Подробен преразказ на "Череши" на Карабашлиев пишат седмокласниците

На изпита по БЕЛ ще работят по Вариант I
16

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »
По Вариант 1 пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература.

Подробен преразказ от името на неутрален разказвач по разказ за "Череши" на Захари Карабашлиев правят в момента седмокласниците.

Още по темата
Повече от 111 000 ученици от седми и от десети клас е се явяват днес на националното външно оценяване по български език и литература.

Националното външно оценяване на седмокласниците ще се състои в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература, да се явят над 59 800 ученици в седми клас, припомня БТА.

За първи път през тази година ще се проверяват знанията и в десети клас. Изпит ще има в 999 училища за над 51 600 десетокласници. Националното външно оценяване за десети клас започна в 8.00 часа, а за седмокласниците - в 9.00 часа.

Изпитът в седми клас е в две части. В първата част в рамките на един час учениците решават тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова каза, че е направено всичко необходимо за сложната организация за двата изпита днес. Направени са и стрес тестове, за да може организацията да бъде оптимално добра, да няма технически проблеми, има достатъчно квестори, погрижили сме се и за карантинираните ученици, обясни Гайдарова. Тя съобщи, че в седми клас, по последни данни, карантинираните ученици са 16, а за десети клас 50 са карантинираните ученици в страната. Те ще могат да се явят на националното външно оценяване по български език и литература днес, каза заместник-министърът на образованието.

"Седмокласниците, които са болни в момента, няма как да се явят на националното външно оценяване. Има ситуации, в които, ако си болен от COVID-19, или от някакво друго заболяване, и имаш невъзможност да се явиш, за съжаление, това няма как да бъде организирано. А може би тези ученици и физически не са в състояние да се явят на изпит", коментира Мария Гайдарова. Тя каза, че няма резервна дата за националното външно оценяване в седми клас и няма възможност, законова за това, в момента. В отговор на въпрос дали се мисли за такава възможност - за резервна дата за изпита в седми клас, заместник-министър Гайдарова каза, че това е обсъждано, но няма решение към момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: матуриНВОученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трансформиращ преразказ и създаването на всякакъв друг текст се отработва в училище в реална среда-невъзможно е това да се случи качествено по време на онлайн обучение.Текстът за преразказа не само че не е лесен откъм съдържание,но и дидактическата задача е много неприятна.Оригиналният текстът е написан е Аз-форма,а децата трябва да го преразкажат в трето лице и задължително в сегашно време.За да могат-трябват много упражнения в училище.Кога и как с това онлайн обучение?
12
1
 
4
 
! Отговори
КараБашлиев !?! преди 2 години
Преразказ.... Не ли да измислите нещо по йовтино та да не мъчите децата с "преразкази" ?
11
2
 
6
 
! Отговори
МОН преди 2 години
Спокойно, децата на "правилните" хора са получили предварително и двата варианта на матурата, така че ще получат високи оценки. Така се влиза в училищата за елита!
10
3
 
18
 
! Отговори
майка на 7 класничка преди 2 години
Пълна глупост, текста има 50 вида дарвета, вие карате 13 годишни да ги запомнят, какво само тормозите децата! Пък по коя пътечка минал, пък с коя кола, 20 км от Варна вляво от Добрич, орехови дървета, сливи, череши айде и бурени защото просто няма какво повече срамота
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто, едно, кухо образование.....
8
4
 
2
 
! Отговори
Луда работа преди 2 години
До АнонименТова е идеята, преразказват неизучаван текст.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво са им тези безполезни знания ?!!Никаква практичиска стойност
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за глупостбе да се даде такова нещо на нво?!?!? Чия е безумната идея? И с децата ли трябваше да се изгаври това правителство?????
5
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що мъчите децата с тъпизмите на Карабашлиев ! Не сте ли разбрали, че те четат Хари Потър , Властелина на пръстена и т.н. световно признати бестселъри. Влезте в час с това българско "образование"...!
4
2
 
22
 
! Отговори
баща на седмокласник преди 2 години
Не череши, а банани да ги чакат - децата няма да се върнат в България.Ако някои го направят, ще е на стари години. Но техните деца - не!Защо ли? Заради всичко тук. Включително и заради "Черешите" на НВО.
3
5
 
32
 
! Отговори
вятър работа преди 2 години
НВО за учениците и какво се оценява??? Ако не ходят на частни занимания, нищо не успяват да научат в държавнито училище. Ако някое дете има успехи, то те се дължат главно и основно на извънкласни дейности, обикновено за сметка на родителите. Учителите в главната си част са едни мързеливци с претенции.Рядко има такива на които им пука за работата им, за децата и за следите, които оставят.
2
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам чия е била брилянтната идея точно този разказ да се падне...доста е тегав.
1
2
 
25
 
! Отговори
Асанчото преди 2 години
Аз туй разказ го знам гуспожо!С батрчеда нощес крадихми чиреши и слушай сега ще разказвам на тебе ама ще пишеш 6