Без такси за студенти 18 специалности в 18 вуза у нас

За тях се очаква най- голям недостиг от специалисти на пазара на труда
42
Без такси за студенти 18 специалности в 18 вуза у нас
Снимка: БГНЕС

Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности, по които се очаква най- голям недостиг от специалисти на пазара на труда, ще се обучават безплатно в 18 държавни висши училища.

Целият курс на обучение е безплатен за студентите, приети от учебната 2021-2022 година в специалности от професионалните направления педагогика на обучението по религия, теология, математика, физически науки, научни технологии, енергетика, материали и материалознание.

Без такси ще се обучават студентите в специалностите арменистика и кавказология, африканистика, индология, иранистика, класическа филология, новогръцка филология, допълва БНР.

В списъка също попадат ядрена техника и ядрена енергетика, машини и апарати за хранително-вкусовата и биологичната промишленост, машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост, топло- и ядрена енергетика.

Мярката се прилага за втора година и ще обхване близо девет хиляди студенти първи и втори курс със средства по бюджета на МОН и със средства, планирани със закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните висши училища.

Целта на мярката е да се възобнови интересът на кандидат студентите към тези и други важни специалности и направления, за да се подготвят кадри, необходими за икономиката и обществения живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: таксистуденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време беше модерно да се учи "Право", "История" и "Философия" . Защото да развиваш идеологията на една идеологическа държава, каквото беше нашата преди 89-та година, ти донасяше милиони.
30
0
 
7
 
! Отговори
Излишно МНОГО ВУЗОВЕ преди 2 години
В България има ОГРОМЕН БРОЙ ВУЗОВЕ, които са НИСКО качество и НАПЪЛНО ИЗЛИШНИ или ДОРИ ВРЕДНИ. Освен ТОВА има ТОЛКОВА МНОГО РАБОТА за която НЕ Е нужно УНИВЕРСИТЕТСКО Образование просто хората НЕ СА НАУЧЕНИ ДА РАБОТЯТ И ТРУДЯТ.
29
1
 
2
 
! Отговори
Дори и пари да дават преди 2 години
Младите НЕ и НЯМА да ИСКАТ да остават НА МИЗЕРИЯТА ТУК в България. Гастербайтърите пичелят луди пари и без да имат дипломи. А на тези на които им трябва диплома е НАЙ-удачно да УЧАТ в ЧУЖБИНА и ТАМ ДА ЖИВЕЯТ И ТАМ ДА РАБОТЯТ.
28
0
 
2
 
! Отговори
Не преди 2 години
си мислете че тези т.нар. "защитени" специалности не са такива, защото едни определени ВУЗове, който са все топ-ъфф-дъ-топ-Ъ са го закъсали яко по тези спец. Няма никакво значение от какви кадри има и от какви няма нужда икономиката ни... важното е съответните лобита да са рахат.
27
2
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 2 години
Поредната тъпотия...липса на пазара на труда има във всички инжинерни и дигитални науки те ми обучават безплатно теолози, африканистика, индология, иранистика, новогръцка филология и тн?! Кой има нужда от това? Иран, Авганистан ...защо ние да плащаме за това? *** продажници 0 къде са ни лекарите, медицинските сестри, инжинерите,биохимиците ...или запада да инвестира в тях за да расте икономиката им а ние в иранци и инидийци.
26
0
 
8
 
! Отговори
бонго преди 2 години
Най-голямата мотивация за един специалист е реализацията, заплащането. След като няма такива, няма и студенти да има.
25
0
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Не ми е ясно обаче, какъв е приносът за икономиката за африканисти, кавказолози, иранолози, индолози и пр. алабалози, че чак са защитени!? Къде са инженерните специалности, къде са медицинските направления, къде са биолзи, химици, физици?
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гост - физиците, ако изобщо ги има останали, бягат да учат и да се развиват в чужбина. За физици има работи в банкови институции, в софтуерното инженерство, производство, Data Science и други.Учители по информатика не нам, как ще стане ноера. Младши учител, допреди 2-3 години взимаше 650-700 лева заплата. Същия, може да научи елементарни неща за уеб разработка и да започне на 1500 лева заплата, без да му се налага, да работи с откачени тийнове.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Учител - Спориш с беге тpoл. Няма нужда. За тях всичко,което не е свързано с панелката, голфа, кръчмата, чалгата и гаците със зелето, не е важно и е смотано.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чувал съм за ВУЗ, даже съм завършил един. Обаче не знам какво е вуз.
21
1
 
