Липса на педагози: В София се търсят около 200 учители

Въпреки увеличението на учителски заплати кадрите недостигат
2 сеп 2021 17:45, Анисия Иванова
71

1500 са свободните позиции в образователната система. Най-голям недостиг има в големите области като София - в столицата се търсят около 200 учители. Две седмици преди началото на учебната година в много училища  в страната има недостиг на учители и педагогически персонал.

Веселина Стефанова до скоро е работила в частния сектор, въпреки че е завършила педагогика.

"Тази година реших да кандидатствам в сайта на регионалния институт по образование за множеството обяви за учители, които търсят тази година. Подадох автобиография и ми се обадиха не от едно, а от повече места. Аз направих своя избор и вече съм назначена като учител в гимназия", каза тя.

Въпреки увеличението на учителски заплати, кадрите не достигат.  В по-малките населени места в навечерието на новата учебна година все още има незаети позиции.

"В момента търсим учители, в края на миналата година се пенсионираха трима учители, една е по майчинство и е естествено да се подсигурим по-рано за началото на учебната година, затова се обявили 4 свободни работни места", заяви пом.-директорът на ОУ "д-р Петър Берон" в Шумен Калина Маринова.

Директорите вече са принудени да търсят пенсионирани учители или студенти.

Те предлагат вместо еднакво заплащане на всички учители, да се увеличат заплатите на липсващите специалисти, докато се намерят такива.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: липсаучителиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако остане само на училищата то учителите ще са умрели от глад. Но те дават примерно частни уроци и си докарват по нещо отгоре. С всичките реклами за вдигане на заплатите им и цялата дандания реално получават мизерни заплати нето. Да не говорим пък за хората в София които работят на минимална заплата. С мизерни комунистически заплати капитализъм не се строи.
13
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и тия дето ги има са много, неграмотни необазовани чалгари и мързели. няма да научат децата на нищо, само ще ги заразят защото всички учители пренасят вируса
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Викайте на алибегович ресторантьорите нали все ревЪт
11
3
 
13
 
! Отговори
Идея преди 2 години
Сложете роми учители мисля че ще се справят супер
10
0
 
14
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
А в кой сектор не се търсят кадри да кандидатсвам там
9
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една позната преподавателка ми каза, че се започва нето на под 900 лв. Това е реалността. Там с всичките му увеличения на заплатата. Ако нямаш стаж по специалността си примерно на 890 лв. Сега ми кажете това нормално ли е? За 445 евро? Че то складовите работници в Чехия дето само фолират (със стреч фолио) палета взимат на месец по 1000 евро.
8
1
 
45
 
! Отговори
Учител преди 2 години
"повечето млади учители работят на 2-3 места" - Явно си виждал учителски задължения през крив макарон. Бумащината и страничните задължения на учителите са толкова много, че нямат време за втора работа. И основната заплата не е 1500 бруто лв, а по-малко.
7
7
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
1 260 лв.е за младите учители със стаж до 10год.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хващайте ги от махалите. И без това сега сте тръгнали на лов за незаписани ученици, тъкмо ще си набавите и учители от там. Българите се свършиха вече.
5
6
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
Според най-големия Исторически парк в света до Варна, това е заради ваксинационния фашизъм! В София никога досега не е имало недостиг! Само по чернокраките села!
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учители хем има , хем няма в училищата по маАлите учениците ходят от дъжд на вятър какъв е смисъла от такива училища произвеждащи неграмотни индивиди с дипломи.
3
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъсенето наистина е огромно, но заплащането е твърде ниско- има няма 1500лв. за младши учител, което е смешно и повече взима касиерка в супермаркет. Добре е, че повечето млади учители работят на 2-3 места, та докарват една нормална заплата на младши програмист, например.
2
5
 
23
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
Търсят ама за зингаските . В нормалните училища не се търсят учители. Стига сте лъгали хората.
1
2
 
29
 
! Отговори
це преди 2 години
Ако така продължава скоро ще търсят не 200 ами 10 000 учители.