МОН: Онлайн обучението е спестило 231 млн. лв. на училищата

Половината от сумата е за намалени разходи
7 сеп 2021 19:51, Петя Славова
33
МОН: Онлайн обучението е спестило 231 млн. лв.  на училищата
Снимка: БГНЕС

Над 200 милиона лева са спестените пари от онлайн обучението за изминалата година, сочи анализ на Министерството на образованието. От там обясняват, че са започнали 2021 г. с финансови остатъци за общо 231 млн. лв. От тях 118 млн. лв. са спестени от намалени разходи за ток, вода, отопление и др. във връзка с преминаването към обучение от разстояние в електронна среда заради пандемията от COVID-19, посочват от образователното министерство.

Заради спестените пари, МОН е променило Наредбата за финансиране на институциите и дава възможност на директорите на училища при необходимост да използват част от икономиите за заплащане на интернет достъпа на своите ученици при дистанционно обучение.

Още по темата

Според анализа на МОН от юли т.г. през следващата учебна година 34 000 ученици биха останали без интернет връзка по социални причини, ако се наложат онлайн занятия.

Последното проучване на министерството показва, преподавателите са напълно обезпечени с електронни устройства, необходими за дистанционно провеждане на занятията.

МОН вече е осигурило служебни компютри на всички учители, за които е заявена необходимост. По проект "Образование за утрешния ден" са предоставени 2000 лаптопа и 500 рутера с карти с мобилни данни.

От министерството уточняват, че никога не са поемали ангажимент и няма бюджет, който да осигури служебни устройства на всички над 70 000 учители. Закупуването на лаптопи за още 45 000 преподаватели, които в момента ползват собствена техника, би струвало около 45 млн. лв.

И допълват, че устройствата, предоставени на училищата, отговарят на всички съвременни изисквания за провеждане на обучителен процес от разстояние, имат предварително инсталирани всички необходими приложения и софтуер. А всеки учител може да инсталира допълнителни програми, когато пожелае. В служебните компютри, осигурени от МОН, се влиза само с индивидуален служебен профил, което позволява мониторинг върху времето, през което се използват устройствата.

До този момент се предвижда присъствено обучение на учениците, освен ако ситуацията с коронавируса не се влоши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Директор на училище преди 2 години
Отново лъжа! Че даже и две!Първо, справката беше, дали учителите разполагат с лична техника и Интернет, ако нямат служебна за работа в ОРЕС. И второ, икономии са направили големите училища, с много ученици, работещи на двусменен режим и голям стандарт за издръжка! Но тези икономии си остават при тях! За по-малките отново нищо! Делегирани бюджет! Несправедливост!
18
0
 
11
 
! Отговори
Семов преди 2 години
А, колко вреди е нанесло върху ученици и учители???
17
3
 
4
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 2 години
Откакто СДС$Шайката изкорми държавата,повече от четвърт век всичко е улайна,не само обучението на учениците.
16
0
 
8
 
! Отговори
Ужаст... преди 2 години
До Ученик: Тези -300лв. са ти последния проблем! - много знания и умения си, които са безцени в сравнение с монитор. Това е поредния пример, защо не трябва да се учи онлайн.
15
5
 
0
 
! Отговори
Ученик преди 2 години
От онлайн обучението съм на - 300лв. За 2ри монитор за да мога да играя на единия а на другия да виждам урока ако ме питат нещо
14
0
 
5
 
! Отговори
Незнам... преди 2 години
231млн. или децата са по-важни? Започнахме с тези глупости още преди началото на годината, горките деца, пак ще учат от вкъщи...
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквато му е цената, такова и качеството.
12
0
 
14
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
А ТРИ ПЪТИ ИЗБОРИ?-КОЛКО МИЛИОНА ОТИДЕХА???????????????
11
0
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Я питайте родителите колко са спестили ?!?
10
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онлайн обучението спести и много работа на учителите, но пък вземаха хубави заплати за вършене на почти нищо. И резултатите почват да излизат малко по малко наяве. Ще страдаме всички някой ден заради мързела.
9
4
 
14
 
! Отговори
? преди 2 години
Имало онлайн обучение в чужбина от години....Ами то за тва са толкова прости и водени като кукли на конци. Стига с тая чужбина,като толкова ви харесва прав ви път! Може ли един първолак да учи дистанционно...Ами къде е достъпа до други деца, социализацията. Няма някви психопати да въдим
8
0
 
12
 
! Отговори
До №1 преди 2 години
Вероятно остават в училищата. Те са на делегиран бюджет. Икономиите би следвало да останат в училищата и всяко училище да си подобрява базата. Не е редно да се връщат в МОН и да се разпределят отново.
7
10
 
8
 
! Отговори
Бай Ф преди 2 години
Абе мрънкачи. В белия свят онлайн обучение има от години. Дистанционна работа също. Като не знаете как да пуснете друго освен печката дето е на дръвье, никой не ви е виновен. Аман от разбирачи. Знаете ли пук аз като студент колко спестих от мизерни общаци? А колко спестих от пътуване, тъй като работя в друг град? Айде малко по-адекватно.
6
2
 
14
 
! Отговори
Нещо не е наред преди 2 години
Според МОН, "преподавателите са напълно обезпечени с електронни устройства, необходими за дистанционно провеждане на занятията". Обаче "никога не са поемали ангажимент и няма бюджет, който да осигури служебни устройства на всички над 70 000 учители. Закупуването на лаптопи за още 45 000 преподаватели, които в момента ползват собствена техника, би струвало около 45 млн. лв." Значи над 2/3 от учителите ползват личен лаптоп и МОН не може да осигури служебен, въпреки "финансовия остатък" от 231 млн
5
8
 
12
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Госпожата си вари боба и обучава ученициц,върховно образование,през това време някой от учениците са в леглото, други не са в клас.ех някой иска младите да не са образовани . това е в българия.*** народ ,проста държавата.
4
0
 
7
 
! Отговори
Аз живея в 16-ти... преди 2 години
.....апартамент и не мога да се преброя, понеже не работи сайтчето, но пък съм заплашен от глобА 80 ОЙРО!
3
0
 
12
 
! Отговори
2луп преди 2 години
И опростачи доста ученици
2
3
 
9
 
! Отговори
ето там преди 2 години
До Анонимен 1 Има едно известно чекмедже в държавата...................
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а къде са отишли тея пари?