5
 
! Отговори
До Учител преди 2 години
"специалност Психология е една от най-желаните, защото не е точна наука. Там ако ще и пълни глупости да кръжат в главата ти, пак ще завършиш." - Не само точните науки са "важни". Без приложни науки - например медицина, архитектура - съвременното общество не може да функционира. А колкото до "завършването", същото важи за всички специалности у нас, включително за педагогиката. Апропо, тя да не би да е точна наука?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сервитьор в известна столична бирария, според обява в Джобса, взима 1400 лв за 4 часов работен ден. За 8 часова смяна правете си сметка. Отделно бакшишите. Един барман в известно заведение на Витошка, взима 2600 лв чисти. Един старши готвач в известен ресторант, получава 3200 чисти. Една сервитьорка в известна верига български сладкарници, според обява в Джобса, взима 2200 лв. Един дюнерджия, средно получава между 2000 и 3000 лв чисто. Един доставчик на напитки с автомобил, взима 1750 чисто.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда да се напъвате да представяте нещата, че все едно ако си завършил физика, едва ли не ще си намериш хубава работа. В България нормална работа за физици просто няма. Има някакви места, ама те бързо се заемат от "едни наши момчета", с връзки, ходатайстване, че да им дадат максимум по 1500-2000 лв заплатка. Реално в момента печелят хората които учат езици и които се занимават с някакви по-лежерни професии. Всеки втори мързелан инвестира в крипто. Един рънър взима 2500 лв в заведение.
18
10
 
14
 
! Отговори
Учител преди 2 години
Напротив, специалност Психология е една от най-желаните, защото не е точна наука. Там ако ще и пълни глупости да кръжат в главата ти, пак ще завършиш. В България има деца, които печелят златни медали на олимпиади по точни науки (математика, физика, химия, дори биология, т.н.), но масовката иначе е от много глyпави деца на които не им се учи и предпочитат да станат "търговци", "специалисти човешки ресурси", "рекруитъри", "психолози", "философи", "теолози", "политолози" и разни други подобни.
17
0
 
5
 
! Отговори
ИТН преди 2 години
За теца на д-р Доган трябват специалисти.Законите в България се правят за него сега му трябват специалисти от тези браншове
16
4
 
7
 
! Отговори
До Християна преди 2 години
"Защо не махнат таксите за специалност психология? В България има остра липса на психолози и трябва да стане защитена специалност." - Няма остра липса на студенти по психология, напротив - тя е една от предпочитаните специалности. Всяка година само в една от магистратурите по психология в СУ завършват по 25 - 30 души. Но макс. 2-3 от всеки випуск после започват работа като психолози и скоро се отказват. Причините - ниското заплащане и отношението към тях, подобно е на това към учителите.
15
0
 
5
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Сетиха се- като няча студенти вече. Браво пак за инициативата де- да не звуча неблагодарен.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 Анонимен До 1 В Германия само 2-3 българи са студенти по физика. ~Едно време следвах електроника, пък завърших физика и сега нямам проблеми за работа! Работя когато поискам и ако не ми дадат това което искам не работя! Оказва се, че със законите на физиката, които доста хора не разбират или не ги знаят, може да се живее добре!~ поздрави от една страна асоциирана към ЕС!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо само че държавата и пак се явява спонсор на кадри за чужбина. Нормално е ВСИЧКИ ЗАВЪРШИЛИ ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА ПЛАТЕНО ИЛИ БЕЗПЛАТНО ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ ПО РАЗРЕДЕЛЕНИЕ ОТ ПОНЕ ОТ 3 ДО 5 ГОДИНИ. ТАКА Е В ИСПАНИЯ ЛЕКАРИТЕ ТАМ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ ИМАТ РАЗПРЕДЕ-ЛЕНИЕ ПО УСПЕХА ОТ ДИПЛОМАТА НА ВСИЧКИ УНИВЕРСИТЕТИ. ИНАЧЕ КОЙТО НЕ ИСКА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ СИ ПЛАЩА НЕУСТОЙКАТА. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ХЕМ БЕДНА, ХЕМ СПОНСОР С КАДРИ ЗА БОГАТИТЕ!!!
12
10
 
8
 
! Отговори
Християна преди 2 години
Защо не махнат таксите за специалност психология? В България има остра липса на психолози и трябва да стане защитена специалност.