Денков: Децата, които проявяват признаци, ще се тестват

Целта на МОН е да задържи максимално децата в училище
25 авг 2021 14:08, Ния Христова
83
Денков: Децата, които проявяват признаци, ще се тестват
Снимка: БГНЕС
"Това, което можем да направим в нашето министерство, е да задържим максимално децата в училище, мерките са насочени в тази посока. Имахме пълно единодушие вчера, че сме намерили правилния баланс. Родителите искат от една страна да запазим здравето и живота на учители и ученици, от друга страна 100% присъствено обучение, което е невъзможно. Нашата роля е не да се водим от емоции, а да намерим точния баланс". 
 
Това каза пред БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков.
 
При първи признаци при децата като хрема, вдигане на температура, тогава ще се прави тестване. РЗИ удостоверяват след това дали детето се разболяло и трябва ли да излезе в карантина.
 
"Опитите за налагане на тестване на децата срещнаха изключителна съпротива на родителите. По-скоро ще се направи така, че тестовете да бъдат осигурени за децата, които проявяват признаци. И второ, да ги има тестовете за училища, които са осигурили тестване за всички деца, тоест те имат съгласие от всички родители, учители, тестовете ще са безплатни. Важно е да е ясно, че няма никакъв смисъл да се тестват 5 или 10% от децата в едно училище, това трябва да се прави регулярно - или всички ще се тестват, или няма смисъл", коментира Денков.
Още по темата
 
Децата в предучилищните групи и детските градини ще са без маски по време на учебния процес в зелена зона. Ако минем в жълта, червена зона, всички ще са с маски. Припомням, че разпространението е при говор, кихане, кашляне. Маски не се изискват в двора на училището. Разбира се, трябва да има дистанция от 1,5 м, доколкото е възможно при децата.
 
"По-големите ученици по-добре могат да се справят с материала и да си организират времето, затова и те по-често излизат в дистанционно обучение", коментира още Денков. При тъмночервена зона всичко се затваря, в зелена зона всичко се отваря.
 
"Наша грижа е освен максималното присъствие на децата трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите", каза още Денков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно бе, няма да се разболяват тази уч. година. Нали миналата го прекараха всички. Сега вече няма да са развъдници на зараза. Други ще са проблемът тази година и към тях трябва да бъдат насочени превантивните усилия. А именно ваксинираните. При тях не се знае какво да се очаква, но със сигурност вече се знае, че разпространяват вируса, и най-опасната комбинация е ваксиниран и непрекарал до сега вируса.
21
12
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
Има общо.Хората,които не искат да се имунизират са против и тестовете.Това са доказано хора с нисък интелект или хора,които са податливи да вярват в коспирации. Цяла година и повече им промиваха мозъ.ка,че вирус няма,че това са тестове,които реагират на коза и кока-кола,и какви ли не щуротии им втълпяваха?Дори президента Радев отиде на Шипка на 3.03.2020 и от там се провикна, че в София вирус нямало.Само на Шипка имало вирус, за да им пречат на събора.Това бил вируса на страха и предателството.
20
1
 
4
 
! Отговори
до15 преди 2 години
споко с твоуте данъци ще ти асфалтираме 10 метра улица пред вас. А тестовете. са от едни пари които за това ти ги дават, и които много народ се мъчи вече фа се намести да ги крадне.
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от съпротиви, аман от кухи родители! Без ваксини, без тестване, без учене он лайн.....Еми няма стане вашата!!!
18
2
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Този какво се е заупражнявал на сухо 20 дни преди 15-ти? Дотогава като скочат бройките на 3 хил. на ден ще остави всички вкъщи. Така че вместо сега да празнословят, защо не направиха нещо по въпроса цяло лято и пролет.
17
2
 
8
 
! Отговори
Излишно е да правите преди 2 години
тестове СЛЕД появата на признаци - децата вече са заразили и други хора. И как ще постигнете съгласие от ВСИЧКИ родители и учители за тестване? Дори учителите да бъдат задължени да се тестват, ако не можете да тествате децата, това пак няма смисъл. Като удължавате извънредната обстановка с 3 месеца, трябва да измислите нещо по-умно за училищата. А не едни присъствено, други отсъствено.
16
3
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
има кой, тези пари дето идват от ЕС , не са за асфалт, от 29 милиарда все ще се намерят 50 милиона за бързи ъестове. Щом Гърция намери за ученици и студенти и ние ще извадим.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще ги плаща тези тестове бе ?
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9Тези тестове ги плащай от твоя джоб не от данъците на всички. После на базата на тези тестове да ги затварята и тнемате човешки права.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хах не се тествали, да вдигне 40 гр пък да си седи.
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата без родителско съгласие не може да се тестват.Америка за България и Денеков ви будалкат. Няма как да се тества нито едно дете без писмено съгласие от родител. Ще има много дела и ще осъдят държавата накрая.Този да си отива да тества децата си в Америка!Няма как да се случи в България.Както виждате хората не искат да се имунизират. Аз съм имунизиран с 2 дози заради сертификата,че ми трябваше спешно. Но хората, които няма да пътуват не искат. Тези хора няма да разрешат да им бъркат в носа.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите които отказват да се тестват с китайските тестове с проба изотзатдзе! АЗ КАЗАХ!!!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъркане до мозъка му айката -тестване тестване тестване
9
10
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
ами ще си ги гледат в къщи и те ще се тестват, няма 25 семейства да седят заложници на някой сополивец и префърцунената му майка
8
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата трябва да се тестват всяка седмица по два пъти, който родител е против - детето му да минава на ДО и толкоз.
7
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори и да проявяват признаци- никой НЕ СЕ ТЕСТВА, за да не карат карантина ги прикриват!!!!!!! Ако има периоди на присъствено- въвеждайте многостроги мерки и контрол!!!, вируса е много опасен, разпространява се бързо. Онлайн уч.година е единствения разумен вариант тази година! Не си играйте със здравето и живота на деца и родители, това е геноцид!!!
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се тестват - ама родителите не позволяват. К''о пра'"им тогава?
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 5 клас присъствено, другите онлайн, в 6 клас и по закон може вече да седи без надзор.
4
11
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
децата трябва да се пазят, превенция от заболяване, ане да се оставят на съдбата. Онези от в махалите са оставени. Ти искаш твоето като тях да е.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големите ученици, от гимназиите, се справят отлично с ДО, освен това са по-рискови: пътуват по чужбина често, посещават заведения, събират се по събития и партита, така че, уч. година за тях да е изцяло онлайн!