Фондацията на Петков и Денков не е получила и лев от държавата

Двамата министри са сред учредителите
23 авг 2021 15:46, Анисия Иванова
52
Фондацията на Петков и Денков не е получила и лев от държавата
Снимка: БГНЕС

Фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" не е получила нито един лев от държавата.

Фондацията е учредена от Кирил Петков и от настоящия министър на образованието в служебното правителство Николай Денков. Целта й е да обучава студенти в областта на иновациите и предприемачеството.

Тя не е кандидатствала за достъп до каквито и да е публични средства, заявява в отворено писмо служебният министър на образованието и науката чл. кор. проф. д-р на химическите науки Николай Денков, цитиран от МОН.

Той информира, че "през последните дни редица жълти медии тиражират манипулативна смесица от истини, полуистини и откровени лъжи, навързани помежду им чрез странна псевдологика, в опит да дискредитират министри от служебното правителство". Тъй като в една от медийните спекулации за "кроеж за обир по Харвардски" беше замесено и моето име, искам да изложа конкретни факти.

Защото, както е казал Талейран: "Има по-страшно оръжие от клеветата: истината". Фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" е учредена от Кирил Петков и от мен, за да обучава студенти в областта на иновациите и предприемачеството. През обучителния курс за 5 семестъра са преминали 119 студенти от СУ "Св. Климент Охридски", от Медицинския университет в София и от други висши училища. Обучението е безплатно! Лекциите се водят от едни от най-добрите специалисти в страната, а също и от няколко висококвалифицирани българи, които работят в чужбина. Те работят безплатно!", заявява министър Денков.

В писмото си образователния министър информирмира, че "част от завършилите курса след представяне на курсова работа развиват иновативните си идеи, използвайки апаратурата в Центъра по приложни изследвания и иновации. Безплатно!".

"Фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" не е получила нито един лев от държавата. Никога не е кандидатствала за достъп до каквито и да е публични средства. Няма и да го направи, защото нейната основна дейност е да обучава студенти по иновации и предприемачество - безплатно! Ето защо внушението за "готвено източване на милиони от Фонда на фондовете" чрез тази фондация е напълно несъстоятелно! От публикуваните в Търговския регистър финансови отчети няма как да се види осъществяваната обучителна дейност, защото тя е безплатна и не изисква извършването на финансови операции.

Полученото финансиране от фондацията "Америка за България" е използвано изцяло за ремонта на базата и лабораториите на Центъра по приложни изследвания и иновации, в които безплатно се обучават студентите. Отказът от правата върху управлението и участието във фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" от страна на учредителите му е направено по стандартна процедура, която използват всички министри преди подаване на декларациите си в КПКОНПИ", заявява Николай Денков.

"Като настоящ министър на образованието и науката не съм подписал нито един документ, свързан с разпределение на "милиарден ресурс от европейски средства за иновации". Бюджетът от около 500 млн. лв. за научни изследвания по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е отдавна разпределен на конкурсен принцип. Изпълнението на проектите по тази програма върви по план, заложен от предишни министри в годините назад, и се следи от редица национални структури извън МОН - Комитет за наблюдение на програмата, ОСЕС и др.", коментира министър Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
15
 
! Отговори
Рошко преди 2 години
В Америка има поговорка "Безплатен обяд няма". Един, който се представя, че е завършил в Харвард, да говори за безплатно обучение 5 семестъра на студенти и то в комбинация с друг министър от служебния кабинет, хайде , бе? За какви ни вземате? В САЩ гъмжи от разни фондации, които търсят умове от бившите соц страни и за тази цел си плащат разбира се на тези дето ги откриват. Този НЕКАНАДСКИ гражданин става все по-подозрителен. Онзи, който тръгне да се САМОИЗТЪКВА,че е много честен и почтен -НЕ Е!
9
6
 
9
 
! Отговори
ужас преди 2 години
Като чета коментарите ми е ясно, че България скоро няма да стане нормална държава. В хората е проблема ... нема такива т***пунг3ри!
8
8
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахахаа, то това стана като вица за съдените за изнасилване. Единия подсъдим казал - Ама другарю съдия, аз не таковах, аз само държах :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Всеки ден лъсват на рундю кадрите крадливи :))))))))))))))))))))))))))))))))
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе те и къщите за гости не беха получили и лев от държавата ама ги гонят нали?
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***
5
10
 
11
 
! Отговори
Да са ви честити преди 2 години
Караибрахим /К П/ се завърна в долината на безхардовците, за да ни вкара в "правата икономическа вяра". Новите еничари са завърнаха, окрадоха парите, вилнеят по ведомства и предприятия, уволняват, назначават и се канят да правят партия, за да продължат да ни управляват. това ли искаше народа. Та този човек е нарушител на Конституцията, но на него не му пука. Има пълната защита на Рундьо хасковски, също нарушител на Конституцията.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И оцелява? А кой дава пари тогава? Не ми казвайте че е от волни пожертвования. Някой плаща. Кой?
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко що е фондация или НПО е за закриване и забрана.
2
7
 
11
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
За кво са им пари от държавата, като онзи световен плевел ги финансира.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от онзи, чието име се цензурира в този сайт Джордж знаете кой.