„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата

Те губят способността си да пишат на ръка, то е изключително важно
25 авг 2021 10:32, Елка Василева
234
„За“ присъствено обучение: Става въпрос за спасяването на децата
Снимка: архив, БГНЕС

„Да запазим училището като средище за децата“ – това е група в социалните мрежи, в която само за 24 часа от създаването й са се включили 1800 души. Групата адресира до институциите отворено писмо срещу дистанционното обучение.

„Това, което предстои и се очертава категорично, е, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред“, заяви пред БНР Магдалена Абаджиева, майка на две деца в училищна възраст, която е езиковед и доктор по филология.

Още по темата

„Става въпрос вече за спасяването на децата“, категорична е Абаджиева, която сподели, че получава десетки писма от разтревожени от поредната учебна година с неприсъствено обучение родители.

В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение, подчерта филологът.

„Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване“, очерта един от проблемите на онлайн обучението Магдалена Абаджиева. 

Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности, допълни тя.

Според Абаджиева онлайн обучението ограничава художественото мислене на децата и въображението. По думите й е намалял и интересът към четенето заради дистанционното обучение.

Училището с лека ръка се прежалва, отбеляза тя. „При продължаваща липса на реакция ние няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия. Протестът се готви.“

Вече близо трета година живеем в екстремна ситуация от гледна точка на медицината, която ни се казва, че трябва да я приемем като нормална, коментира Цветана Милчева, преподавател по български език и литература с над 30-годишен стаж.

„Въпросът е каква е цената. Що за живот е този, който ние трябва да припознаем като нормален? Училището е доказателство, че ние правим някакви опити да надмогнем това изпитание. То е екзистенциално,“ каза тя.

Милчева е подкрепила отвореното писмо в подкрепа на присъственото обучение. Тя се позова на личните си наблюдения от последните две години обучение в електронна среда, като го нарече „отложено училище“.

„Отказвам да приема, че най-голямата опасност за обществото са отворените училища“, изтъкна Цветана Милчева. „Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища.“

 „50% присъствено обучение е крайно недостатъчно. Другите 50% продължават да са в перманентна ваканция“, категорична е преподавателката по български език.

Освен оцеляване във физически смисъл на думата ние трябва да оцелеем като човеци, посочи още Цветана Милчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
1
 
! Отговори
Ина преди 2 години
Толкова ли малко хора разбират за какво става въпрос. Целта е противопоставяне на групи от населението. Това е началото от поредни действия за тотална промяна на обществото. Ако се грижиха за здравето, щяха да признават тестове за антитела. Много грипни епидемии е имало през зимата. Оставали са по 5 деца в клас и нямаше грипни ваканции, защото няма достатъчно заразени. Пазете се от болестта, но не само от нея.
209
0
 
1
 
! Отговори
Еди преди 2 години
До предишния - Какви трикове бе , нещастен гробарю? Аз лично познавам човек получил пари от черна каса на ГРОБ.Знаеш ли защо им викат "черни" на тези каси? Защото парите от тях никъде не се водят и се получават срещу услуги. С това лековерие тоя народ има още много да пати...
208
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно толкова хора повярваха в митичното чекмедже. Българинът още си е рушветчия . Онлайн тия трикове не вървят и протестират срещу мерките. Статукваджии. Сега и децата. Щели да общуват в клас. Знаем го това общуване. Учителите станаха пъдари. Четяхме за селфита в час, за разярени майки,ромки наподащи учителки,за мутроотрочета тормозещи другите деца. Господ си знае работата. Хайде на дистанционно .
207
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата няма да загубят,ако общуват с родителите си. Работата е там,че бгмамите искат само да критикуват учителите, не и да помагат на децата с ученето. Децата си общуват преспокойно, а в повечето бизнеси отдавна общуването е виртуално. На тас ни дай софри,работни банкети,рушвети,пликчета,чекмедженца
206
1
 
6
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Метрото в София работи, човек до човек. Градският транспорт пълен, човек до човек. Заведенията пълни, никаква дистанция. Курортите по Черноморието пълни, няма един човек с маска.И сега ще спират разпространението на вируса с дистанционно обучение на ученици? Това има ужасен ефект върху децата! Без социализиране няма нормалност, има видиотяваме.Оставете училищата отворени!
205
4
 
9
 
! Отговори
Съгласна преди 2 години
Както една майка каза: децата не гласуват, затова всичко лошо пада върху тях. Никой не му пука за неграмотността, която се отглежда, доста грижливо последните 12 год.
204
12
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Както вече неведнъж съм казвал, вирус няма.
203
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да се зарази един ученик вкъщи , ама като е онлайн няма да разнася заразата .---///---- Каква зараза? Грипът не е зараза. Думата зараза е измислена за болести от сорта на холера, чума, тиф и прочие силнозаразни и силносмъртоносни болести. Грипът Ковид-19 нито се предава лесно, нито е толкова страшен.
202
18
 
