Важно ли е децата в 21-и век да смятат бързо?

Коментар по темата на Стефани Касабова и Ралица Касабова
18 юни 2021 15:30, Ния Христова
10
Над 200 деца ще се включат в националната олимпиада по ментална аритметика. Какво представлява този метод и защо е толкова важно децата в 21-и век да смятат бързо?
 
"Абакус е най-древното сметало в света. Много хора са смятали на него преди, но след това се е изместило от обикновеното сметало, което е с 10 топчета. Когато са 10 - навлиза в десетиците, докато при абакуса са от 1 до 9 числата", каза преподавателят по ментална аритметика Стефани Касабова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Ралица Касабова подчерта, че при абакуса има топче, което играе ролята на цели пет единици.
 
"Менталната аритметика, което развива абсолютно всичко в едно дете - всякакъв вид мислене. На пръв поглед може да изглежда, че единственото, което се подобрява, е тяхната математика, но това съвсем не е така. Това подобрява всичко, дори речта на по-малките", допълни Стефани.
 
От думите им стана ясно, че методът произлиза от Китай.
 
"Там за първи път хората изобретяват абакуса, като в началото са смятали на много първобитен абакус, той е изглеждал като кутия за бонбони. След това той претърпява няколко метаморфози. Използва се в държави като Китай, Япония, Южна Корея в самата училищна система", добави Ралица.
 
Според Стефани в нашата образователна система този метод не е включен, защото не се допускат нови различни неща и подчерта, че при менталната аритметика няма зубрене, а логика. 
 
"Методът е базиран не само като суха материя, а напротив - всичко е направено като онлайн игра. Имаме онлайн тренажори, което помага на децата да се образоват. Има 6 вина, като се започва от най-ниското - "S" нивото", коментира Ралица Касабова.
 
Обучението преминава няколко етапа. Първият е тренажор, с които децата загряват техните пръсти и тренират фината моторика. Чрез нея те тренират и двете полукълба на мозъка.
 
Те споделиха, че има и курс по бързо четене, в който главната цел е не само да се чете бързо, но и да се отсява важната информация. А олимпиадата ще бъде онлайн. Ще има 45 награди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Пратили до луната друг път! :-)
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е възможно. В всяко ново поколение децата се профанизират все повече. Върха е бил някъде около 70те -80те, които са били в тинейджърска възраст. До тогава нивото се е повишавало, от тогава - всичко тръгва стръмно надолу. Едно време с молив и сметало са пратили ракета до луната с екипаж и са ги върнали. Няколко пъти. Сега името не могат да си напишат.
6
0
 
2
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
"Има 6 вина" - щом има вино, твърдо поощрявам :D Имам чувството, че в днес бачкат фенове на анаграмите. :) Като станете фенове на палиндромите, тогава се обадете :D
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да имат образование и професия!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се тренират децата и затова масово за нищо не стават, като са на по 25...
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 - Мозъка трябва да се тренира и то яко. Изоставили сме тренировките на ментално ниво и си личи.
2
5
 
4
 
! Отговори
Рептил преди 2 години
Децата трябва да са консуматори. Нямат нужда от наука и смятане !!!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързо - не. Вярно - да. Още по-важно е не да се смята като механична операция, а да се мисли. Моди за състезания и конкурси има за каквото се сети човек. Повечето са напълно излишни. Ползи носят евентуално за участващите, ако им е приятно и интересно.