Борислав от ПЧМГ се върна със злато от Олимпиадата по математика

Българските математици завоюваха още 5 медала
Обновена: 27 юли 2021 17:22 | 27 юли 2021 15:05, Анисия Иванова
22

България завоюва златен медал и още 5 отличия на Международната олимпиада по математика. В 62-рото издание на най-престижното ученическо състезание сили пребориха над 600 ученици от 108 държави.

Единайсетокласникът Борислав е част от националния отбор на България от три години. В миналогодишното издание на математическия форум завоюва сребърно отличие, тази година обаче достига до златото.

"Всичко е въпрос на тема и разбира се, в немалка степен, на късмет. Тъй като състезанието е 4 часа и половина, втория ден на третия часа нямах никакъв прогрес над задачите и тогава беше много трудно наистина, психологически да устоя и да продължа напред", споделя Борислав Кирилов.

Медали получават половината участници в надпреварата, а разпределението - златен към сребърен към бронзов, е в съотношение 1 към 2 към 3.

Единственият дебютант в българския национален отбор тази година е десетокласникът Илияс, който достига до сребърното отличие.

"Когато реших петата задача, която всъщност ми донесе медала, се зарадвах много, защото мислех, че решението ми е много нестандартно и наистина ми хареса. Без значение дали има състезания, или не, на мен просто ми харесва да решавам задачи", разказа  Илияс Номан от СМГ.

Два дни, 8 часа, 6 задачи, 6 медала, по един за всеки български ученик. Състезателният кръг продължава с пълна сила редом с Олимпиадата в спорта. За българските математици обаче е време за почивка и поставяне на нови цели.

Повече вижте в репортажа на Габриела Ангелова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На такъв медал се радвам доста повече, отколкото на олимпийски в световно забатачена дисциплина. Ама олимпийката ще има пенсия доживот, а този пич - не-----------------------------------------------------------------------------Нормално е да не си запознат, но в случая и в самата статия си го пише - "медали" на такива състезания получават половината участници. Tоест медалът на олимпийката, която освен това го печели наистина на най-престижното спортно събитие, е с много по-голяма стойност
18
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ето такива хора ме радват.Замислете се -само отборът по математика е донесъл 6 медала от олимпиада.Ето кой е новият спорт на нацията-математиката! И така е всяка година,не само тази.Да са живи и здрави такива българи и много късмет им желая!Където и ще да отидат да учат и работят не им се сърдете.Така са направили и професорите Виден Табаков,Петър Петров и много други.Където и да отидат светът ще ги запомни като БЪЛГАРИ!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иляс Номан е турско име.
16
1
 
2
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
До 17. Е дай да го утрепеме с камани, че е постигнало детето нещо повече от тебе бре нещастлив човеко.
15
0
 
1
 
! Отговори
Ръководителя преди 2 години
Дотук добре! Сега, ако и часовете ги направите на 9 (по 4 1/2 на ден), вземете да внимавате и решите, че и ръководител е добре да поканите - има шанс да станете медиа ;)
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Патриоте, каква полза от този медал. Да, този младеж е талантлив, но утре ще замине за Англия или САЩ и какво. Естествено е че там той ще се реализира и какво грее това България.
13
3
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
На такъв медал се радвам доста повече, отколкото на олимпийски в световно забатачена дисциплина. Ама олимпийката ще има пенсия доживот, а този пич - не
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А едно време медали получаваха първите 3 най-високи резултати. А сега - половината от участващите. Момчета и момичета, като искате медали, не чупете парите на родителите си, а отидете в джъмбо, там и златни купи за по 5лв продават.Иначе евала на младежа, че харесва задачите и му доставя удоволствие сам да стига до решенията им!
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито на децата и успешно реализиране далеч от антиваксърското гето.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй дяте не учи в Семегето, а в Печемегето!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен4 Русия. Санкт-Петербург.1.Китай2.Русия3.Ю.Корея
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме учили толкова математика да ставаме прости мениджъри, с извинение до един от коментарите по-долу.
7
10
 
10
 
! Отговори
Жо преди 2 години
Софийската математическа гимназия е най-търсеното и най-престижното училище в София. За завършилите СМГ са отворени вратите на много големи фирми. Синът ми завърши СМГ, а после висше и магистратура.. Когато кандидатства за работа в една много голяма американска фирма в София, това, че е завършил СМГ се оказа по-важния фактор при интервюто за работа от дипломите за висше и магистратура. Сега е на много престижна и добре платена позиция във фирмата.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой от тези ли ще е новия Витанов след някоя и друга пандемийка ? :))
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, Борислав! Само не ставай като повечето зомбита от ФМИ. Уж стажове в НАСА насам- натам, ама в крайна сметка- асоциални гении, на които съм им мениджър от години и получавам двойно пари. А някои ги наемам и в собствената си компания.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се разбра къде е била олимпиадата.Непълен репортаж.
3
0
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
поздравления за децата родителите и учителите такива деца ни трябват
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, момче!
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, браво!