Трябва ли задължителна ваксинация за учителите?

Юлиан Петров: Малко над 40% са имунизираните в сферата
26 юли 2021 11:08, Красимир Ангелов
49

По-агресивният Делта вариант на Ковид-19 е възможно да предизвика нова вълна у нас. Готови ли са училищата за една учебна година отново онлайн?

"Последната ни статистика показва, че има леко повишен интерес към ваксинацията. Той не е революционно нараснал. Малко над 40% са ваксинираните и работещите в сферата на образованието", заяви председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че има немалък процент на такива, които вече са преболедували коронавируса и спазват препоръките на своите лекари.

Още по темата
По думите му синдикатите са "за" това повече учители да се ваксинират. Той е на мнение, че това е нормалният начин да преминем през пандемията и да бъдем защитени.

"Пледирал съм, че трябва да се ваксинираме в унисон с личните си убеждения и коментари на личните си лекари. Ние работим активно и показваме, че това е правилният начин да запазим живота си", подчерта Петров пред Bulgaria ON AIR. И добави, че много от личните лекари съветват, когато човек е преболедувал Ковид-19, да не бърза с ваксинацията.

Относно задължителната имунизация за всички учители и медицински работници, председателят на синдикат "Образование" сподели, че голяма част от обществото е готова на съответните ответни реакции.

"В момента има едно голямо разцепление в българското общество. Ситуацията тук е много специфична. Имаше доста дебати и  хората се объркаха, а учителите не са нищо по -различно", подчерта Петров.

Събеседникът отбеляза, че училищата са с няколко крачки по-готови от миналата година да посрещнат новата учебна година онлайн.

"Много училища успяха да изградят образователни платформи, да се снабдят с дигитални устройства, но няма как да очакваме за няколко месеца да има фундаментална промяна. Много по-подготвени сме от миналата година. Апелът ми към управляващите е да не подхождат политически към образователната система, а експертно", уточни още Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
43
 
! Отговори
Павето преди 2 години
И двете ми деца учат в едно и също училище. Имат един инжектиран учител. Къде са тези 40%? На въпроса - не, не трябва да се задължават и да се притискат.
7
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва . миналата година всичко тръгна от училищата и доста учители си заминаха
6
3
 
39
 
! Отговори
въпросче преди 2 години
Трябва ли да се ваксинират всички политици?
5
3
 
37
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Не се спряха с "външните заповеди"..., да не ви замирише на граждански бунтове...
4
3
 
27
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Този има вид на бандюга, току що излязла от панделата :)))
3
3
 
36
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Не, не трябва. Други въпроси?
2
4
 
31
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Не, така ще се получи недостиг на учители.
1
4
 
26
 
! Отговори
Yep преди 2 години
Почна се