Омбудсманът: Служебно да се вади бележката за помощта от 300 лв. за ученици

Родителите недоволни, принудени са да се редят по опашки в училищата
10 сеп 2021 13:30, Анисия Иванова
14
Омбудсманът: Служебно да се вади бележката за помощта от 300 лв. за ученици
Снимка: Омбудсман на Република България

Агенция за социално подпомаган да изисква по служебен път от МОН удостоверенията за помощта от 300 лева за първокласници и осмокласници, предлага омбудсманът Диана Ковачева.

Тя е изпратила препоръка до социалния министър Гълъб Донев и до колегата му – министъра на образованието Николай Денков.

В жалбите си родителите изразяват недоволството си, че са принудени да се редят по опашки в училищата, в които са записани децата им. Посочват, че Агенция за социално подпомагане изисква от тях да предоставятбележки, че децата им наистина ще учат в първи или в осми клас, за да им се отпусне помощта от 300 лв., съобщават от пресцентъра на Омбудсмана.

"За първи път през 2021 г., всички деца, записани в първи и осми клас, ще получат еднократна помощ, която в действителност оказва сериозна подкрепа за подготовката на децата за първия учебен ден, но не мога да не отбележа, че съгласно Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, еднократната помощ за ученици, записани в първи клас или осми клас, се отпуска въз основа на заявление декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

Към заявлението-декларация са посочени като необходими за прилагане документи, в случаите, в които дирекция „Социално подпомагане“ не може да получи информацията по служебен път. Един от тях е удостоверение, че детето (децата) е записано в първи/осми клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище“, отбелязва Диана Ковачева.

Тя посочва още, че при положение, че този вид помощ се отпуска за всички деца и данните кое дете къде е записано, са налични в информационна система на МОН, АСП следва да извърши тази проверка служебно, следвайки отдавна въведения в администрацията принцип, че ако тя разполага с дадена информация, не би следвало да я иска повторно от гражданите.

"В тази връзка се обръщам към Вас с препоръка да не се изисква от родителите предоставяне на удостоверение, че детето/децата им са записани в първи или осми клас на държавно или общинско училище, а информацията, съдържаща се в тези удостоверения да се обменя по служебен път между Министерството на образованието и науката и Агенцията за социално подпомагане.

Този подход е особено наложителен в момент, в който страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, наложила въвеждането на редица ограничения, целящи да избегнат струпването на много хора в закрити помещения и необходимостта да се осигури възможност за дезинфекция на учебните заведения преди началото на учебната година“, пише омбудсманът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 1 клас добре. А на 8-клас по каква причина? То 9,10,11,12 не ползват ли учебници, пособия? Или се предполага, че ще карат с 1 тетрадка по всичко?
8
1
 
1
 
! Отговори
Lan преди 2 години
1 при положение, че имат връзка службите и другите бележки са по служебен път, защо е нужно тази да е на хартия? 21 век, дистанция?
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.Децата записани и след това преместени в друг град как ще ги видите като за другия град нямате достъп до системата?
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може служебно да се дава бележката. Ще излезнат дублажи. Има деца записани в повече от едно училище.Децата записани и след това преместени в друг град как ще ги дините като за другия град нямате достъп до системата?
5
3
 
5
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 години
А другите деца???
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от помощи и накрая имаме индивиди със средно образование, които не могат да си напишат името.
3
2
 
5
 
! Отговори
не е ли нагличко преди 2 години
да ви ги носят в къщи , или пак ше се оплаквате щото трябва да чакате да ви ги донесат ?
2
2
 
5
 
! Отговори
тия па преди 2 години
ами ше се редите бе ! как се редите у моло , или по веригите когато има промоции ?
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите се оплакват че трябвало да се редят на опашка, разбираш ли? Дават им пари и пак недоволни. Не им дават пари, пак недоволни. Това са българите! Вечно чакащите и вечно недоволни