Министър Денков: В МОН има политизация на системата, трябва да се пресече

Има намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години
21 юни 2021 09:41, Анисия Иванова
60

Национална карта на висшето образование у нас търси проблемите в програмите за обучение и специалностите, така че след завършване студентите да се реализират успешно на пазара на труда.

Какви са необходимите промени в образователната ни система и защо се заговори за политически натиск върху учители и директори

"Заварих една система, която очаква изпити. Последният един месец беше приоритет успешно да преминат изпитите. Можем да отчетем една успешна кампания. Политизацията на системата - вижда се една йерархична структура, това трябва да бъде пресечено и това е нещо, за което трябва да работим всички. То се виждат доста лесно - началниците на регионалните структури ходят по партийни сбирки, които не са част от образователната ни система. Това някои хора го бяха приели за напълно приемливо". Това заяви в "България сутрин" министърът на образованието проф. Николай Денков.

Относно това дали се предвиждат рокади в образователната системата, министър Денков обясни, че засега в сектора могат да бъдат спокойни.

"В момента текат проверки, комплексни са, да бъдат спокойни колегите, ако е всичко е наред", каза той.

И посочи проблемите във висшето образование у нас.

"Имаме намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години. В икономика -  повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е в резултат на стратегически решения. Идеята, че много лесно се завършва висше в България, не е вярна. Завършват около 50% от приетите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички трябва да завършат", подчерта министър Денков.

И обясни как би могла да се промени картината.

"Много често се казва, че има много висши училища, да - 52 на брой, 27 са в Югозападния регион. Има дефицит обаче в района около Бургас. Това е важно, защото младежи трябва да напускат тези региони и повече вече не се връщат. Натрупано в години означава, че обезлюдяваме тези региони. Ние трябва да решим 3 проблема - да се открие висше училище в Северозападния регион, в София трябва окрупняване и общо да повиши качеството", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR образователният министър проф. Николай Денков.

Гостът на Мария Константинова и Мирослав Димитров коментира и новата мярка за насърчаване "Отново заедно", която предвижда около 30 000 ученици да отидат безплатно на лагери.

"Тези средства бяха предвидени за туризъм. Тези 30 000 ученици как ще се разпределят ще реши педагогическият състав. Всички държавни училища могат да участват, кандидатстването вече е стартирало като процедура. В началото на юли очакваме и първите документи", посочи проф. Денков.

И посочи, че един от проблемите във висшето образование е липсата на кандидати в някои много важни специалности.

"Да се сключват договори между работодатели  и бъдещи специалисти, да се дадат стипендии на деца с добър успех и те да отидат в тези компании", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 Трольо гиздав, "Примката около врата на диктатора Б.Б. се затяга.." Промий си портмонето и ще видиш, че колкото и копейки да си скътал, ТВОЯТ *** ще ти ги обере до шушка с мизерията и инфлацията - за разлика от теб, повечето от нас са яли попарата на комунизма. Боко е ЕДИНСТВЕНИЯТ, който се напъна да ни отърве от комунизма, ама НЕ - ***-комуно-мързелан не си пада по бачкането при Боко, нали?
29
0
 
4
 
! Отговори
всичко е комунизъм! преди 2 години
До на никому нищо!!
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МинистЕр ***-денков, от теб се иска да обявиш - не да докажеш, щото НЯМА как да докажеш ЧУДОВИЩНИ злоупотреби в образованието. Абе - има-няма, ти ги пусни в обръщение, твоите медии и поне двеста сайта работят в твоя полза, действай като мангърчето - всяка плюнка работи в твоя полза! Ако не "Фнимаваш", *** НЯМА да те обича!
27
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не харесвам Зеления чорап меко казано, а сега и правителството му, което само хвърля в пространството обвинения, а не предприема конкретни стъпки за сигнализиране на прокуратурата. Но в случая за твърдението, че има политизация в системата на образование - има. И преди ГЕРБ е имало, но толкова грубо като в последните години сякаш не е било. Много некадърни хора бяха назначени само защото са членове на партията, а други бяха притиснати да станат членове, за да запазят позицията си.
26
8
 
