С 9% ще спадне броят на завършилите висше образование българи

Броят на вишистите ще се стабилизира през 2025 година
22 юли 2021 20:52, Нели Христова
104
С 9% ще спадне броят на завършилите висше образование българи
Снимка: БГНЕС

През следващите години броят на завършилите висше образование български граждани ще продължи да намалява. Очаква се между 2021 и 2025 г. да се дипломират 239 хил. абсолвенти. Това е спад от 9% спрямо 263 хил. успешно приключили следването си в периода 2016-2020 г. Прогнозата е броят на завършилите да се стабилизира след 2025 г.

Това е записано в Националната карта на висшето образование в Република България, която кабинетът прие днес.

До 2025 г. броят на действащите студенти на национално равнище ще остане стабилен, дори е възможно известно покачване. Заради значителните промени в приема през последните години обаче ще продължи процесът на ребалансиране на броя на студентите по професионални направления. Най-голям спад в абсолютния брой се очаква в „Икономика“ (с около 2400 студенти). В процентно изражение най-сериозно ще е намалението в „Туризъм“ (16%). Най-много ще се увеличи броят студенти в „Педагогика на обучението по ... „ (с близо 1700). В процентно изражение най-висок ръст се очертава в „Материали и материалознание“ – 86% и „Химични технологии“ – 40%.

Разместване между професионалните направления ще има в броя на завършилите. Най-голямо увеличение през следващите пет години се очаква в „Теория и управление на образованието“ – 76%, „Материали и материалознание“ и „Педагогика на обучението по ...“ – 45%. Най-голям спад ще има в „Животновъдство“ – 41%, „Металургия“ – 39%, „Социални дейности“ и „Туризъм“ – 32% и „Икономика“ – 31%.

Освен че съдържа прогноза за промените в броя на студентите и на завършилите през следващите пет години, Националната карта на висшето образование в Република България на първо място дава информация за актуалната профилна и териториална структура на висшето образование в страната. Документът идентифицира регионалните потребности за развитие на висшето образование в зависимост от демографския потенциал и състоянието на пазара на труда в различните райони в страната. Той определя групи професионални направления, специалности от регулираните професии и висши училища в зависимост от съответствието между профила на предлаганите от университетите образователни услуги и търсенето от страна на кандидат-студентите, както и в зависимост от реализацията на завършилите на националния пазар на труда.

По време на едномесечното обществено обсъждане на Картата са получени положителни становища от всички министерства, от работодателски организации и множество университети. Те отчитат важността на документа като инструмент за анализ на профилната и регионална структура на висшето образование в България, като предлагат и редица допълнения. Повечето предложения са отчетени в одобрения от правителството вариант. Отразена е например спецификата при военните висши училища и при някои професионални направления като "Транспорт корабоплаване и авиация", при които относително голям дял от завършилите намират професионална реализация извън България.

Националната карта на висшето образование в Република България ще се актуализира всяка година. Така ще се идентифицират промените в необходимостта от специалисти във всеки регион. Ще се отчита наличният ресурс от преподаватели и кандидат-студенти, както и възможностите за привличане на чуждестранни студенти и на българи, живеещи в чужбина.

В съчетание с данните от Рейтинговата система на висшите училища в България, картата на висшето образование ще се използва при вземането на решения за разкриване на нови висши училища, факултети или филиали. Тя ще помага за насърчаване или контролиране на броя на местата в определени направления и региони. Целта е мрежата от университети да се развива балансирано и да отговаря на реалните нужди на регионите и на прогнозите на пазара на труда.


104
Още от Образование
Глад за учители, стартовата заплата може да надхвърли 1600 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
защо толкова невежи и суеверни завършват висше в БългарияЗащото децата на трудовите семейства са много малък процент от българските студенти. Но дори и преодолял всички препятствия и получил диплома българинът не може да бъде сигурен, че ще получи работа по специалността си, работа добре платена и има още,в чуниверситетите попадат хора, неспособни да учат. По същество университетите се занимават само с кърпеж на знания, получени в училището.
99
0
 
1
 
! Отговори
бедния българин 2 преди 1 седмица
вече не е модно да се учи ! Ако имаш познати - МВР, Даскал без кетап ( в малките градове е така) или чужбина. Частния сектор - лъжи , измами със договорите , малко пари и мизерия + като бонус : ПОЧТИ НИКАК ПЕНСИЯ ( ако си жив на 90 години) и който си мисли , че няма да вдигат пенсионната възраст да почака още 1 , 2 години :). *** си отива бавно , но не славно. Всико си има начало и край дори и ние :)
98
0
 
1
 
! Отговори
до 97 преди 1 седмица
Тези от на Наков академията им даваме шанс по интервюта, но до момента и един не сме наели. Не стават. Това са едни шпакловчици в ИТ сектора без никакви познания. Като цяло, на Наков академията е едно посмешище. За outdated университетите си прав иначе. Изкарах до 4ти курс във ФМИ към СУ. Без никакви усилия и интерес имах 5.65 успех и довърших образованието си в САЩ. Няма база за сравнение. Просто НЯМА.
97
1
 