17
 
! Отговори
Епидемия преди 2 години
Категорично присъствено, има възможност за всички, които се страхуват, да минат на дистанционно обучение, да се ваксинират и да се зазидат в мазето даже. Останалите учвници, учители и родители не са длъжни да търпят прищевки на шепа хипохондрици и платени НПОта.
201
10
 
10
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
За Бога, братя, трябва да спасяваме децата от учителите.
200
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
училища, детски градини и университети - перфектен биореактор за всякакви вируси. Има две важни неща - такива които са поправими (като последиците от дистанционно обучение) и непоправими - смърт и доживотно увреждане от вируса.
199
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И що не скачахте при ГЕРп, ами скачате сега?
198
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЛОООО!АЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ ПРОСТОТИИ БЕ!ОБЯВЕТЕ ГОДИНАТА ЗА НУЛЕВА ОЩЕ ОТ СЕГА И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА .ТАКА ЩЕ БЪДАТ СПОКОЙНИ ВСИЧКИТЕ ,НЯМА ДА ИМА НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ ЗА НИКОЙ ВСИЧКИ ЩЕ СИ ПОЧИНАТ И ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ЩЕ СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА.И ПРЕМАХНЕТЕ 12 КЛАС ЗА ДА МОГАТ ДЕЦАТА ДА СИ ЗАВЪРШАТ ОБРАЗОВАНИЕТО ПО ГРАФИК ОСВЕН АКО НЯМА НУЛЕВА ГОДИНА ОТНОВО.А И ОТДЕЛНО ТОЗИ 12 КЛАС Е СУПЕР ИЗЛИШЕН ДО 11 КЛАС МАТЕРИАЛА Е ЗАУЧЕН ЧУДЕСНО!ЕТО ТОВА НАПРАВЕТЕ И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА И ДА СЕ ЗНАЕ!
197
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато започне учебната годината ще видите какво е пета вълна.Направо ще си имаме цунами с Ковид.Ще ни се иска да не сме пускали децата.Но нека да видим какво ще се случи.Да си пуснем децата на училище присъствено и нека става каквото стане.
196
19
 
25
 
! Отговори
Майка преди 2 години
Присъствено! БЕЗ маски, тестове , дезинфекция и ваксини! Също и за учителите! От учителите, които ги е страх- да се ваксинират или да обучават онлайн от къщи! От родителите, които ги е страх- да си държат децата вкъщи! Оставете нормалните хора и децата им да си живеят живота! Спрете да плашите с вирус, който за година и половина не успя да зарази и 1/3 от населението, въпреки че бил много заразен, лети метри, стои във въздуха часове и т.н.! Всички мерки до сега с какво помогнаха?
195
8
 
15
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Не отчиташ обаче един факт. Това, че са онлайн и учат през компютъра, дори и при затворени напълно заведения и дискотеки, никой не пречи на учениците да се събират на домашни купони, навън в паркове и беседки, така че те на практика общуват, въпреки че не са присъствено на училище. Няма никакъв смисъл онлайн обучението, даже е вредно. За студентите изобщо да не говорим. Има студенти на по 25-30 години.Големи,разумни хора, обаче и те като децата - затворени и на компютъра се залъгват, че учат.
194
4
 
12
 
! Отговори
Ммм, дааа преди 2 години
До само 60 - Ти си мислиш, че до преди корона истерията не са умирали учители, възрастни и хора с придружаващи заболявания ли? Ако има статистика за починали учители за 2018,2019 година, ще бъде много любопитно да се види броят им. Както и на починалите лекари. Естествено, че е имало и преди починали учители, само че никой не го съобщаваше и никой не ни го набиваше денонощно в главите!
193
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Е, па...----------- Може и да се зарази един ученик вкъщи , ама като е онлайн няма да разнася заразата . Ако учениците минат онлайн , би трябвало и заведения , молове и всякакви такива да са затворени , защото ще е висок броя на заразените . Заводи и производства няма как да се спрат , освен ако не е аполкалиптична обстановката . Големите вериги си имат силно лоби и все минават метър при ограниченията
192
2
 
9
 
! Отговори
Абе забелязвате ли преди 2 години
Чи Стоику Каруцаров гледа като прецицал....явно се чуди какво да прави..
191
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО 189 Защо да се намалят заплатите ? Учителят си е свършил работата , подготвил се е , явява се на работа , макар и дистанционно . Вече от родителите зависи да им обясняват , кое е редно , кое - не . И присъствено да е обучението , понякога доста време от часа минава в "звероукротяване " . Ако един ученик не знае , защо не може да ползва смартфон в часа, защо е необходима дисциплина, пропускът е в родителите . Учителят няма вина