С 9% ще спадне броят на завършилите висше образование българи

Броят на вишистите ще се стабилизира през 2025 година
22 юли 2021 20:52, Нели Христова
104
С 9% ще спадне броят на завършилите висше образование българи
Снимка: БГНЕС

През следващите години броят на завършилите висше образование български граждани ще продължи да намалява. Очаква се между 2021 и 2025 г. да се дипломират 239 хил. абсолвенти. Това е спад от 9% спрямо 263 хил. успешно приключили следването си в периода 2016-2020 г. Прогнозата е броят на завършилите да се стабилизира след 2025 г.

Това е записано в Националната карта на висшето образование в Република България, която кабинетът прие днес.

До 2025 г. броят на действащите студенти на национално равнище ще остане стабилен, дори е възможно известно покачване. Заради значителните промени в приема през последните години обаче ще продължи процесът на ребалансиране на броя на студентите по професионални направления. Най-голям спад в абсолютния брой се очаква в „Икономика“ (с около 2400 студенти). В процентно изражение най-сериозно ще е намалението в „Туризъм“ (16%). Най-много ще се увеличи броят студенти в „Педагогика на обучението по ... „ (с близо 1700). В процентно изражение най-висок ръст се очертава в „Материали и материалознание“ – 86% и „Химични технологии“ – 40%.

Разместване между професионалните направления ще има в броя на завършилите. Най-голямо увеличение през следващите пет години се очаква в „Теория и управление на образованието“ – 76%, „Материали и материалознание“ и „Педагогика на обучението по ...“ – 45%. Най-голям спад ще има в „Животновъдство“ – 41%, „Металургия“ – 39%, „Социални дейности“ и „Туризъм“ – 32% и „Икономика“ – 31%.

Освен че съдържа прогноза за промените в броя на студентите и на завършилите през следващите пет години, Националната карта на висшето образование в Република България на първо място дава информация за актуалната профилна и териториална структура на висшето образование в страната. Документът идентифицира регионалните потребности за развитие на висшето образование в зависимост от демографския потенциал и състоянието на пазара на труда в различните райони в страната. Той определя групи професионални направления, специалности от регулираните професии и висши училища в зависимост от съответствието между профила на предлаганите от университетите образователни услуги и търсенето от страна на кандидат-студентите, както и в зависимост от реализацията на завършилите на националния пазар на труда.

По време на едномесечното обществено обсъждане на Картата са получени положителни становища от всички министерства, от работодателски организации и множество университети. Те отчитат важността на документа като инструмент за анализ на профилната и регионална структура на висшето образование в България, като предлагат и редица допълнения. Повечето предложения са отчетени в одобрения от правителството вариант. Отразена е например спецификата при военните висши училища и при някои професионални направления като "Транспорт корабоплаване и авиация", при които относително голям дял от завършилите намират професионална реализация извън България.

Националната карта на висшето образование в Република България ще се актуализира всяка година. Така ще се идентифицират промените в необходимостта от специалисти във всеки регион. Ще се отчита наличният ресурс от преподаватели и кандидат-студенти, както и възможностите за привличане на чуждестранни студенти и на българи, живеещи в чужбина.

В съчетание с данните от Рейтинговата система на висшите училища в България, картата на висшето образование ще се използва при вземането на решения за разкриване на нови висши училища, факултети или филиали. Тя ще помага за насърчаване или контролиране на броя на местата в определени направления и региони. Целта е мрежата от университети да се развива балансирано и да отговаря на реалните нужди на регионите и на прогнозите на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
6
 
! Отговори
Висше образование преди 2 години
Висше образование в България имаше преди 1989та при Тодор Живков.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво да учат като в България няма приложение, България е депо за евтини черноработници и пpocтитутки за богатите западняци. И да се изучат, какво ще работят? Къде ще приложат наученото?
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39Не видех "й", нали за 25 става въпрос :) Явно си от тези дето са зубрили всичко.... хахахаха :))
34
2
 
5
 
! Отговори
Циркаджии! преди 2 години
Какви са тия смешни шапки? И тоги моля ви се! Западняците ви презират, за тях сте слуги, а българите копират всичко от запада и са готови да им целуват задниците.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кеф, чезавършил виШо, а ми пише множествено число с Й. Научете български правопис, после вмъчете английски и немски.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, не са 9%, а поне три пъти по толкова, и второ - колко от тях се реализират като "висшисти"? Масово се изнасят на втората години и заминават за Еуропата като долнопробна изм...ет, за да ни "прославят" като "българи" по цял свят заедно с "братята"-ромеи и да гласуват за чалга-комунизма у нас. И после - закъсали сме се били с демография, икономика, пенсии, галевски "БГ-***" и какво ли още не. Ами хайде бе, комунисти, след преврата няма ли да свършите и нещо друго освен ЧЕГЪРТАНЕТО?
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите сме най-интелигентната раса в света!! Българската раса съществува от 10 000 години преди христа. Българи са построили пирамидидите в Египет, Българи са измислили математиката, физиката. Българи са основатели на медицината.. Днешната световна цивилизация е създадена от Бтлгари!!
30
1
 
2
 
! Отговори
Едно магаре в цвят преди 2 години
червен, ще ни оправя всеки ден, шлангмайстора отпадна.На ДС кадър най-ценен, скоро *** ще е преброен, а с празен джоб електората.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разкарайте измислените си комунистически "делегирани" бюджети и въведете РЕАЛНИ приемни изпити! Няма ли да се сетите най-после, че в една шест-милионна страна има не повече от ЕДИН университет и 4-5 технически ИНСТИТУТА, не "университети". Е, вярна е , че поне 45 МЕНТЕ-университетчета ще се стопят и поне 10 хил. "университетски" кадЪрчета ще продават зелки на Женския пазар и в бакалиите, ако искате КАЧЕСТВО.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Висше образование в бг? сериозно? за 20 лева ще има пълно обслъжване + оценките
27
1
 
3
 
! Отговори
морски преди 2 години
Тук и сега има копане, но е ровене при археологически разкопки.Мутри фалирали не съм видял, най-малко пък да копат, както ги пращат колегите разбирачи.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бг не я признават никъде освен на село
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то Икономето и НБУ образование ли е въобще? Още безработни икономисти и психолози... Четете книги деца и се учете да учите само това е истината - изкуфялите професори и доценти са назубрили едни неща от праисторията и ги въртят като латерна щото няма иначе кой да им даде и пет лева на тези нещастници. Истината е в човека който учи за да разбира а не за да изкара една хартийка...
24
12
 
0
 
! Отговори
Боец преди 2 години
Българите са най-образования и интелигентен народ в света!! Факт!!
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25Още сме в "преход" какво искаш :)) Требва да знаят всичко, професор по всичкология, накрая греда :)) Завършиш ли основно, знаеш да пишеш и четеш, требва да го ориентират според способностите и интереса към дадена област, не да зубри всичко и след време нищо да не си спомня :)
22
2
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Съгласен. Най-пропилените ми 5 години в живота. Българското Образование.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТРЯБВА ДА ПАДА С 99.99 % ЗА ТОВА КУХО ОБРАЗОВАНИЕ.
20
1
 
4
 
! Отговори
159 преди 2 години
До АнонименЕ, и какво се научи да правиш - натискаш клавиши, а резултатът от едновременно натискане на два или повоече клавиша или на серия от клавиши излиза по-късно. Офисите на така наречените технологични компании гъмжат от младоци, които не са съвсем наясно какъв е резултатът от натискането на тези бутони.
19
1
 
1
 
! Отговори
ДОТО преди 2 години
90% от тези групи са наследници на постове и позиций във администрацията.Няма как беден вишист да стане някой от никой като цяло .А кюрдите имат нужда от администрация докато станат /поне- така /2-3 милиона .КОйто е съсед на Ислямска Държава е рано или късно умрял. А никой не мисли за нова държава -град .Някъде -далече.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образованието в България е крайно неадекватно към каквото и да е. Излизаш магистър в природо-математическа специалност и не можеш нищо. Няма един курс за след дипломно развитие, който да е адекватен към пазара на труда. 3-4 магистратури и си си пак същия дървен философ. На запад с един ден ходене в колеж за година вземаш специалност. Тук няма. Трябва да загробиш 4-5 години за да излезе едно нищо.