Регионалните инспектори по образованието да са деполитизирани

Сега служители от РУО участвали в партийни мероприятия
Обновена: 25 юни 2021 13:18 | 25 юни 2021 13:17, Камелия Цветанова
19
Регионалните инспектори по образованието да са деполитизирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието (РУО).

Това е записано в проект за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, публикуван от Министерството на образованието и науката (МОН) за обществено обсъждане днес. С тези промени системата на средното образование се деполитизира със закон.

Предложението на МОН е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции. В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.

Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да бъдат деполитизирани всички медии и журналисти. Така както училищата образоват децата, така медиите служат за безпристрастен източник на новини. Значи - всички журналисти, които си позволяват да изказват политически обвързани мнения - да отиват в Белене или Сибир, но задължително да бъдат УВОЛНЯВАНИ.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
komunisticheskiat iznasilvach eu deputat ivo hristov iskal da zadarja talanti...ostanal e bez gram zdrav mozak...opitvat s pes da napraviat eu diktatura...Allah velik...
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
fake news. a ne iskate li i da sa kastrirani ili samo ot tretia pol kato vladikite, patriarha i da nosiat zadaljitelno dalgi zlatni ili kasichki rokli, gerdani, dimiasti opiati, svesti i plusove v racete?
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След падането на ГЕРБ и началниците на РУО се чудят пред коя партия да се наведат. МОН да провери топлата връзка с обучителни организации и как учителите от цели училища са включени в обучение, провеждани от точно определени обучители
13
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами най-добре да се забранят партиите, както преди 1989 година, за да не се злоупотребява и да не си мътят хората главите с тази сложна материя. Избираме Радев пожизнено за президент, който да назначава правителствата оттук нататък и гражданите няма какво повече да мислят за политика. Пфу.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе махнете делегираните бюджети и направете мандатност на директорите!!.Такова крадене е, назначаване на свои хора и то некъдърни, неграмотни, с полувисше или без необходимата специалност, слухтене и клепане пред директора, че..не се трае..
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Номер 6 - за коя Кръгла маса става въпрос, за тази преди 30 години ли, или има някоя по-нова?
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да им сложат по един пагон на всички учители и да козируват. Как така ще имат те политически убеждения - никакви такива баници. Това е голяма глупост, като се има предвид, че учителите напоследък са предимно млади хора и сега властта им казва, че не трябва да се интересуват какво се случва в държавата... Много, много, ама много плоско и абсурдно решение.
9
2
 
15
 
! Отговори
Учител преди 2 години
Кога ще уволнят всички директорчета на училища, които всички знаем как са назначени ??? Директорчета, които се смятат за недосегаеми и тероризират денонощно учителите си!Директорчета, които редовно превишават правата си, защото знаят, че с пари или с политически чадър ще се спасят?!Примери- много!Нека г- н Министърът на образованието започне проверки по училищата и да пита учителите!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
tea fake prikazki za bezpartiini, ednopartiini i drugi podobni monarhicheski divotii si gi izchegartaite ot kartunite...zer besilki...
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
fake news. vsichki hora imat politicheski prava i zadaljenia v rbg.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изглажда, че някои хора забравиха решенията на "Кръглата маса" от началото на прехода, а именно: ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ на структурите на МВР, МО, МВнР и М-во на образованието! Или от тогава мина вече много време?
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква партийна дейност за учителите! Разрешава им се само да са горещи фенове на Радев и на Путин (т.е., препоръчително с тенденция към задължително).
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са пълни глупости. Да им забраниш да правят пропаганда по време на обучението е правилно, но да им забраниш да имат политически убеждения и участие в партийни структури не е. Всеки активен гражданин трябва да може да участва в политическия живот и това е добре за държавата, тези хора да са с най-различни професии и опит, иначе какво - ще правим партии само от безработните ли?
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващите регионални инспекторе по образование деполитизирани но задължително русофили. Да са наясно че окупацията на 9-ти септеври се нарича освобождение и руското робство се нарича социалистически възход.
2
1
 
15
 
! Отговори
учител преди 2 години
МАХАЙТЕ ВЕЧЕ КАСТРЕВА!Учителите ги пенсионирате веднага,а тази лигава,хитра и корумпирана тетка ще я държите и с памперси.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно подкрепям! Досега назначенията са само и единствено политически! По изключение свестен кандидат може да се класира на какъвто и да е конкурс, ако няма партийна подкрепа! Дори за директор на детска градина се намеси депутатКА, познайте от коя партия....