Липса на педагози: В София се търсят около 200 учители

Въпреки увеличението на учителски заплати кадрите недостигат
2 сеп 2021 17:45, Анисия Иванова
71

1500 са свободните позиции в образователната система. Най-голям недостиг има в големите области като София - в столицата се търсят около 200 учители. Две седмици преди началото на учебната година в много училища  в страната има недостиг на учители и педагогически персонал.

Веселина Стефанова до скоро е работила в частния сектор, въпреки че е завършила педагогика.

"Тази година реших да кандидатствам в сайта на регионалния институт по образование за множеството обяви за учители, които търсят тази година. Подадох автобиография и ми се обадиха не от едно, а от повече места. Аз направих своя избор и вече съм назначена като учител в гимназия", каза тя.

Въпреки увеличението на учителски заплати, кадрите не достигат.  В по-малките населени места в навечерието на новата учебна година все още има незаети позиции.

"В момента търсим учители, в края на миналата година се пенсионираха трима учители, една е по майчинство и е естествено да се подсигурим по-рано за началото на учебната година, затова се обявили 4 свободни работни места", заяви пом.-директорът на ОУ "д-р Петър Берон" в Шумен Калина Маринова.

Директорите вече са принудени да търсят пенсионирани учители или студенти.

Те предлагат вместо еднакво заплащане на всички учители, да се увеличат заплатите на липсващите специалисти, докато се намерят такива.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: липсаучителиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари