Как се печели златен медал на Балканската олимпиада по математика?

Момчетата са по-силни в точната наука от момичетата, смята преподавателят Емил Карлов
7 юли 2021 13:33, Ния Христова
10
България е с 6 медала от Младежката балканска олимпиада по математика. Златен медал от престижното състезание извоюва ученикът Марин Христов от СМГ "Паисий Хилендарски". В отборното класиране страната ни е на втора място след Румъния.
 
"Успехът е плод на много дълга подготовка преди състезанието, на много стрес и безсънни нощи", обясни медалистът в ефира на Bulgaria ON AIR. Той участва в национални и международни състезания от втори клас.
 
25-ото издание на Олимпиадата се е провело онлайн.
 
"Своеобразен домакин на Олимпиадата беше Молдова. Имаше 23 отбора с по 6 ученика. Най-често България печели второто място в отборното класиране, но сме имали и други златни медалисти. Обикновено румънците са най-силни в тези състезания, те имат особени успехи в геометричните задачи, които са най-трудни", каза зам.-ръководителят на отбора Емил Карлов, главен учител в МГ "Атанас Радев".
 
Преди състезание Марин Христов решава повече задачи, а средно с това се занимава два-три часа на ден. Задачи от олимпиади решава и в часовете по математика, където учебния материал вече го е взел.
 
Мечтата му е златен медал от световна олимпиада. Надява се да бъде включен в българския отбор през следващите години. 
 
"Със сигурност ще влезе през следващата година в отбора на България за големите до 12. клас, защото има природна дарба и се старае много", прогнозира учителят Емил Карлов.
 
Според него у нас има много надарени деца, но не всички полагат достатъчно усилия, за да развият таланта си. А по-силни в математиката се оказват момчетата.
 
"Сега в нашия отбор на Балканската олимпиада се състезаваха 5 момчета и едно момиче. Тенденцията е момчетата да са по-добри по математика. Те имат по-голямо спокойствие и смелост, което е много важно за едно състезание", уточни математикът.
 
Марин планира да се занимава в математика и информатика и засега вижда бъдещото си развитие в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
да е преди 2 години
Да е живо и здраво детето. И неговите родители, явно, го подготвят "за навънка". Това си е тенденция. Ако тук не стане наистина привлекателно място за работа и за живеене, пътя и в чужбина. Въпросът е, че и чужбината вече е особено място, емигрантите видяха сметката на реда, спокойствието и благоденствието на Европа. Меркел ги покани, те виснаха на социалните системи на държавите, рядко работят, но но се ползват от осигуровките, които плащат гражданите. Изнасилват, даже убиват. Е, и? Чужбина?
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Пък като пораснеш, да се върнеш/останеш тук и направиш нещо полезно за България.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Това е чудесно, но! Тия олимпиади са излишни, защото учениците учат същото после във ВУЗ на Англия и Холандия. Като е толкова напред България в олимиади, но никой чужденец не идва да учи тука в ЕСПУ или ВУЗ.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чужбина Бате- така, така.иначе ставаш диванен Тулупп
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща му е професор в СУ и няма как да не го включат.
3
1
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Тези да бягат, защото алтернативата пред тях тук е само БАН. Но я ми кажи, кой ще те лекува?
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да бягат, докато могат, от тая пропаднала суеверна държавица.
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марин планира да се занимава в математика и информатика и засега вижда бъдещото си развитие в чужбина. е няма лошо, все пак ние решилите да се реализираме НЕ в чужбина плащаме образованието на този бъдещ емигрант.Тъжна история, а още по-тъжното е, че мама и тате го карат да мисли в тази посока и после ще има помахаи на камерата да те видят баба и дядо (но на чужд език)