Държавата в битка за студенти в педагогическите специалности

За втора година ще покрива разходите за обучението им
29 авг 2021 18:53, Елка Василева
32

Държавата отново в битка с липсата на студенти в педагогическите специалности. За втора поредна година тя ще покрива разходите за обучение в тези професионални направления. Целта е интересът да се засили и да се предотврати бъдеща липса на учители, предаде Bulgaria ON AIR.

Любен Накев е от Сърбия. Преди 3 години идва в Благоевград, за да учи в специалността "Педагогика на обучението по музика".

"Това ми е мечтата, затова съм и записал тази специалност, за да стана преподавател, да преподавам на деца", сподели той.

Мечтата на Любен обаче все по-рядко е мечта на останалите студенти. Интересът към учителските специалности у нас е почти нулев.

"Някой от тях не са много желани специалности, защото намирам, че това е липсата на информираност у младите хора - на възможностите, които предоставя завършването на тази специалност. По-добре е един млад човек да се възползва от такива специалности, които на дадения етап не са особено привлекателни, защото шансът за професионална реализация там е по-висок", каза заместник-ректорът по "Образователни дейности" в ЮЗУ "Неофит Рилски" доц. д-р Ицка Дерижан.

Преди две години държавата реши да защити различните специалности по педагогика и така да избегне евентуална криза с липса на учители.

"Недостигът на учителски кадри в страната продължава да е висок, заради това държавата приема и субсидира за целия период на следването таксите за обучение изцяло ще се поемат от държавата. Това се отнася за всички университети, които са с държавен прием", допълни тя.

Тази година в Югозападния университет ще бъдат безплатни за студентите общо 31 специалности - 18 в степен бакалавър и 13 в степен магистър.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та да се върнем на въпроса. Докато от министерството не забраните на началните да взимат нашите часове, няма да имате желаещи да преподават. Въобще замисляте ли се за качеството на образование, когато един колега начален бъкел не разбира музика, рисуване или от физическо, а трябва да ги преподава? Резултатът какъв е? Взимат си, каквото не са успели да си научат по Математика и БЕЛ. Нито пък могат да забележат младите таланти и да ги развиват. Така изкуството в българия умира. Оправите това!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм учител по музика. Безработен, защото не мога да намеря пълен норматив. А нямам такъв, защото пълния норматив по музика се определя от часовете от 1 до 12 клас.Сами разбирате, че на началните им е позволено да преподават музика и така те крадат норматива на музикантите, а респективно положението е същото и с художниците колеги и с тези по физическо възпитание. Как ще има желаещи тогава да учат за безработни?
25
1
 
4
 
! Отговори
Учителка преди 2 години
По образование съм учител математик. Работя в IT сектора, защото заплатата ми е в пъти повече. И не бих се върнала в училище да търпя глезените чеда на великомислещи и скандални родители.
24
0
 
5
 
! Отговори
МОН преди 2 години
Я да кажат от МОН колко училища са в критичния минимум от 50 ученици? Падне ли бройката под 50, трябва да закрият училището. А след това съкратените учители назначават ли ги на ново място или им казват да се оправят?А колко закрити училища са обявени за продан?
23
0
 
6
 
! Отговори
учители много преди 2 години
Има много хора с педагогическо образование. На интервюта се явяват между 5 и 10 души. Тази мантра за недостиг на учители е с цел педагогическите факултети да са пълни.
22
0
 
3
 
! Отговори
Учащ преди 2 години
И какво образование ще получат,като има кой да им го плати.образование имаше преди 20 години,сега това не е образование.учители ограничени, ученици не знаещи да говорят български,да пишат и смятат.образованието в България е 0 нулево.каквито учителите такива учениците.учител заплатаджия,ученик да получи някакво образование,да вземе книжка и стане шофьор.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са халтав и я карат през просото голям праз!!!
20
3
 
5
 
! Отговори
пазарна икономика преди 2 години
При най-високи депутацки заплати всички искат депутати и никой учител.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще има много свободни учителски места -ще ги уволнят заради вакса или ще ритнат камбаната. Желаещите да заповядат щом е толкова лесно.
18
2
 
3
 
! Отговори
Лаф от соца преди 2 години
Сега получавате образование без пари, после ще получавате пари без образование.
17
8
 
6
 
! Отговори
Да преди 2 години
И къде после ще работят? Към "Рома ООД" ли? Цялата държава заприличва на едно гето. По-умните и с финансови възможности заминават в чужбина и тук остава кууцо, кьооръво, саккато.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аз стартова заплата 1000 чисто не съм имала никога:((("Колко стартовти заплати имат държавните служители
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вие знаете ли всъщност, че учените и здравните работници получават по- малко и от учителите!Аз стартова заплата 1000 чисто не съм имала никога:(((Това което отказва педагозите от професиите им, според мен, е липсата на адекватно уважение, нямат почти никакви права и възможности да се справят с трудните ученици! Агресивни деца, агресивни родители......никой не иска такъв стрес, имам предвид поне съвестните и интелигентни хора!
14
2
 
26
 
! Отговори
Безработен магистър преди 2 години
Магистратура от УАСГ съм. В Пловдив се дават супер мизерни заплати, не стига това, но съм и четвърти месец без работа. Хидих *** сто интервюта, повече от 1100 лв бруто никой не предложи. Ще отивам да бера маслини в Испания май. Жалко за седемте години пропиляни.
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинират учителите и никой няма да иска да е учител.. Не е ли ясно вече
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Многото университети свалят нивото, примерно господин Хаджиникой завършил Нов Български университет, или някакъв уж свестен ама завършил Информатика в УНСС, какво по дяволите е това, не може всеки университет да си пуска каквато си поиска специалност.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не в частните фирми, а в управлението и бюджетните структури са най-дебелите връзки. И в училищата, въпреки, че кадърните точно не са в тях. А със задължения за инжектиране ще напуснат и малкото качествени в тях.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жена ми има бакалавърско образование по някаква педагогика и ми каза, че никой от нейната група не работи по специалността. Една се пробвала, но след 6 месеца детската и мечта си заминала. Имаме близка, която е учителка в средно училище и вечер след 23.00 часа започва подготовка за следващия ден. Кой и плаща този извънреден труд? И заплатата и е 1000лв. чисто. То за същите пари може да си продавачка. Да помислят и решат колко да вдигнат заплащането, че работата така няма да стане.
9
2
 
26
 
! Отговори
Асан преди 2 години
То и на село нема кой да копа :)))
8
3
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Държавата ни я избират берачите на желязо. Няма как тя да е на ниво, което да цени образованието и да не мрази и мачка образованите.