0
 
! Отговори
IT-спец преди 1 седмица
българските университети са outdated с малки изключения като Телерик академията на Наков и тука там още някой, едно време бях на 19 като заминах от БГ с никакъв интерес да уча каквото и да било, мина около 7 години докато се ориентирам кво да уча, някой по доло е споменал да си ходят по кръчми и да си гледат кефа младите, после като станат на по 27-28 ще им дойде акъла, колко млади завършват защото я родители я някой им е казал и после не го работят това което са завършили..
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз завърших УАСГ, по-големи *** от преподавателите там не съм срещал в живота си. Детето ще учи в чужбина. Тези университети за нищо не стават освен да хранят бездарните деца на комунистите.
95
0
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
Така и трябва да бъде. Не може всички вишисти да ми стават. Трябва и прислуга да има.
94
1
 
2
 
! Отговори
Влязъл в Затвора там преди 1 седмица
попаднал на хора, излязъл-веднага е ресторантьор.`Кръчмар` му викат завистливите хора, но той си е с най-пълен джоб!
93
0
 
5
 
! Отговори
Защо ви е висше?! преди 1 седмица
Мартарит Мицов - милионер от спестени закуски.Митьо Очите - мултибизнесмен от...лов на рапани.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди няколко дни медиитепубликуваха съобщение, че един 78-годишен мъж, бизнесмен, решил да следва Право ъв Великотърновския университет. Видял човекът, че адвокати го обират яко - доколкото си спомням за един подпис вземат няколко хиляди лв и решил на стари години да става юриЗД... Дядо, ориентирай се към ЮЗУ. Щом хора, завършили механизация на селското стопанство, български език и литература, бившето сержантско училище там завършиха Право, пробвай се и ти.
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди 30 години на 9 млн. народ се падаха 15, в последствие 17 ВУЗ-а. От 15-ина години на 6 млн. население се падат 53 ВУЗ-а. Къде пласирате толкова много виШисти бе, хора? И то повечето от специалности, с които България се пресити. А липсват инженери, IT специалисти. В същото време ЮЗУ и почти всички по-големи ВУЗ-ове, че дори вече и Висши училища произвеждат юристи - като Я.Янев, Лютви Местан, Маджо Маринов, та дори завършилият Право във ВМШ Ив.Гешев започна свободна доктурантура в .... ЮЗУ.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ОБРЕЧЕН Е НА ИНФЛАЦИИ И ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ. ОБРЕЧЕН Е ДА НЯМА ЖЕЛАНИЕ ЗА ЖИВОТ СЛЕД КАТО СЕ ПРИБЕРЕ ОТ БАЧКАНЕ. ОБРЕЧЕН Е НА ФИЗИЧЕСКА, МЕНТАЛНА И ДУХОВНА ДЕГРАДАЦИЯ ЗАРАДИ ПОЧИТ КЪМ ХАРТИЙКИТЕ (ПАРИТЕ). ОБРЕЧЕН Е НА НИЩЕТА И КРАТКИ ИЛЮЗИИ ЗА БОГАТСТВО.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
'който има акъл, особено ако умее и някакъв занаят е обречен на успех' ---- ОБРЕЧЕН Е ДА ВЪРШИ ЧУЖДИЯ ТРУД СРЕЩУ ТРОХИ ДО КРАЯ НА ДНИТЕ СИ
88
0
 
1
 
! Отговори
Епсилон преди 1 седмица
То и едно образование, никой не те образова в това как ще умреш, все пак ако не завърша 10 висши преди да гушна букета няма да спя спокойно вечният сън, понеже нямам достатъчна квалификация. Хората точно завършват 3 висши и на другият ден ги блъска кола и вече могат да спят спокойно, а аз ще бродя като дух вечно по тази земя. Чак докато слънцето стане червено джудже и изпари атмосферата на планетата.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
бг в тоалетната да се изходи
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
кво са учили? приказките комшийски и дипломата, е как да не ги оценят и на марс
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В държава начело с диктатура на Радев няма как да иска някой нормален човек да учи.
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
динозаври в бъдещето - това е то. истината е че преподавателите са в миналото и произвеждат динозаври в бъдедещето. успех млади студенти но да знаете че по добре да си ходите по барове и дискотеки докато ви е времето вместо да се ровите в някви вмирисани книги...
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
като се има в предвид и какво е нивото на образованието.. Така, че - който учи ще сполучи. Аз не мога да насмогна на работа, защото няма млади хора които да работят. От толкова работа не ми остава време да си харча парите. Вече така стана, че който има акъл, особено ако умее и някакъв занаят е обречен на успех.
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В днес.бг коментират всички висшисти в България.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нисшисти.