4
 
! Отговори
Има Такъв Народ преди 2 години
Изчегъртай с 22!
25
6
 
5
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Абе къде е Баце?
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко малоумно добиче "завършва" там нещо си, от поне 30 години "делегираните бюджети" и преклонението към разни "харвардци" и "оксфордци" са алфата и омегата на парвенющината. За 6 месеца глухонямо присъствие в САЩ някой си там некадърник се пъчи с разни "дипломки", яхва мързеливи комунистически лумп...ени и тръби гръмогласно надгробни опела. Кой ПЛАЩА таксите и издръжките на коМУНЬО-некадърниците? Ти и аз, нали? За да ни изсмучат СЕГА кръвта докрай.
23
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Примката около врата на диктатора Б.Б. се затяга...до изборите трябва вече да е в килията на следствието...дано троловете му помогнат ,но не ми се вярва...тиквата е затънал до гуша в тинята от собствените си .айна
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ГЕРБ как си ги подменяха, когато дойдоха на власт". ОЩЕ НЕ СА ДОШЛИ НА ВЛАСТ, от сега почнаха с терора.
21
1
 
7
 
! Отговори
на никому нищо! преди 2 години
Не гласувайте за комунистическата зараза на всички възможни партии! Всичко е БКП-ДС
20
1
 
5
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Колко от 'зелените' ни 'съграждани' изобщо стигат до средно камо ли виШУ. А 'зелените' стават все повече и повече. Не и без наша помощ. Повечето БГ семейства са с по 1 дете с оправданието 'ами като ни дадът пари тогава ще раждаме' или 'първо ще си поживея' и после не става. Истината е че на нашите избраници не им пука много дали ще крадат от 'зелените' или българите.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си кажа правичката вече от новите революционери ми се драйфа.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До всичко е БКП-ДС!!!!!!Докога комунистите ще си веят байряка под диктовката на Кремал???
17
2
 
7
 
! Отговори
всичко е БКП-ДС преди 2 години
До ПОЛИТИЗАЦИЯ!!!! не им вярвяйте на комунистическите престъпици и бандити!-Мафия!
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, само този не се беше обаждал, сега и той се изказа! Голям трън в една телесна част ви е Борисов! Поне да бяхте свършили нещо полезно, от нападки и компромати, нямаме нужда.
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сменете началниците на регионалните инспекторати.ГЕРБ как си ги подмениха,когато дойдоха на власт.Освен това ако не си член или поддържник на ГРОБ ,не можеш да станеш директор на училище.Направете нови конкурси за директори.Те от своя страна се превърнаха в малки феодали,назначиха и се обградиха със свои хора или връзкари на хора близки до властта,дори и преди още да им увеличат заплатите.По времето на ГРОБ,за да станеш учител се изискваха много яки връзки и ги подкупиха,за да гласуват за Б.Б.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бре Деньо, дай да си кротуваме с целия си чалга-коМУНЬОстически жар! Нали от Тошо Правешки си получи псевдо-академичните титли и "заслуги"? Ти какво направи освен комуно-блюдо-близане? Горкото БАН, вече 78 години ходят "на работа" ДВА пъти месечно - за аванс и заплата. Кой от "учените" като теб НЕ е комунист или трето поколение "шумкар" и АБФК? Каква "НаУка" "произведе" ти и как, като ***-роб, ще образоваш децата?
13
2
 
6
 
! Отговори
Бедняк преди 2 години
Многократно беше подчертавано от чужди потенциални инвеститори, защо България не е интересна дестинация за тях! Заради липса на подготвени кадри, най-вече в металообработващия бранш ... Отвреме навремя някой политик отваряше скромно уста и произнасяше : " дуална система на образование.." И толкова! А от устата на професора Денков звучи едва ли не че от нас трябва да се учат другите ...
12
4
 
5
 
! Отговори
ПОЛИТИЗАЦИЯ преди 2 години
НЕ. ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ ЕОБСЕБЕНО ОТ БИБИТКО ИГЕПИ. НАПРАВИХА НИ НАМАЙМУНИ. ТРУДНО ЩЕ СЕОТЪРВЕМ ОТ ТЯХ. НЯКОЙ САЗОМБИРАНИ.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на тоя му натиснаха робо-бутона да кви..чи, срещу Борисов. Но учителите помнят колко вземаха при Импексовата БСПдирастия и колко сега...