и клас се предвиждат и възнаграждения за юристи и лекари. Заплащането е по 10 лева за деня на изпита. Не всеки юрист от комисията ще може да получи допълнителни средства. Възнагражденията ще се дават само ако съответното РУО няма назначен. Останалите членове на същите комисии са експерти от РУО и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование към МОН, които изпълняват дейността в рамките на установеното си работно време, допълват от образователното министерство.

МОН плаща на 2397 оценители с пари от национална програма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Do Petko-Що не вземеш и ти да станеш един даскал, че да видиш кво наистина НИЩОП0РАВЯТ даскалята. От такова НИЩОПРАВЕНЕ половината ми колеги си докараха кой диабет, кой гръбначни проблемни и куп други заболявания. Пробвай се в даскалската професия. ЗАБОЛЯВАНИЯТА ЩЕ СИ ГИ ДОКАРАШ БЕЗПЛАТНО. ГАРАНЦИЯ
5
0
 
3
 
! Отговори
Будна съвест преди 2 години
Доколкото зная, (от медиите, разбира се) пандемичната ситуация е все още налице, така че би трябвало на учителите-квестори, да бъде за платено допълнително. Не е все едно да си седиш на бюрцето в кабинета, да бъдеш с учениците, които по принцип обучаваш, и да митарстваш из цяла София по училища, в които са събрани дванадесетокласници от различни класове, социални групи и етноси. Рискът е твърде голям.
4
1
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
бе, те даскалите ще се оправят, но за теб няма шанс :))
3
0
 
16
 
! Отговори
тя преди 2 години
Тежка и неплатена професия!
2
4
 
13
 
! Отговори
До Петко преди 2 години
Петко много си зле! Даже и лош коментар ти е много , дано да нямаш деца , че си много лош материал!
1
26
 
6
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Eи не се найадоха прос.ти.те даскалий. Които за ништо не става става даскал. На всиякаде по сфета са наи ниско платени само тук им давът хилиядарки за да ништоправият.