Защо резултатите от есенната матура по БЕЛ са толкова слаби?

Над половината от учениците имат двойки
Обновена: 9 сеп 2021 09:20 | 9 сеп 2021 01:30, Анисия Иванова
75

Яворов затрудни зрелостниците на есенната матура по Български език и литература. Над половината от учениците имат двойки. Учениците трябваше да напишат съчинение или есе по темата за красотата и невинността върху емблематичното стихотворение на Пейо Яворов "Две хубави очи". Над 60% от явилите се изобщо не са работили по тази задача.

Според преподавателя по БЕЛ София Делчева - Яворов има своите особености, които убягват на зрелостниците.

"Яворов не е лесен за интерпретация. Темата звучи чудесно, благодатна е за писане, но за да се получи добър аргументативен текст, трябва да се чете с разбиране", каза тя.

За слабото представяне на учениците на изпита допринася и онлайн обучението, смята основателят на платформата "Уча.се" Дарин Маджаров.

"В началото имаше стрес, но после имаше отпускане от страна на учениците през миналата учебна година", уточни той.

Слабите оценки не са нова тенденция и проблемите с т.нар. функционална грамотност на българските ученици през последните години се задълбочават.

"Те предпочитат заученото, готовото, вместо да мислят, да правят анализ", добави Делчева.

"Един ученик, за да има добра оценка, е важно вкъщи да се говори за образование, да се знае, че това е ценно. Всичко тръгва от семейната среда - там се поставят основите, там се гради уважението към учителя, там се казва, че ученикът трябва да полага усилия, а не да има само шестици", категоричен е Маджаров.

Среден (3.00) е средният резултат на матурата по български език и литература. Само четирима ученици имат над 5.50. Едва 20% са се справили със задачите, които проверяват правопис, както и с тези, които изискват да се посочи авторът на определен литературен откъс или на даден литературен герой.

"Това е държавен зрелостен изпит по роден език и резултат - Среден - 3,00 звучи обидно. Нисък резултат, който провокира търсене на причините и отстраняването им", уточни учителят по БЕЛ.

На матура по български език и литература се явиха 3542 зрелостници от цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари