"Психология" отстъпи първото място на "Право" по интерес в СУ

9747 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище
47
"Психология" отстъпи първото място на "Право" по интерес в СУ
Снимка: БГНЕС

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2021/2022 година беше обявен днес.

9747 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище, съобщи пресцентърът на СУ.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е "Право" (редовна форма на обучение). На второ място е "Психология". Третото място заема специалността "Графичен дизайн". На следващите места кандидатите са поставили специалностите "Софтуерно инженерство", "Предучилищна и начална училищна педагогика" (задочна форма на обучение), "Английска филология", "Връзки с обществеността" (редовна форма на обучение), "Международни отношения" (редовна форма на обучение), "Предучилищна и начална училищна педагогика" (редовна форма на обучение) и "Журналистика" (редовна форма на обучение).

5936 са кандидатите, приети на първия етап на класирането в редовна и задочна форма на обучение, държавна поръчка и платена форма на обучение.

След първото класиране са приети 21 лауреати и 30 първенци на национални олимпиади и състезания.

В срок от 7 до 9 юли 2021 г., включително, класираните от първия етап кандидати имат няколко възможности. Първата от тях е да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи. Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията. Класираните по второ, трето и т.н. желание кандидати могат да се запишат в специалността, за която са класирани от този етап, или да заявят желание за участие в следващото класиране, като депозират дипломата си оригинал за средно образование и попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност. Класираните от първия етап кандидати, които не се запишат в специалността, в която са класирани или не потвърдят желанието си за по-нататъшно участие в следващите класирания, отпадат и губят придобитите студентски права. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.

Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.

Записването се извършва в отдела "Студенти" на факултета, в който кандидатите са приети. С цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19, записването на новоприетите студенти ще е по график. Студентите, приети в специалността "Право", е необходимо при записването си да представят разпечатка с резултата от съответния етап на класирането.

Всички необходими документи за записване трябва да бъдат попълнени предварително. Купува се единствено студентска книжка от книжарниците на СУ в сградите на Ректората, във Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по математика и информатика, в Стопанския факултет и от щандовете на Университетското издателство с печатница "Св. Климент Охридски".

До сградите на СУ ще се допускат само новоприетите студенти, упълномощени лица и придружители на новоприети студенти със специални потребности.

Вторият етап на класирането е на 13 юли. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти.

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати ще е от 14 до 16 юли, включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

Третият етап на класирането е на 20 юли. Срокът за записването е от 21 до 23 юли, включително. Резултатите от това класиране са окончателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: студентикласиранеСУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работа няма, няма икономика, няма производство, та ние психолози много ни трябват. Те ни трябват ама кой да им плаща:)
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
41 мантрата на курсовете по програмиране са това. Реалността е мишешки живот, депресии и пренаситен пазар. Е да заплатите са добри, но далеч от 10000 на месец. Далеч и от 5000 са в средния случай.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искате обучение при нашенски доносници на ДС и асексуални доцентки със заплашителен поглед, идете в български вуз.
37
1
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
На 23 или 24г.няма значение.Психолозите разбират от психични процеси в индивидуалната и групова психика. Има значение,не възрастта,а колко знаят, колко се развиват лично и професионално,какъв жизнен опит имат и как го използват и още много други неща...Освен това не работят само със семейство и деца,психологията има много отрасли, за които вероятно не сте чували.Но сигурно при прием 10 000,няма да има работа за всички.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Администрацията е безпомощна, ако ще и цяла армия юристи, IT специалисти и психолози да й помагат. А тя е огромна.
35
4
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Живей си в твоя свят където програмистите живеят с 1200 лева заплата, а продавачи, юристи, адвокати и сервитьори взимат по 10 хиляди. След като един програмист на 30 годишна възраст може да си е изплатил къща за половин милион, да си е купил кола за 100 хиляди и да има още 100 хиляди спестени, определено не е безработен или работещ за 1000 лева. Иначе можеш да се огледаш сред хилядите юристи, работещи за 800 лева на месец, макар и вече на 40 години.
34
2
 
7
 
! Отговори
Проблемът не е преди 2 години
колко души приемат в една специалност, а колко завършват. Със сигурност не всички, които изкарват приемните изпити, имат качества да се дипломират. Кадърните ще успеят да намерят реализация, но когато куцо и сакато претендира, че е "психолог", "юрист" или "IT специалист", нещата стават сложни.
33
0
 
8
 
! Отговори
Виц преди 2 години
Отишъл един господин на Женския пазар да си купи краставици. На една от сергиите продавал младеж с очила. Господинът се приближил до сергията и поискал един килограм краставици. Младежът му напълнил една торбичка и му ги подал. Господинът като ги видял се уплашил - били меки, начупени и изгнили. Потресен от вида на стоката казал на младежа: "Защо не си ги навреш дето слънце не те огрява тези краставици ?". Младежът му отвърнал: "Не мога, там ми е дипломата по Право". Та така за тази специалност.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
36 повтаряш мантрите и лъжите на курсовите академии по програмиране. 10000 заплата в някой друг свят или единично явление. Половината държава вече учи в едни курсове по програмиране в едно нещо нарекло себе си университет. Аре стига лъгахте а ако просто си смучеш глупостите от пръстите питай някой начинаещ програмист да ти разясни че работа няма.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е заел мястото на Алгафари. После може да ги разменят.
30
4
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
Нещо си в огромна грешка. В ИТ сектора има зверски недостиг. За едно място се борят по 0.7 души. Неслучайно и заплатите са вече по над 10к за сума позиции. Вече по 100 души се борят за едно място за сервитьор и касиерка, че там е най-лесно.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юристи стават миячи после.
28
4
 
16
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 2 години
Чудя се, всяка година има сигурно по 10000 приети психолози, какво ли правят те после? Как на 22-3 може да имаш житейския опит, за да консултираш два пъти по-големи хора преживяли опити за самоубийство или с нещастни бракове пък макар и чел нещо от тук-таме като Фройд? И какво ги влече малдежите в това да са социални работници? Или просто ги влече да са клатипишковци? Да слушат клюки и да пият кафенце?Сигурно ще имам минуси от младите с 0 качества, които се припознаят.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг образователен к@@ - влизаш учиш право викаш си най-желано, престижно и така така. Трудиш се и завършиш. Търсиш работа-няма! Пазара е пренаситен. Идва *** казва ти мани това право, ела при мен, частни курсове за програмист, сигурна реализация. Бъхтиш 2 години дадеш му една торба пари излезеш работа няма пазар пренаситен! Питаш го кво стана бе сигурна реализация, обяснява ти *** си затова не можеш да си намериш работа. Така наречения мек път в България. Така че учете нещо по не хитово.
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
31 софтуерното инженерство имаше реализация докато не се втурна половината държава да кара курсове в частни академии. В момента са 100 човека за едно местенце за начинаещ програмист.
25
3
 
9
 
! Отговори
Христо преди 2 години
От изброените специалности единствено софтуерно инженерство има реализация. Останалите са измислени разказвателни предмети без практическо приложение и гарантиран билет към бюрото по труда. Особено пък ако завършиш психология. Ще има да анализираш докато разнасяш табли в ресторанта.
24
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 2 години
Ako знаеш колко безработни "генни инженери" и завършили ядрена физика познавам. На запад си умират за завършили в България! Те там си нямат излезли от техните си университети...Имам ги бивши колежки дето остаянаха в университета защото "ако ми се разболее детето има кой да ме смени". Бълват публикации на килограм, защото още не са разбрали, че няма принтери с тоалетна хартия и като им дадеш нещо практично можеш да чуеш докторат достоен за "Nature" как няма да стане...
23
0
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 2 години
Не само, че търсим, ами не можем и да намерим. Повечето името си не могат да напишат. Нищо друго не искаме, освен перфектен английски и базови знания по бази от данни, какъв да е програмен език и алгоритми. Еми, само като им видиш CV-то, и го затваряш на 99% от кандидатите. Тотална неграмотност цари. Но има и кадърни деца и то не малко. Взимаме ги веднага. Бързо, бързо израстват кариерно и взимат огромни за нашите стандарти заплати.
22
1
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 2 години
Абсолютни глупости. Имаме отворени 30 позиции за студенти. 3200 начално бруто. Отделно ваучери за храна, застраховка итн.. Недей плямпа празни приказки! Има сума ти позиции за хора без опит. Дори има фейк ИТ позиции, които са едно добро начало за кариера за човек, който не успее от първия път.
21
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 2 години
Просто взеха да разбират,че професията "психолог" изисква доживотна квалификация.Решили са да я карат по-лекичко. Изисква много широка обща култура. Учи се буквално цял живот,дипломата не те прави способен,финансовата инвестиция е огромна и неоправдана откъм заплащане.Изключение прави вероятно частния сектор,но в него,както във всички други сфери, си отиваш веднага, щом се усети,че нивото спада.