Глад за учители, стартовата заплата може да надхвърли 1600 лв.

Туроператори кандидатстват за даскали, по 50 се борят за физкултурник
20 юли 2021 20:00, Елка Василева
215
Глад за учители, стартовата заплата може да надхвърли 1600 лв.
Снимка: архив, БГНЕС

Глад за учители по математика принуди директори да вдигат заплатите за тези специалисти. Проверка показа, че стартовото възнаграждение може да надхвърли 1600 лв., съобщава вестник "Телеграф" Това е с около 300 лв. повече от минимума за старши учител.

За трудностите, които среща в намирането на преподавател по математика, сподели директорът на столичното 119 СУ Диян Стаматов. Той разказа, че първият конкурс е бил три седмици. На интервюта се явили току-що завършили специалността кандидати, на около и над 50 години. Станало ясно, че до скоро са работили в туристическия бранш. „Математиката е сложен предмет, изисква опит и по-специфични умения“, мотивира директорът решението си да направи втори конкурс. Ситуацията се повторила. Затова заплатата, предлагана в началото, била повишена на 1600 лв. Стаматов призна, че може да я увеличи още, ако отново не намери преподавател. В 119 СУ има и свободни позиции за учители по физическо и начални учители. За тях има много кандидати. 45 били подадените заявления за физкултурник, а за начална педагогика около 20.

Още по темата

Търсене

Сега търсенето на учители е в разгара си, съобщи Ваня Кастрева, началник на РУО-София. Директорът може да има фантастични идеи, но всъщност на терен работи учителят, коментира тя. В малките населени места е по-трудно. За съжаление включително и в София се търсят много преподаватели, каза още Кастрева. А тази година това са учители по математика, информационни технологии, чужд език, начален етап.

Интересът към различните училища е различен, както и заплащането. „Понякога за едно място могат да се борят и 100 кандидатури, понякога може да има много малко“, коментира още Ваня Кастрева. Недостиг на учители има във всички области на страната. Във Великотърновско през последните години има глад за учители по английски език и компютърни и информационни технологии.

Реализация

Причината е, че специалистите с такова образование предпочитат да търсят реализация в частните фирми, където заплащането е в пъти по-високо. В СУ "Ем. Станев" във В. Търново се търсят учители по кларнет и флейта, а в основното училище в Бяла черква преподавател за Клуб по интереси по фолклор. Като цяло обаче тази година от Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново са обявили само 21 свободни работни места за учители. За сравнение преди десетина години свободните места за областта преди началото на учебната година надхвърляха 50.

Учители по английски са най-търсените кадри на пазара на труда във Варна. Според обявените свободни позиции в Регионалния инспекторат по образование за предстоящата година в училищата на областта са необходими близо 100 начални и прогимназиални. Сред най-търсените са още начални учители, математика, преподаватели по БЕЛ, учители за целодневно обучение. Свободни места има и по физика и астрономия, биология, история, география и икономика, информационни технологии, както и детски учители и преподаватели за подготвителните групи. В отделни училища във Варна има нужда от психолози, логопеди, учители по практика и педагогически съветници. Учебните заведения търсят и учители по руски език, музика и изобразително изкуство. Търси се и помощен персонал - касиери, домакини, портиери, чистачи, огняри и общи работници.

По селата ги наемат на половин щат

Училища в малките градове и селата в Пловдивска област не могат да изпълнят изискването да осигурят пълен норматив преподавателски часове за учителите. Затова обявите, които тези училища пускат, са за лектори, пише "Монитор".

Например средното училище в село Маноле е обявило свободни места за учители по: физика и астрономия, философия, физическо възпитание и спорт, информатика и информационни технологии и начален учител. Две от позициите – за преподаватели по физика и по физическо, са за лекторски часове.

Дават им ваучери за храна

Търсените учители в област Кюстендил са малко над 30, като по-голямата част от позициите стоят свободни от началото на годината. Учителската професия е примамлива и заради осигуреното постоянно възнаграждение. Един учител започва със стартова заплата от приблизително 1200 лева. Допълнителен бонус е еднократното финансиране от 500 лева в началото на всяка година за работно облекло. Според бюджета пък всяко училище отпуска сума от 30 -40 лева като ваучери за храна. На базата на интереса към началния етап в пълна противоположност е ситуацията към прогимназията, където се търсят учители по математика и английски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
0
 
! Отговори
бедния българин 2 преди 2 години
евала на боко и на Европа ! Пари за заплати колкото си искате ! Частния сектор 50 лв на година , но вдигането на сметките изяжда въпросното ,, повишаване'' Даскалите за около 3 години от 700 стартовоа на 1000 стартова ( пкс та, допълнителни часове, пари за дрехи и други видове бонуси не се считат... и вдигането на заплатата със стажа) това обаче отбягва повечето коментиращи тука. Ченгетата взимат по 600 лв бонус за всяка ковид вълна.... сами можете да си направите изводи.
189
0
 
