Денков: Децата, които проявяват признаци, ще се тестват

Целта на МОН е да задържи максимално децата в училище
25 авг 2021 14:08, Ния Христова
83
Денков: Децата, които проявяват признаци, ще се тестват
Снимка: БГНЕС
"Това, което можем да направим в нашето министерство, е да задържим максимално децата в училище, мерките са насочени в тази посока. Имахме пълно единодушие вчера, че сме намерили правилния баланс. Родителите искат от една страна да запазим здравето и живота на учители и ученици, от друга страна 100% присъствено обучение, което е невъзможно. Нашата роля е не да се водим от емоции, а да намерим точния баланс". 
 
Това каза пред БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков.
 
При първи признаци при децата като хрема, вдигане на температура, тогава ще се прави тестване. РЗИ удостоверяват след това дали детето се разболяло и трябва ли да излезе в карантина.
 
"Опитите за налагане на тестване на децата срещнаха изключителна съпротива на родителите. По-скоро ще се направи така, че тестовете да бъдат осигурени за децата, които проявяват признаци. И второ, да ги има тестовете за училища, които са осигурили тестване за всички деца, тоест те имат съгласие от всички родители, учители, тестовете ще са безплатни. Важно е да е ясно, че няма никакъв смисъл да се тестват 5 или 10% от децата в едно училище, това трябва да се прави регулярно - или всички ще се тестват, или няма смисъл", коментира Денков.
Още по темата
 
Децата в предучилищните групи и детските градини ще са без маски по време на учебния процес в зелена зона. Ако минем в жълта, червена зона, всички ще са с маски. Припомням, че разпространението е при говор, кихане, кашляне. Маски не се изискват в двора на училището. Разбира се, трябва да има дистанция от 1,5 м, доколкото е възможно при децата.
 
"По-големите ученици по-добре могат да се справят с материала и да си организират времето, затова и те по-често излизат в дистанционно обучение", коментира още Денков. При тъмночервена зона всичко се затваря, в зелена зона всичко се отваря.
 
"Наша грижа е освен максималното присъствие на децата трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите", каза още Денков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
важаеми министре, то като е отишло хремаво и с температура докато го тестваш още 10 е заразило от класа, а те прибирайки се в къщи поне по още двама, тоест смятай от едно дете за няколко дни излизат още 30 заразени, така нареченото дифузно заразяване.
1
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВЕТЕ НИ ДЕЦАТА!!! НАРОДЕН СЪД!!!