Министър Денков: В МОН има политизация на системата, трябва да се пресече

Има намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години
21 юни 2021 09:41, Анисия Иванова
60

Национална карта на висшето образование у нас търси проблемите в програмите за обучение и специалностите, така че след завършване студентите да се реализират успешно на пазара на труда.

Какви са необходимите промени в образователната ни система и защо се заговори за политически натиск върху учители и директори

"Заварих една система, която очаква изпити. Последният един месец беше приоритет успешно да преминат изпитите. Можем да отчетем една успешна кампания. Политизацията на системата - вижда се една йерархична структура, това трябва да бъде пресечено и това е нещо, за което трябва да работим всички. То се виждат доста лесно - началниците на регионалните структури ходят по партийни сбирки, които не са част от образователната ни система. Това някои хора го бяха приели за напълно приемливо". Това заяви в "България сутрин" министърът на образованието проф. Николай Денков.

Относно това дали се предвиждат рокади в образователната системата, министър Денков обясни, че засега в сектора могат да бъдат спокойни.

"В момента текат проверки, комплексни са, да бъдат спокойни колегите, ако е всичко е наред", каза той.

И посочи проблемите във висшето образование у нас.

"Имаме намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години. В икономика -  повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е в резултат на стратегически решения. Идеята, че много лесно се завършва висше в България, не е вярна. Завършват около 50% от приетите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички трябва да завършат", подчерта министър Денков.

И обясни как би могла да се промени картината.

"Много често се казва, че има много висши училища, да - 52 на брой, 27 са в Югозападния регион. Има дефицит обаче в района около Бургас. Това е важно, защото младежи трябва да напускат тези региони и повече вече не се връщат. Натрупано в години означава, че обезлюдяваме тези региони. Ние трябва да решим 3 проблема - да се открие висше училище в Северозападния регион, в София трябва окрупняване и общо да повиши качеството", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR образователният министър проф. Николай Денков.

Гостът на Мария Константинова и Мирослав Димитров коментира и новата мярка за насърчаване "Отново заедно", която предвижда около 30 000 ученици да отидат безплатно на лагери.

"Тези средства бяха предвидени за туризъм. Тези 30 000 ученици как ще се разпределят ще реши педагогическият състав. Всички държавни училища могат да участват, кандидатстването вече е стартирало като процедура. В началото на юли очакваме и първите документи", посочи проф. Денков.

И посочи, че един от проблемите във висшето образование е липсата на кандидати в някои много важни специалности.

"Да се сключват договори между работодатели  и бъдещи специалисти, да се дадат стипендии на деца с добър успех и те да отидат в тези компании", каза още той.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега гледах платените ви магистратури в Химическия - 3300 редовна, 2700 задочна!? И накрая какъв? Литературен агент,който някой да обучава наново.Така става при безкръвните революции,окастраме от свестните,но климактеричните номенклатурни бабички си оставят.Искаш ли името на асистенката от химическия, която го е избрала да бъде там асистент, вместо да работи в Софарма, защото ако някое от децата й се разболеело,тя да се обадила да не ходи. А беше от ходещите ксерокси, които развъждате с години
58
3
 
0
 
! Отговори
хихахиха преди 2 месеца
Ех свърши се с калинките, любовниците и дъщерите до 5-то коляно в ГРОБ...Преди 3 месеца за да израснеш в Йерархията трябваше само да дадеш или дупе на Винету (мъжко женско е без значение) или лелинчо ти да е бил пожарникар с него. Това бе достатъчно да те сложат на държавната хранилка. Каво да очакваш от човек който е прочел една книта (и се хвали с това) - трябват му по-тъпиИограничени от него. За това държавата стана блато!
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей най-сетне и на тоя да му напишат едно листче да се оплаче бе :)
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков е прекалено квалифициран за да върши тази работа, но дано да продължи и в новия парламент, ако не му изкарат някоя нова "Куневица", както при царските слагачи.Него трябваше да направят шеф на Технопарка, а не партийното детенце Владко Димитров (агент Чипанов).После се чудят, защо младите бягат в чужбина...
55
2
 