3
 
! Отговори
179 преди 2 години
Търсят учители само по 3-4 дисциплини. За другите предмети има предостатъчно кадри.
188
2
 
9
 
! Отговори
Digger преди 2 години
Аре стига с тия вериги бе! Та Лидл та Била та Кауфланд!!! Кафа вече! Непрекъснато търсят работници - ами помислете добре защо ! Ама толкова давали заплата - ама бруто!!! Научете най-накрая - брутото е доста различно от нетото!!! И смените са кавалски, или сутрин от рано или вечер до късно!
187
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглите българи дават на некадърни връзкари от ббр по 60 хил заплати за да дават парите на фирми на тиквата и дерибеевски а на учителите 1600 така ли нагли ч0векоподобни българи? Гледайте си лаяненцата сами
186
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 192По добре парите да отиват за учители, отколкото за роми
185
4
 
8
 
! Отговори
Xxx преди 2 години
*** иска да му гледат децата безплатно, но този филм трябва да свърши. Не съм съгласен с моите данъци да се обучават чужди деца и то за без пари! Приватизация на държавните училища кога?
184
27
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Точно на БГ даскалите една задължителна ваксинация много добре ще им се отрази... То и бой им е малко
183
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага да се проверят всички учители даващи частни уроци дали внасят данък.
182
0
 
7
 
! Отговори
ТЛЪСТАКА ТУЛУП преди 2 години
ГЛАД МАЙКА;А ПА НИЕ У ПАРЛАМЕНТО ЩЕ СЕ УЯЖДАМЕ
181
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ако правителството е достатъчно глуповато и реши да насилва ваксинацията в този бранш, не глад ами направо ще търсите учители с лупа...
180
1
 
13
 
! Отговори
До 196 преди 2 години
София не е цяла България. В провинцията трудно ще изкараш пари само с преводи и частни уроци.
179
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как някой да се навие за тези пари.Аз даже се чудя как другите учители започват работа за 1200 лв.Ако се хванат в Лидъл или друг магазин ще вземат по-голяма заплата.Да не говорим за друг тип работа.За един учител по Английски вместо да взима заплата от 1200 лв.,спокойно с няколко превода и няколко частни урока на до 5 човека за месец,ще изкара двойно повече.Жалко за твърденията на бившите управляващи ,че образованието им е приоритет.
178
0
 
19
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Даже са малко.Няма как един *** полицай или пожарникар да взима повече от един учител.Всичко си идва на мястото
177
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз за 1600 лв хич няма да се хвана да обучавам децата на едно чалгарско поколение! По матурите се вижда упадъка, които се задава за България!
176
32
 
8
 
! Отговори
до 190 от учителя преди 2 години
аз давам на учителите заплатите като си плащам данъци и ми се удържа от заплатата всеки месец за осигуровки! Аз който изкарвам много повече от тях с моята работа нямам нито почивките им нито платените отпуски нито нищо ! Тея паразитни връзкари им са много дори 800 лв за това което правят. Всеки българин трябва да се замисли поне малко къде отиват парите му ! АЗ НЕ ИСКАМ С МОИТЕ ПАРИ ДА СЕ ХРАНЯТ ТАКИВА КАТО ТЯХ !
175
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който няма връзки така е. Една добра позната ми разказа как стоят нещата - обявяват работно място, но те предварително вече знаят кой ще вземат. Нали ви е ясно че навсякъде е така. Тъжна работа.
174
5
 
16
 
! Отговори
До учител на годинат преди 2 години
Преди да плюеш по малкото останали учители кажи ти какво толкова си дал? Длъжен ли е някой безвъзмездно да дава нещо на другите? И то за 1000-1200 лева заплата чисто. Аз съм в ИТ сектора и натоварването ни е смешно спрямо това на учителите.
173
18
 
7
 
! Отговори
евалата преди 2 години
Някой беше писал, че бачкаторите в частния сектор били 1,2 мил. Едвали има и милион в целия сектор дето да работят. Никои не иска частния сектор като можеш да изкарваш 1600 лв за 4 часа на ден и да имаш 70 дни платен отпуск
172
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глад за връзкари??? Колко безработни педагози има в тази страна,но нямат връзки!
171
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повярвайте, и 4000 лв. е малка заплата за предизвикателството да обучаваш средностатистическото българче! С някои деца е удоволствие да работиш, но повечето са нагли, агресивни, не зачитат авторитет, чалгаризирани. Всичко се вмирисва от главата, тоест семейство, но последиците го обират учителите.