Лилия Стоянова: Децата от първи до четвърти клас могат да носят маски

Учители настояват и те да бъдат с предпазни средства в час
Обновена: 8 сеп 2021 14:24 | 8 сеп 2021 11:39,
7

Учители искат маски в клас и за малките ученици. Те изпратиха писмо до премиера Стефан Янев с искането си.
Мотивите към него обяви Лилия Стоянова от „Учители за безопасно образование“.

"Децата от първи до четвърти клас могат да носят маски, всичко зависи от това какво ще им бъде обяснено. И съответно да се осъществява такъв контрол от преподавателя, който се намира с тях в даден момент. Първоначалните насоки, които пусна Министерството, бяха за носене на маски за всички ученици от 1-ви до 12-и клас. Писмото ни е провокирано от идеята на образователния министър маските от първи до четвърти клас да отпаднат в класните стаи, а да се носят само в общите помещения", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Неносенето на маски в час ще доведе до по-голямо заболяване. Нека да обърна внимание, че децата при Делта варианта въобще не са пощадени. Виждате какво се случва - препълнени педиатрични отделения в цялата страна. За съжаление, с началото на учебната година тази тенденция ще продължи. Това, което очакваме, е да бъде удовлетворено желанието на една група родители, които не осъзнават сложността на ситуацията и риска за здравето на техните деца", допълни педагогът.

Още по темата
Учителите настояват и два пъти да се правят тестове за коронавирус.

"Това само по себе си не е достатъчно. Един човек, когато е болен, той не проявява симптоми в началото на заболяването, така че има и безсимптомни носители. Това е добър вариант. Видяхме, че такава практика има в страните от Западна Европа. Вече има тестове, които се правят със слюнка, така че варианти има. Не е нужно тестването да бъде свързано с някакъв дискомфорт и да не бъде травмиращо за децата", смята Стоянова.

Тя сподели, че големият ѝ син, който е на 13 години и подлежи на ваксинация, е имунизиран.

"Ползите от ваксините значително надвишават риска. Те се доказаха като максимално ефективни. Никой не е казал, че ваксинираният не може да се разболее. Идеята е вирусът да бъде преодолян от организма много по-леко и ваксинираният да не бъде хоспитализиран. Видях проучване, че ефектът от ваксините се изчерпва от времето. Това не е изненада. Ние сме ваксинирани приоритетно заедно с лекари, така че до началото на учебната година не остава много. Мисля, че е логично за професиите, които са на първа линия, да получат трета ваксина", заключи учителката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Правилно преди 2 години
Децата трябва да са с маски, намордници и въже на шията за да предпазим тези безценни двойкаджии, които поради безумието на образователната ни система са назначени за учители.
3
0
 
6
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Никаква "маска" освен скафандър с филтрираща система не би предотвратила пълно разпространение на какъвто и да е вирус в класната стая за няколко часа дишане и говорене. Просто е абсурдно и истерично да се измъчват децата с един хлабав пар.цал, който им затруднява дишането, но все пак от всички страни излиза издишаният въздух. Паникьосаните учители да си купят Р3 маски и да се пазят сами. Децата не са заложници на техния безпочвен страх.
2
1
 
3
 
! Отговори
Тази преди 2 години
да си сложи маска, на едно определено място.......
1
0
 
7
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Детето ми няма да носи маска в час, да ви е ясно. Ще има бойкот, протести и т.н. Не може едно малко дете да ми го душите 8ч на ден!!!Как ми се иска на тия дето го предлагат това да им сложа една хубава плътна маска и да ги държа 8ч така, да видим после дали няма да им трябва медицинска помощ.