Фондацията на Петков и Денков не е получила и лев от държавата

Двамата министри са сред учредителите
23 авг 2021 15:46, Анисия Иванова
52
Фондацията на Петков и Денков не е получила и лев от държавата
Снимка: БГНЕС

Фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" не е получила нито един лев от държавата.

Фондацията е учредена от Кирил Петков и от настоящия министър на образованието в служебното правителство Николай Денков. Целта й е да обучава студенти в областта на иновациите и предприемачеството.

Тя не е кандидатствала за достъп до каквито и да е публични средства, заявява в отворено писмо служебният министър на образованието и науката чл. кор. проф. д-р на химическите науки Николай Денков, цитиран от МОН.

Той информира, че "през последните дни редица жълти медии тиражират манипулативна смесица от истини, полуистини и откровени лъжи, навързани помежду им чрез странна псевдологика, в опит да дискредитират министри от служебното правителство". Тъй като в една от медийните спекулации за "кроеж за обир по Харвардски" беше замесено и моето име, искам да изложа конкретни факти.

Защото, както е казал Талейран: "Има по-страшно оръжие от клеветата: истината". Фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" е учредена от Кирил Петков и от мен, за да обучава студенти в областта на иновациите и предприемачеството. През обучителния курс за 5 семестъра са преминали 119 студенти от СУ "Св. Климент Охридски", от Медицинския университет в София и от други висши училища. Обучението е безплатно! Лекциите се водят от едни от най-добрите специалисти в страната, а също и от няколко висококвалифицирани българи, които работят в чужбина. Те работят безплатно!", заявява министър Денков.

В писмото си образователния министър информирмира, че "част от завършилите курса след представяне на курсова работа развиват иновативните си идеи, използвайки апаратурата в Центъра по приложни изследвания и иновации. Безплатно!".

"Фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" не е получила нито един лев от държавата. Никога не е кандидатствала за достъп до каквито и да е публични средства. Няма и да го направи, защото нейната основна дейност е да обучава студенти по иновации и предприемачество - безплатно! Ето защо внушението за "готвено източване на милиони от Фонда на фондовете" чрез тази фондация е напълно несъстоятелно! От публикуваните в Търговския регистър финансови отчети няма как да се види осъществяваната обучителна дейност, защото тя е безплатна и не изисква извършването на финансови операции.

Полученото финансиране от фондацията "Америка за България" е използвано изцяло за ремонта на базата и лабораториите на Центъра по приложни изследвания и иновации, в които безплатно се обучават студентите. Отказът от правата върху управлението и участието във фондацията "Център по приложни изследвания и иновации" от страна на учредителите му е направено по стандартна процедура, която използват всички министри преди подаване на декларациите си в КПКОНПИ", заявява Николай Денков.

"Като настоящ министър на образованието и науката не съм подписал нито един документ, свързан с разпределение на "милиарден ресурс от европейски средства за иновации". Бюджетът от около 500 млн. лв. за научни изследвания по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е отдавна разпределен на конкурсен принцип. Изпълнението на проектите по тази програма върви по план, заложен от предишни министри в годините назад, и се следи от редица национални структури извън МОН - Комитет за наблюдение на програмата, ОСЕС и др.", коментира министър Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 2 години
Чичо Николай, аз от бааба знам, че безплатен обяд няяма. От мен да знаеш. Винаги има странични вратници. Пък може да ти поискат после много неща. Затова си плащай сметките навреме. От чичо Славчо това съм научил.
49
1
 
