Омбудсманът: Служебно да се вади бележката за помощта от 300 лв. за ученици

Родителите недоволни, принудени са да се редят по опашки в училищата
10 сеп 2021 13:30, Анисия Иванова
14
Омбудсманът: Служебно да се вади бележката за помощта от 300 лв. за ученици
Снимка: Омбудсман на Република България

Агенция за социално подпомаган да изисква по служебен път от МОН удостоверенията за помощта от 300 лева за първокласници и осмокласници, предлага омбудсманът Диана Ковачева.

Тя е изпратила препоръка до социалния министър Гълъб Донев и до колегата му – министъра на образованието Николай Денков.

В жалбите си родителите изразяват недоволството си, че са принудени да се редят по опашки в училищата, в които са записани децата им. Посочват, че Агенция за социално подпомагане изисква от тях да предоставятбележки, че децата им наистина ще учат в първи или в осми клас, за да им се отпусне помощта от 300 лв., съобщават от пресцентъра на Омбудсмана.

"За първи път през 2021 г., всички деца, записани в първи и осми клас, ще получат еднократна помощ, която в действителност оказва сериозна подкрепа за подготовката на децата за първия учебен ден, но не мога да не отбележа, че съгласно Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, еднократната помощ за ученици, записани в първи клас или осми клас, се отпуска въз основа на заявление декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

Към заявлението-декларация са посочени като необходими за прилагане документи, в случаите, в които дирекция „Социално подпомагане“ не може да получи информацията по служебен път. Един от тях е удостоверение, че детето (децата) е записано в първи/осми клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище“, отбелязва Диана Ковачева.

Тя посочва още, че при положение, че този вид помощ се отпуска за всички деца и данните кое дете къде е записано, са налични в информационна система на МОН, АСП следва да извърши тази проверка служебно, следвайки отдавна въведения в администрацията принцип, че ако тя разполага с дадена информация, не би следвало да я иска повторно от гражданите.

"В тази връзка се обръщам към Вас с препоръка да не се изисква от родителите предоставяне на удостоверение, че детето/децата им са записани в първи или осми клас на държавно или общинско училище, а информацията, съдържаща се в тези удостоверения да се обменя по служебен път между Министерството на образованието и науката и Агенцията за социално подпомагане.

Този подход е особено наложителен в момент, в който страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, наложила въвеждането на редица ограничения, целящи да избегнат струпването на много хора в закрити помещения и необходимостта да се осигури възможност за дезинфекция на учебните заведения преди началото на учебната година“, пише омбудсманът.
 


14
Още от Образование
Преди старта на учебната година, проверяват училищните автобуси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На 1 клас добре. А на 8-клас по каква причина? То 9,10,11,12 не ползват ли учебници, пособия? Или се предполага, че ще карат с 1 тетрадка по всичко?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
vsichko tova moje da se izvarshi s hartieni pisma v post kutiite na socialnite bura i ne e nujno niakoi da chaka na opashka. ot socialnite slujbi prevejdat parite po bankov pat v smetkata na roditelite.
12
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 1 седмица
1 при положение, че имат връзка службите и другите бележки са по служебен път, защо е нужно тази да е на хартия? 21 век, дистанция?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
tesi bg slujbi rabotiat elektronno i po elektronnen pat roditelite lesno i barzo mogat da izpratiat kopia na nujnite dokumenti, a ot socialnite slujbi sled odobrenie, da prevedat po smetkite na roditelite parite. i tova e lesno i barzo.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
popovete mogat s blagotvoritelna cel da izpeiat po-hubavki pesnichki i s sabranite dobrovolni darenia ot mirianite da pomognat na tesi deca, nali sa gi krastavali i po krastelnite svidetelstva znaiat koe dete na kolko godini i v koi klas e ;)))...ne e moralno popovete da investirat parite ot darenia za preiajdane, prepivane i kurdisvane s luksozni zlatni drehi, zlatni kartinki, zlatni sindjiri, luksozni limuzini...
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
sportuvaite s prezidenta...ama kupi i nagradi niama da ima...;-)))...svarshili mu stotinkite na rradev...ima goliama jena, mnogo iade ;-)))
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ombudsmannkata moje da iniciira daritelska mastabna socialna dovrovolcheska deinost na ombudsmannskata bg mreja zaedno s uchilistnite nastoiatelstva, obstinskite savetnici i carkovnite nastoiatelstva po kmetstva v bg v pomost na bg obrasovanie za hora ot vsichki vazrasti...
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
.Децата записани и след това преместени в друг град как ще ги видите като за другия град нямате достъп до системата?
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не може служебно да се дава бележката. Ще излезнат дублажи. Има деца записани в повече от едно училище.Децата записани и след това преместени в друг град как ще ги дините като за другия град нямате достъп до системата?
5
2
 
5
 
! Отговори
Mногознайко преди 1 седмица
А другите деца???
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аман от помощи и накрая имаме индивиди със средно образование, които не могат да си напишат името.
3
1
 
5
 
! Отговори
не е ли нагличко преди 1 седмица
да ви ги носят в къщи , или пак ше се оплаквате щото трябва да чакате да ви ги донесат ?
2
1
 
5
 
! Отговори
тия па преди 1 седмица
ами ше се редите бе ! как се редите у моло , или по веригите когато има промоции ?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Родителите се оплакват че трябвало да се редят на опашка, разбираш ли? Дават им пари и пак недоволни. Не им дават пари, пак недоволни. Това са българите! Вечно чакащите и вечно недоволни