Ще бъдат ли ощетени учениците от X и XI клас при кандидатсване във ВУЗ?

Омбудсманът алармира МОН за неяснота при балообразуването
23 юли 2021 18:30, Анисия Иванова
14
Ще бъдат ли ощетени учениците от X и XI клас при кандидатсване във ВУЗ?
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката в служебния кабинет Николай Денков с настояване за стартиране на широка информационна кампания и при необходимост промяна на правилата за балообразуването при кандидатстване във висши учебни заведения (ВУЗ). Подробно писмо по темата омбудсманът подготвя и към Съвета на ректорите в България. 

Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и запитвания от ученици, родители, учители и директори, в които изразяват притеснение и несъгласие с начина, по който от тази година, съгласно Закона за предучилищно и училищнообразование(ЗПУО), който влезе в сила през 2016 г., при балообразуването ще се вземат оценки от долен курс, т.е. VIII, IX и X, а не от горен - XI и XII клас.

Първите ощетени са децата, които през учебната 2020/2021 г. завършиха X и XI клас, тъй като решението ги връща назад, промяната се явява внезапна за тях и не е предвидена никаква възможност да се явят на поправителен, за да повишат оценките си от по-долен клас.

Родители поставят множество въпроси, свързани с промените в образователната система, въведени със ЗПУО. Споделят, че не са наясно кои оценки в крайна сметка ще бъдат балообразуващи за учениците, които може да решат да кандидатстват във ВУЗ с предмет от общообразователната подготовка, който не се изучава във втори гимназиален етап и съответно не фигурира в дипломата за завършено средно образование.

В препоръката си доц. Диана Ковачева посочва още: „Особено сериозен е и проблемът за децата, които ще бъдат в XI и XII клас през учебната 2021/2022 г. и се оказват в заварено положение, тъй като за първи път към тях се прилага ЗПУО. Факт е, че те са първият набор, започнал по новия учебен план, заложен в закона, но липсата на абсолютно всякакво комуникиране на промените, както и възможността, предоставена на Висшите учебни заведения за автономни решения,  предизвикват тревога и огромно напрежение в родители, ученици, преподаватели и директори на училища.“

Жалбоподателите твърдят, че промените в балообразуването при кандидатстване във ВУЗ са несправедливо решение спрямо тях, защото в VIII и IX клас повечето ученици още не са ориентирани какво ще кандидатстват, поради което не са наясно кои са предметите, които ще са балообразуващи и не са достатъчно мотивирани, за да постигат високи оценки по предмети, с които биха кандидатствали.

Омбудсманът алармира, че много от учениците ще бъдат поставени в неравностойно положение, защото нямат срочни и годишни оценки за VIII клас по общообразователнитепредмети. Тъй като планът за обучение в различните училища е различен, една част от тези ученици не са изучавали общообразователни предмети като химия, биология, история в VIII клас, например учениците от паралелки с интензивно изучаване на чужд език.

Освен това, според родителите, VIII клас е твърде ранен момент за децата да решат в коя специалност и в кое висше учебно заведение ще учат след завършване на средното си образование, за да могат да насочат усилията си за постигане на високи резултати и оценки по съответните предмети, с които ще кандидатстват реално след 5 години. Родителите намират, че в VIII и IX клас е много рано за такова решение, а ако то бъде взето, често пъти не е окончателно.

Посочват също, че нито учениците, нито родителите са били запознати с тези промени при постъпването им в VIII клас, за да са наясно със своето обучение и с това, което им предстои.
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Решението да се вземат оценките от първи гимназиален етап е точно, за да се угоди на всички, които още не са знаели какво ще кандидатстват. Другите си имат оценки от ПП и според мен не е честно оценките на ученици, които изучават биология и химия по 5 часа седмично 11 и 12 клас, да се приравняват с тези от 9-10 клас и общообразователната подготовка.
11
0
 
1
 
! Отговори
Гоче преди 1 месец
Да благодарят на оная герберска скумрия Дамянова, дето оака средното образование. Мършата и с ***.
10
0
 
3
 
! Отговори
Безлична преди 1 месец
Не сме имали по-безличен Омбуцман. Тази дама трябва да е от ГЕРБ? Познах ли?
9
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ прическа преди 1 месец
Респект за този бретон и букли, аз май се влюбвам в момента.
8
1
 
0
 
! Отговори
Ом-буц-скумрия преди 1 месец
Мириши на скумрия. Да не е от лака за коса на госпожата гербалясница?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЯМА ДА БЪДАТ ОЩЕТЕНИ ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ ДА УЧАТ В БЪЛГАРИЯ, ВСИЧКИ ИСКАТ ДА ЕМИГРИРАТ.
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Диана Ковачева е много добър омбудсман, за разлика от ония за разлика от ония дзвер Мая Манолова.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ректорът на СУ "Св.Климент Охридски" да си подаде оставката. Най-слабият ректор на СУ. Проф. Илчев поне държеше на изпитите по БЕЛ и История, Герджиков не само ги промени и съсипа запазената марка на СУ, но тая година дори не е имало изпити. Влезли са Право в СУ само с ДЗИ по БЕЛ, който е задължителен, за да завършиш средно образование, обидно лесен е бил, и с общата оценка от дипломата за средно образование. Дори не са искали и ДЗИ по История. Пълна деградация.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо да им вземат оценките от предучилищна подготовка и от 1-ви клас. Така ми се струва най-логично.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България вече няма като название "висши учебни заведения" (ВУЗ). Има висши училища и университети! Много от университетите са по-скоро висши училища, защото нямат широкопрофилно обучение. Например Билиотекарско-сарайския университет има два факултета. Това ченгесарско сборище изобщо не може да се нарича университет!
2
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Къде ви е коментара на ГЕРБ бре? Където се правят на маймуни " обидени"?-:)
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сътворено от миленини , стаматки ...и разни други ш..***..т..ки де е Вождо им ,дето ги хвалебстваше ,че създали "пирфектен" закон..искат се тотално да се промени ,щото тепърва ще берем плодовете от "големите професионалисти " в образованието ,кадри на Г..Р..О..Б