Липса на педагози: В София се търсят около 200 учители

Въпреки увеличението на учителски заплати кадрите недостигат
2 сеп 2021 17:45, Анисия Иванова
71

1500 са свободните позиции в образователната система. Най-голям недостиг има в големите области като София - в столицата се търсят около 200 учители. Две седмици преди началото на учебната година в много училища  в страната има недостиг на учители и педагогически персонал.

Веселина Стефанова до скоро е работила в частния сектор, въпреки че е завършила педагогика.

"Тази година реших да кандидатствам в сайта на регионалния институт по образование за множеството обяви за учители, които търсят тази година. Подадох автобиография и ми се обадиха не от едно, а от повече места. Аз направих своя избор и вече съм назначена като учител в гимназия", каза тя.

Въпреки увеличението на учителски заплати, кадрите не достигат.  В по-малките населени места в навечерието на новата учебна година все още има незаети позиции.

"В момента търсим учители, в края на миналата година се пенсионираха трима учители, една е по майчинство и е естествено да се подсигурим по-рано за началото на учебната година, затова се обявили 4 свободни работни места", заяви пом.-директорът на ОУ "д-р Петър Берон" в Шумен Калина Маринова.

Директорите вече са принудени да търсят пенсионирани учители или студенти.

Те предлагат вместо еднакво заплащане на всички учители, да се увеличат заплатите на липсващите специалисти, докато се намерят такива.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: липсаучителиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
25
 
! Отговори
Педагог преди 2 години
Педагози с образование има колкото си искате. Но не искат и да стъпват в училище при тези мизерни заплати.
33
1
 
38
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
За тия пари, няма кой да се навие да го псуват, бият, плюват и да работи с дрогирани ***.
32
0
 
16
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
До Анонимен 29 Ами, ако имаш акъл, сети се за какъв труд става дума, щом при толкова "екстри" /според теб/ пак няма желаещи.
31
3
 
18
 
! Отговори
ИМАМ ИДЕЯ преди 2 години
Идея - направете "ваксинирането" задължително за преподавателите, и ще трябва да търсите десет пъти повече учители, плюс някоя друга стотица професори.
30
4
 
10
 
! Отговори
Гладен Редактор преди 2 години
Пуснал съм си да се варят 5 царевици. След малко ще ям варена царевица. А относно 12 годишния грабеж на ОПГ ГРОБ, мога само да кажа ДА МИ ЯДАТ МАМУЛА
29
2
 
12
 
! Отговори
? преди 2 години
А трябва ли да се ваксинират задължително?За един приятел питам!
28
1
 
9
 
! Отговори
Бих се хванал преди 2 години
Но не знам езика. Знам само со керес и да броя от едно до пет.
27
2
 
11
 
! Отговори
Абв преди 2 години
В Кърджали липса на учители няма, даже директорките искат авансово една заплата рушвет, за да те назначат на работа.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименда ще ги научат и как се смесва макова мудра захар с евтини добавки и на други химически лабораторни упражнения
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България да приема афганистански бежанци, знаете ли колко ислямски педагози има сред тях, ще научат на праведност децътъ.
24
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е аз съм учител по долу споменатите трудни дисциплини предпочитам да съм безработен, отколкото да се занимавам с нарко оллигофрени станете вие като толкова е хубаво
23
9
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Всъщност София е в топ 20 на столиците в ЕС в съотношението средна нетна заплата към средни разходи за живот на семейство от средната класа. Може да разгледате сайта на numbeo. Зад София са градове като Атина, Рим и Лисабон, където взимат повече, но е доста по-скъпо.
22
4
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Има и много учители, които са доста добре. Някои дават и частни уроци. Не трябва да се генерализира. Сериозна част от учителите никога не биха си сменили професията си .
21
4
 
22
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Не е проблема само в ниските заплати! Проблема е в силнонадутите цени на недвижимите имоти, особено в София, които дори продължават да растат, въпреки пандемията и ниските заплати! Сложно е- не си ли тесен специалист в някоя област, IT със сравнително добри умения, архитект, не си ли се усъвършенствал като майстор в някоя сфера, то си на ръба на мизерията каквото и да работиш, особено пък ако живееш под наем в София или плащаш ипотека!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ УЧИТЕЛИ А РОМСКИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ МЕДИАТОРИ...
19
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МИНАЛАТА ГОДИНА ПУСНАХА УЧЕНИЦИТЕ НА ПРИСЪСТВЕНО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ И ОТ 500 ОТИДОХМЕ НА 5000 БРОЯ НА ДЕН!
18
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Източна Европа много дръпнаха от към заплати след като падна комунизма. Единствената държава където комунистическата мизерия продължава е България.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То на сервитутките не им трябва да четат
16
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България се изпразва от към хора. В скоро време ще търсите въобще българи. То не може всички да са IT, офис сътрудници, мениджъри, директори, политици и т. н. Много вожд, малко индианец... С тези заплати...
15
6
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОЙ НОРМАЛЕН ЩЕ ИСКА ДА СТАВА УЧИТЕЛ ДА ГО КАРАТ ДА НОСИ МАСКА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР , ЧЕ ДА ПРЕПОДАВА ! МАСКАТА ВОДИ ДО ПО-МАЛКО КИСЛОРОД ЗА МОЗЪКА А ПРЕПОДАВАНЕТО Е МИСЛОВЕН ПРОЦЕС!