Нов предмет в училище ще учи децата как да си мият ръцете

Сексуалното възпитание също е заложено в програмата
58
Нов предмет в училище ще учи децата как да си мият ръцете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С нов предмет в училище децата ще се учат да живеят здравословно. Това е заложено в Плана за възстановяване на страната, съобщи Нова телевизия.

По-малките ще бъдат обучавани как да мият ръцете си и да спазват хигиена, а по-големите ще се запознават с вредите от алкохола и цигарите. В Плана за възстановяване на държавата е записано, че „едва в 11-12 клас българските младежи ще се учат на партньорство и родителство”.

В мотивите за въвеждането на предмета се посочва, че през последните 10 години у нас се наблюдават тревожни тенденции при подрастващите - рисково сексуално поведение, злоупотреба с психоактивни вещества и опиати. Идеята е от малки учениците да се научат да водят здравословен и екологичен начин на живот. Предвидено е предметът да се изучава от първи до 12-ти клас.

В националния ни план е заложено децата от начален етап да наблягат на създаване на хигиенни и хранителни навици, а по-големите, от 11 и 12 клас - на сексуалната култура и рисковете от цигарите и алкохола.

Според експерти пандемията от коронавирус е показала нагледно нуждата от по-добра здравна култура.

„Българското училище не отговаря на нуждите на децата да притежават житейски умения, а повечето учители не са подготвени да дават тези знания”, се казва още в плана. Самите учители твърдят, че могат да се справят, ако имат добре разписани насоки.

По реформата ще работят съвместно от здравното и от образователното министерство - като промените ще влязат в Закона за предучилищното и училищно образование.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: училищепредметученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
6
 
! Отговори
ПАРТНьОРСТВО И ... преди 2 години
Възпитанието в партньорство и родителство е възможно най-деликатната тема във възпитанието на децата, където става дума за предаване на семейни ценности и традиции. Това трябва да е запазена територия САМО за родители като първа инстанция възпитатели. Трябва да има права за родителите да решават дали децата им да участват в тези програми. Моите деца ще продължат традициите на моето семейство, където не се говори за секс, а за любов между мама и татко, в резултат на която се ражда нов човек.
52
1
 
8
 
! Отговори
еее айде сИга преди 2 години
Само ръцете ли?Ами очи, дупе, крака, уши........?!
51
1
 
5
 
! Отговори
Котарак преди 2 години
И крачетата, и крачетата също.
50
3
 
4
 
! Отговори
промяна преди 2 години
Спираме парите за магистрали, метро и здраве /педиатрична болница/ даваме ги за образование как ром си мие ръцете /*** 10лв./
49
1
 
7
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 години
Тез дето смятат това за ненужно, не са били явно в държавно училище да видят за какви индивиди и родители иде реч. Частното в което бях за малко беше добре, но заради краткия период не мога да кажа дали беше късмет или наистина културата на хората там е на по-високо ниво.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАТО РОДИТЕЛИТЕ НЯМАТЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ГРИЖИТЕ И ОБРАЗОВАТЕ САМИ ДЕЦАТА СИ ПО-ДОБРЕ НЕ СЕ РАЗМНОЖАВАЙТЕ
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българското училище не отговаря на нуждите на децата да притежават житейски умения, а повечето учители не са подготвени да дават тези знания - И какво житейско умение е да се учиш как се мият ръце на 7 г.? И как учителите, които нямат представа от житейски умения, са оцелели до зряла възраст, че и деца са отгледали? А, и още нещо - не е ли късно за някои "деца" да се учат на партньорство и родителство чак в 11 клес? Те скоро внучета ще имат, вие тепърва ще ги учите! Кръгли идьотти сте!
46
2
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Ами не. Не знаят, защото техните родители не са ги научили. Връщат се от магазина и седят директно на масата. Или излизат от тоалетбата. Българска работа.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40Съгласна съм. Изкарах 12 клас тази година.Омръзнало ми е да предъвкваме едни и същи теми в този час на класа.Учениците са големи, пълнолетни и наистина се обиждат от подобни теми.Натоварване и за кл.р-ли. С толкова глупости се занимаваме, че...не можем да си свършим пряката работа.И в часовете си по предмета, който преподаваме, все се решават някакви абсолютно ненужни неща, правят се списъци и тн. и тн.
44
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудна работа,кой ли учи животните,за да спазват лична хигиена(свинята е особен случай),кой ли ги учи на "сексуален живот",че те,така и ненаучени си създават поколение след поколение?!Проституиите "човешки" няма да имат край,до пълното самоунищожение, на самообявилото се за "венец на Природата",двукрако недоразумение!
43
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете, но това са деца на 6-7 години! Не трябва ли вече да го знаят? Моето още преди да тръгне на ясла знаеше как се мият ръчички. А в градината няма дете, което да седне да яде без да е минало през умивалника! Това пак ли се прави заради едни други деца, дето спят с коня и каруцата в една стая? Нещо толерастията преминава границите!
42
1
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 2 години
много си назад с материала. ще трябва да повтаряш 11 и 12 клас май... вече има и поли-любов и мулти-любов и семейстео. ти още за *** предъвкваш.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ще учат ли що е то *** неговите разновидности и мястото му в обществото? Щели били да учат как да се плющат.Чакай сега кой с кой ще се плющи.Трябва и това да пише че секса не е само между 2-та пола а и между *** с еднакъв пол.А и друго се сещам.Дайте им по едни тестове барем се разбере тия деца като какви се самоопределят.Ама то като почнеш то това си е цяла наука.
40
2
 
5
 
! Отговори
мунчо преди 2 години
матурата по предмета ще е миене на краката на челна стойка. На маймууни ни направиха.
39
1
 
2
 
! Отговори
До До 25 преди 2 години
Те в Пазарджик са си целогодишно.
38
4
 
14
 
! Отговори
Ник преди 2 години
това ще е предмет по затъпяване и унижаване на децата и подрастващите. да им се покаже и натяква колко са мръсни. опитните мишки трябва да са чистички и умитички, и стерилни. предметът родителство няма да им влезе в употреба след вакстерилизацията и вакситаназията, коато са им подготвили. честото миене е вредно за кожата и имунитета. и има психическо отклонение за често миене на ръце. миенето трябва да е умерено. а за 11 и 12 клас предметът ще го преподават ЛГБТ ***. синът ще ви доведе зет
37
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега имат "Час на класа", в който се дискутират подобни теми. В часовете по околен свят и природознание в начален курс също има теми за здравето. Излишно натоварване на децата. Кой ли пак, дето понятие си няма от образование, е измислил подобна "иновация"?!
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еми не мога да пишът децата, скучно е беэ ВОДА
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро се присъединяваме към африка
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно на банкянския крадец електората навлиза в училище. После ще учат как да не берат портмонета, да не заплождат съученичките си. Трагедия пълна в резултат на петнадесет години развъждане.