България със 7 медала от младежка олимпиада по информатика

Участвали са 175 състезатели от тридесет държави
29 авг 2021 15:38, Елка Василева
19
България със 7 медала от младежка олимпиада по информатика
Снимка: архив, БГНЕС

Националният отбор на България спечели три сребърни и четири бронзови медала от петото издание на Европейската младежка олимпиада по информатика, състояла се от 24 до 28 август, с виртуален домакин град Плоещ, Румъния. Това съобщи Бисерка Йовчева - преподавател в Шуменския университет и ръководител на местната школа по математика и информатика "АиБ", която е и сред инициаторите за провеждането на международното състезание, създадено по инициатива на България и проведено за първи път в София през 2017 г.

На завършилата вчера олимпиада са участвали 175 състезатели от 30 държави. България се е представила във виртуалната надпревара с два национални отбора, с по четирима състезатели, ситуирани в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади към Министерството на образованието и науката.

Най-добро класиране от българските състезатели има Данаил Койнов - ученик в ППМГ "Нанчо Попович" в Шумен и възпитаник на местната школа по математика и информатика "АиБ", който е спечелил сребърен медал.

България вече има три златни, 17 сребърни и 11 бронзови медала от проведените пет издания на олимпиадата.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До IT-спец "Един Линукс" - ... въй. Дори и сухата статистика не можеш да изкараш правилно. "Chrom"(e) OS умира бавно и безславно (1.5%), докато Google не пусне Fuchisa, освен това се ползва почти изцяло от ученици. MacOS, поне в нашата система също е 15.5%, спрямо 17.2% от миналата гонина, но нео интересно - над 1/4 от акунтите, които се логват през деня, през нощта се логват през Win10 машини, демек - компютите им в тях. И не, не съм Windows fanboy, поне не от 2003-а насам.
13
2
 
0
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
до 13 не са 90% които ползват това недоразумение на Microsoft по-малко са, Chrom OS както и Apple доста взеха от тортата..до 15 Аз работя в световна корпорация която има 70% от всички POS трансакций в света, нашите лидери са с Apple и Linux, ето ти пример как един Линукс има в пъти повече производителност: "https://saevar.drivehq/Screenshot%20at%202021-08-29.png"
12
3
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
И кво като се ползва windows? Приятел съм с десетина теам лидери във водещи световни компании за софтуер и искам да ти кажа, че всички позлват windows ! За сървари е малко по-различно ама спри да ми се напрягаш, че като прочетох apple получих сърцепляскане !
11
0
 
2
 
! Отговори
ss преди 2 години
Браво на децата !
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 - Той и още 90% от всички компютри/лаптопи.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До програмистТова с олимиадите по-инфроматика се е малко по-различно. Когато аз ходих с моето училище, буквално ис бяха олимпиади по математика, ама да ги напише в код. Не вярвам за 8 години, да е имало голяма промяна, ама знам ли ...
8
3
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
До bluescreen Само от ника ти се разбира веднага че ползваш това недоразумение на Microsoft наречено Windows, колегата програмист ти е отговорил адекватно на коментара ти, не им ползвай продуктите, купи си Apple или си вземи комп със GNU/Linux за да видиш че там такива неща няма като bluescreen (а Windows се пише от индийски програмисти предимно), всеки средно голям магазин може да ти предложи готова конфигурация с Линукс примерно ако питаш от къде да си вземеш...
7
2
 
4
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
До Анонимен 4 Пич, много си зле информиран, главния специалист на IBM който е в основата на развитието на квантовия компютър е българин, много от главните софтуери които се ползват от цял свят се пишат в БГ, пример VMware ама айде, хейтвай тука, разбира се че има и оператори/съпорт на банкомати но има и сериозни специалист за които ти си нямаш и идея, иначе поздрави на децата за постиженията им!
6
3
 
3
 
! Отговори
bluescreen преди 2 години
Заради такива програмисти, с интелект, талант и интернет, много от приложенията са бавни, бъгави и смотани. Дано поне тези деца, да не гледат само парите, а да работят качествено, когато пораснат.
5
5
 
4
 
! Отговори
Дезинформатика преди 2 години
На олимпиадите по информатика не раздават истински медали, а виртуални, нещо като 1% от биткоин.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идат новите банкомат-оператори, които ще пренесат славата на племето българско научно-технично из цялата слънчева система.
3
3
 
8
 
! Отговори
До у преди 2 години
Би ли казал по ваше време, ти лично, колко медала спечели от международна олимпиада по информатика?
2
3
 
13
 
! Отговори
У преди 2 години
Асан, така е! Но да споменем, че са медали и на родителите им, които са ги пращали на уроци и не са ги оставили само на училищната система. По нашето време не беше нужно, но сега времената са други и трябва.
1
5
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
България нищо нема туй са индивидуални медали като на Тайбе Юсеин :)))