9
 
! Отговори
Мария Петрова преди 2 месеца
Много проблеми има в образованието-злоупотреба с парите за обучение на учителите, пари и проценти за одобрени учебници и помагала, пари за ремонти, застаряващо учители, а учебен процес няма!Нищо не наред! Всички са полотически назначени, цари страх и подчинение. Не разбираме защо този министър не прави нищо. Всичко е проблем и резултатите са лоши. Няма щастливи в системата, освен няколко невежи чиновника
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Борисов ще е следващия министър на образованието или културата на затворниците...лика прилика са си...може и библиотекар на централния софийски да го направят...все пак е прочел една книга...
53
11
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Не става за министър тоя, няма топки да разрови батака в образованието. Няма смени, всички гербаджии си колят и бесят все едно им е бащиния.
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 49 Това Министърче, според класация на университета в Станфорд е сред първите 2% на най-добрите учени в света.Публикувал над 175 научни статии, две от които в престижното списание Nature. Негови разработки са цитирани над 8500 пъти.Изнесъл над 90 лекции на международни конференции, над 80 семинара е провел в чуждестранни университети изследователски института и още неразбираеми за твоята глава научни постижения. Трябва да се гордеем, че е българин. Ако той е чалгар, ти си Питагор
51
3
 
14
 
! Отговори
Anonymous преди 2 месеца
Кой направи училищата търговски дружества, като им заложи делегирани бюджети.Всеки се интерсува от бройката, а не от качественото образование.Затова и се търпят деца, който тормозят други деца и развалят обучителния процес.Авторитет към учителя няма никакъв, защото най-скъпоценно за директорите са хилядарките, които идват с всеки ученик.
50
2
 
12
 
! Отговори
Владислав преди 2 месеца
Беше ясно, че Кастрева е поредният политически кадър, който след като се изложи в министерството директно я настаниха на топло местенце в Столична Община.Поредната калинка, която си няма идея от образование, но я пробутват за гуру и иноватор.Аман от лелки, който се загрижени за образованието.Докато има феминизация е професията ще излизат и инфантилни деца.
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що не го питахте това чалгар-министърче като дрънка глyпости поне някой пример може ли да даде или не му го бяха написали на листчето.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бай СтавриАбе къде е Баце?--------Баце ще управлява страната, а при теб ще пратят Чалгара да се обичате
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И това министърче го хапят мухите :)
46
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Герб удвои заплатите на учителите ,а тоя плещи глупости на търкалета,като шефа си радев-фигуранта
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е това недоразумение на снимката
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много ясно че има политизация, само вижте уроците за периода на комунизма в учебниците.
43
10
 
6
 
! Отговори
Анти-трол преди 2 месеца
Боко агента на ДС заграбил (национализирал в собствена полза) всичкият бизнес в БГ се бил борил срещу комунизма хахахахаххаа алооо троловете с тъпите Боко-сталинистки опорки издишате бе. По-голям сатрап, диктатор и сталинист от ВинетуЕднокнижникаДебилАгентБуда не се е раждал. Бананова република ни превърна Пожарникаря Десидент - умиллквал се около БКП за пагон, но достатъчно ***, че да завърши като пожарникар. Но винету мечтата му е била винаги да е милиционер, после да е мутра а дано свърши кат
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Завърших химия в СУ преди 15 години и бях направление аналитична химия в бакалавърската част. Производствената ни практика беше в Кремиковци!?Мислите ли, че не сте отвратили доста хора с "гъвкавата" си политика към студентската реализация. Каравастева президент!!!На запад химик-техник се става с по-малки знания от тези за 2-ри курс в СУ, но по техните си системи. В СУ след 15 магистратури, започваш да по-проглеждаш малко и си готов за дървен философ по литературно-историческа химия.
41
7
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Нищо в България не се е променило за последните 50 години. Както преди години за да станеш директор на училище трябва да си член на Партията, сега по същия начин да станеш директор на училище или началник на РУО трябва да си член и активист на партията на Винету. Служебния министър да не се мота а да разкара партийните активисти от директорските постове.
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комун...яго ***, добре че от дъжд на вятър се събираме на вечеря вкъщи, за да се посмеем на вашите ***...щини. Вашите "умно-красиви" си дойдоха тук от зор - тук Здравеопазването било много ЗЛЕ, ама те си идват тук за лекар, зъболекар и ваксинации, и най-вече да вдигат метежи срещу същите, които ги лекуват. Да де, но ИМА все още млади и красиви, които тъкмо благодарение на Боко все още НЕ са емигрирали с кремълско-прокопиевски паричкино с мун..ьо-бъдещето какво ни очаква?