МОН: Учениците до четвърти клас няма да носят маски в час

Те са задължителни за по-големите ученици
Обновена: 8 сеп 2021 15:11 | 8 сеп 2021 15:11,
24
МОН: Учениците до четвърти клас няма да носят маски в час
Снимка: Pixabay

Учениците от първи до четвърти клас включително няма да носят маси в клас. Предпазните средства няма да са задължителни и за децата от предучилищните групи, информираха от Министерството на образованието.

От там допълниха, че класните стаи трябва да се проветряват поне по два пъти по време на учебен час за не по-малко от 1 минута.

Носенето на маски е задължително за всички ученици от 5 до 12 клас докато са в сградите на училищата. По-малките ще ги носят само по време на междучасия и в общите пространства на школата.

Промените са записани в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Министерството на образованието и науката (МОН) облекчи някои от противоепидемичните мерки и въведе нови след консултации с медицински специалисти от Министерството на здравеопазването, с детски психолози и психиатри.

Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1,5 м между тях и местата на учениците. Това правило ще важи също в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция от поне 1,5 м между учениците и при редовно проветряване.

При желание на родителите и/или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище.

Още по темата
При наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка.  При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС). Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), или на областния кризисен щаб.

При изготвяне на предложението за ротация се спазва принципът в ОРЕС да бъдат не повече от 50% от учениците.

При ротация първи преминава към онлайн обучение випускът с най-много заболели или контактни ученици. В общия случай занятия от дистанция се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап с изключение на XII клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация се включват учениците от XII клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на VII клас. Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) преминават в ОРЕС само в краен случай. 

При тъмночервения сценарий – с поне 500 заболели на 100 000 души, всички училища в съответната област преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата. В случай че такава заповед няма, важат мерките, разписани за отделните училища при единични случаи или при поне 10% заболели ученици и/или учители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Натали преди 2 години
До Кал-Ел и подобните: Дръжте си ги у вас, учете си ги, възпитавайте си ги, слушайте си чалгите и си пийте бирата.
21
4
 
5
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Това е дискриминация!Ще плачете вие за бай ви Тошо!Такива работи нямаше при него!
20
2
 
8
 
! Отговори
Що бе преди 2 години
Слагайте им маски, намордници, бодете ги с ваксини, химикали и каквото още си пожелаете. Министърът миналата година ревеше против мерките, ама сега дойде неговия ред да клати народа.
19
5
 
1
 
! Отговори
О, колко хубаво! преди 2 години
Че няма да се затвори този канал за заряазяване от децата в у-ще в техниче домове, няма да се пресече размяната на вируси от една къща/семйство в друга/друго без въобще да са се виждали и после ще се чудят от где им е дошло! Нали това означава заповедта на МОН?!
18
2
 
7
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 17. Златено, наистина ли мислиш, че ще ти отговарям на тъпотиите? За теб знаем, че имаш бекрайно много мъртви приятели и роднини умрели от коронавирус. Изолираха ли вируса? Как се разбира, че човек е болен от това? Защо не мога да си купя "ваксина" от аптеката? Не искат парите ми, или крият състава? Отговаряй. Нали си по отговорите?
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кал-Ел Ти следиш ли какво става във Флорида напр. 59 деца сапочинали след отваряне на училищата през август. В Беларус са с маски и не можеш да гъкнеш. Въпреки това има увеличение последната седмица. Имам близки приятели.
16
8
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
До Кал-ЕлТи виж какво ще стане в началото на октомври... в болниците вече е пълно, включително детските отделения. Тогава ще обвинявате лекарите. Чака ни голям мор, който сами си го пожелахте. Друг е въпросът колко увредени деца ще има.
15
3
 
17
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Защо децата в Тексас, Лас Вегас, Ротердам, Флорида, Беларус и в още много места по света не ходят с маски? Нашите по долен клас хора ли са? Защо "коронавируса" заобикаля тези места? Защо в Унгария се ходи без маска в магазина? Събуждайте се докато е време!
14
1
 
1
 
! Отговори
Малоумници преди 2 години
Ще има Лабут май......
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А каски?
12
4
 
24
 
! Отговори
8 преди 2 години
С какво децата от 5ти клас нагоре са по-различни, че маски им слагате бе?Че нормалното за децата е да си играят, да ритат, да правят пакости ЗАЕДНО. От какво по точно ще ги пази маската през 40-те минути в клас?
11
0
 
19
 
! Отговори
svetlio преди 2 години
Нещата не тръгват на хубу!!!
10
3
 
23
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Вчера вечерта след работа гледах Бokлyцитe от Народното събрание пряко по БНТ 1. Всички от председателите, начело с чалга фурията Ива Митева (седящи един до друг), плюс говорещите от трибуната, плюс 90% от тези в залата БЯХ БЕЗ МАСКИ, и от отегчените им физиономии личеше че изобщо не им пука за каквито и да е било мерки! В същото време нашите деца гарантирано ще стоят по цял ден с маска на лицето. Ние гражданите проявяваме олимпийско търпение към първите и престъпно безхаберие към вторите!
9
1
 
12
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Аз съм си сложил маска и на ... слипа! Ами предпазвам го от ... чужда флора.
8
21
 
7
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Само така, маски и тормоз за малките сополанковци, които разнасят заразата и заради тях хиляди загинаха от коварното заболяване Ковид - 19
7
5
 
25
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Хора, събудете се! Вижте какво става в Австралия! Тотален терор! Не позволявайте да дойде и при нас. Защо мълчите?
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТАКАВА ДРЕСУРА И ПРЕЗ КОМУНИЗМА НЯМАШЕ!
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задушете малките гаменчета!
4
6
 
22
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
"Носенето на маски е задължително за всички ученици от 5 до 12 клас докато са в сградите на училищата" Ами, хайде без моите на училище. Внасям си декларацията, че забранявам децата ми да носсят маски, да бъдат тествани и инжектирани и ако директорката се опъне ...да се фраска.
3
7
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
А защо трябва да се притесняваш ако детето ти е ваксинирано, нали вече имаш имунитет? Боцкането също е избор.