6
 
! Отговори
ДО 49 АНОНИМЕН преди 2 години
ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЕСТНОСТТА И ПРОЗРАЧНОСТТА КОЯТО ПРОКЛАМИРА РЕЗИДЕНТА РАДЕФ НАСТОЯТЕЛНО МОЛЯ ХОРАТА КОИТО СА ПРИЗВАНИ ДА ГЛАСУВАТ НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ --ДА НЕ ДАВАТ СВОЯ ГЛАС ЗА ПРО.ДАЖ.НИЯ. РЕЗИДЕНТ РАДЕФ!!!!!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е и какво от това. Все пак е превъртяла едни пари на "Америка за България" през кухото си сдружение, чиято активност е съмнителна. Но свързаностите остават.Въздух под налягане е българския канадец. От такива държавници не стават. Т остават на ниво кръжок, като удобни лица и изпълнители на задкулисието. Гарантирано кръжока прокопи и гергьовденски жертвени животни, ама най връхната част.Отделно поддръжка от външни сили, разрушаващи и малкото достигната държавност на територията.
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тъй тъйЧовек, който е успешен в Канада, може да е успешен навсякъде. Той парите си ги има и това, че никъде не се пише как всяка година поема следването на ....студенти, след конкурс, мисля, че обяснява какъв човек е Петков.За Бойко не съм чул и стотинка да е дал на някой, освен сакото си, преди изборите хахаха. Едно време се учудвахме, ако някой беше нечестен и го заклеймявахме като ***, а сега търсим само лошото в честните хора. Накъде сме тръгнали? Каква кръв вече тече във вените ни?
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е блокирал достъпа до данните си за гражданство чак днес след обед. Но късно е за китка. Вече хората провериха онлайн и имат данни, че най- рано на 19 ноември 2021г. Канада ще прекрати гражданството му. Не се беше сетил хитрия Харвардски измамник, че е можело да блокира достъп до данните си още преди месеци. Закъсня.... ти ужасно закъсня, Кирчооо. Цъфнаха ти лъжите като майска роза. Стягай си дисагите и се омитай, че след тези лъжи потапяш Радев в язовир. Ходи си направи селфи там!
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно отговори Радев на Карадайъ. Не може да се държи някой с един Президент по този начин. За българите е много по-обидно, че на изборите гласуват хора, които отдавна са си устроили живота в Турция и се смятат, толкова, не, българи, че даже не са научили поне малко български. самия Карадайъ като политик, трябваше да окаже уважение към българите и да научи езика правилно, защото трудно се изказва на български и съм абсолютно сигурен, че въобще не може да пише. Той каза: Турция ми е роди
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Данко ХарсъзинаИ над теб ако бди Гешев и теб няма да те хванат....Тя задачата на Гешев е точно тази. Рашков знае всичко, но нали знаеш, че тези неща се доказват, а Бойко 12 години не е правил само магистрали, добре се е подсигурил човека. Но падне ли Гешев, ще лъсне Бойко.Само му се чудя на ББ, защо толкова се разболя от тази власт и вместо да се оттегли и да се радва на живота си, той вече е патология да се върне. Не му е вече до парите, той си има достатъчно.Властта го опиянява.
43
2
 
6
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
До Анонимен..... Бойко не успяхте, но тези ги хванах....... Щом за три месеца Рашков не намери за какво да хване Баце значи, никога няма да го хванат за нещо друго освен за шлифера!
42
2
 
2
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
До АнонименЩом самите турци си ги избират и вкарват в парламента значи за тях са си добри, не е наша работа да ги съдим. А Радев в лицето на Карадайъ обиди всички български турци. За втори мандат фигуранта е готов дари да разпали етнически конфликт.
41
3
 
6
 
! Отговори
Тъй тъй преди 2 години
Не са получили, ама се канят да получат! Кой нормален и успешен се прибира от Канада, за да работи в полза на народа? Тия мислят хората за не познаха тоя път!
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Данко ХарсъзинаБългарските турци са честни и работливи хора. Но тези в парламента, не са....Използват ги за да си живеят живота. Много пъти съм бил в Турция и съм срещал изселници, които като чуят българска реч, плачат и са там, не защото смятат, че Турция е тяхната Родина, а именно заради тези от Парламента.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хванахте ги! Браво!!! Бойко не успяхте, но тези ги хванахте.
38
6
 
4
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
До АнонименКарадайъ не искаше да диша един въздух с гнусен лъжец като Радев. И в интерес на истината българските турци са по-големи патриоти от американеещата се руска матрьошка Радев. Тяхното отношение към ЕС и НАТО, най-важните за България съюзи винаги е било последователно. А Кирчо просто е един захаросан измамник.
37
6
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Петков е пълен лъжец.Днеска 23.08.21г се разбра от Канадското посолство че на 19 .08.21 г е подал иска за отмяна гражданство а не април месец и чак след три месеца около Октомври ще има отговор.
36
5
 
5
 
! Отговори
Наистина преди 2 години
До Истината наяве........ Римейк 20 години по-късно. През 2001 бяха юпитата на Сакскобурготски, сега 2021 година са юпитата на фигуранта!
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен29Той Бойко бил светец направо. Я да му се извиним всички и да си го връщаме. Той човека за какво да ни обяснява защо няма болници, пътища, къде са ни парите....Той благородно ги е вложил в бъдещето на внучетата си.... Добре, че има *** като вас, та да се повеселя
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Данко ХарсъзинаПо-добре питай Карадайъ, той като истински български патриот ще ти отговори. Той като истински българин, не издържа да стои в една зала с гнусен капиталист - канадец и напусна хахахаха. Наистина ли сте толкова жалки???
33
4
 
9
 
! Отговори
Истината наяве преди 2 години
Юпитата на Сакскобурготски Милен Велчев и Николай Василев, заедно със Симеончо хубаво ни ошушкаха, а сега тези на Радев Кирчо и Асенчо ги заместиха. Не случайно се опитаха да пробутат на Слави пак Николай Василев, та да поеме работата от Кирето И Асен. НАРОДЕ МИСЛИ ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАш!
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все не мога да разбера Радев за Русия ли работи или за Америка???? Вече се обърках хахаха. Тези на които са наредили да пишете тъпотии, сте напълно неадекватни и си намерете свястна работа. Ако имате образование и сте кадърни, ще ви плащат повече......
31
5
 
5
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
Петков, коя е твоята родина майка? Коя е по-близо до сърцето ти, коя е най-близо до джоба ти?