Столично училище в кв." Лозенец" се нуждае спешно от ремонт

Сградата е опасна за ученици и учители
10 сеп 2021 08:33, Петя Славова
27
Столично училище в кв." Лозенец" се нуждае спешно от ремонт
Снимка: БГНЕС

Родители и ученици в столичния район Лозенец  подеха кампания за спасяване на 35-о Средно езиково училище. Създадена е петиция, в която се алармира за лошото състояние на сградата, която според тях е опасна за учители и ученици.

Сградата е строена през 1950 г., а фасадата й не е ремонтирана от години, предава БНТ. Необходими са спешни мерки за реконструкция.

Петицията ще бъде внесена в Столичната община до седмица, като в нея вече са се подписали над 1300 души.

"35-о е найголямото училище в район Лозенец. След броени дни 1200 деца ще започнат училище в старата сграда. Наложителен е и ремонт на парната и електрическата инсталация. "Имаме страхотни училище, имаме добри резултати", разказва ученик от 8-ми клас.

"Има отчупени парчета от самите тухли, пада мазилка, гръмоотводите са се показали и са в окаяно състояние. Може във всеки един момент да се случи някакъв неприятен инцидент", разказват родители.

Училището се опитва да закрепи сградата със собствени средства. План за саниране има от 2015 г., но средствата били пренасочени за земетресението в Перник.

"Разходът тук е над 1 млн. лв. и Столична община не могат да намерят средства,  казват от районната община, но във времето на бездействие разходите за ремонта вече са скочили с 20%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко пари спестиха от ток и режийни нужди. Да си го ремонтират. Като няма пари за майстори, нашите радетели, скъпите ни, трудолюбиви учители, вместо да си мързелуват по почивки 56 дни в годината, да дадат пример на всички, да запретват ръкавите и да си ремонтират училището. Срамота! И за директора и за учителите!
26
1
 
4
 
! Отговори
Без коментар преди 2 години
Обеща го на първолаците през 2009 г., но 12 години не намери време и първолаците станаха абитуриенти. Дори Христо и Евлоги Георгиев да бяха живи, ако не бяха го поканили накрая да пререже лентичката, и на тях нямаше да бъде позволено да стегнат училището през този период. Сега вече, когато Той уж не е на високо отговорна работа, подчинените му медии забелязаха проблема.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масово училища в София се ремонтират със средства на родителите на учениците. Боядисват се класни стаи, сменя се подовата настилка в стаята, всеки сам се оправя. Точно богаташите в Лозенец да не могат да отделят средства ми се струва нереално. не може всичко да е на общината на гърба. Ако искате и пред блока общината да ви измете фасовете, които хвърляте от балкона?
24
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално в Лозенец живеят все някакви богати. Да съберат пари и да си го ремонтират. Българинът добро не може ли да прави? А, сетих се българинът го е страх да не настине и да не се мине... Ако някой направи добро безвъзмездно в България го обявяват за луд... Ако прецака някой го обявяват за гений...
23
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До АнонименЩе се очудиш какви прошляци и мизерници кореняци живеят в тоя богат квартал. Само еди и виж покривите на сградите как са хлътнали....жалка история са кореняците...
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БРАВО, В ТОЯ БОГАТ КВАРТАЛ!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така .Сега вижте цените на квадрата жилищна площ в жк.Лозенец и после продължавайте да купувате имоти в тази територия наречена България.
20
0
 
4
 
! Отговори
ха преди 2 години
До АнонименФандъкова да развърже кесията, бюджета на столицата е колкото на половин българия----Парите са за купуване на гласове на изборите, да не са за децата и някакви учители които само харчат пък келепир няма от тях, първите дори не гласуват още...
19
1
 
3
 
! Отговори
ремонт преди 2 години
там нали само гъзари живеят, да си я оправят, какво се скръндзат за ремонт....
18
1
 
3
 
! Отговори
Българ преди 2 години
АаА комунистите са виновни, че са я построили, мръсни твари...
17
1
 
2
 
! Отговори
Аби преди 2 години
Това е училището в което завършила средно образование Йорданка Фандъкова!
16
0
 
10
 
! Отговори
Макарити преди 2 години
А къде е общината, държавата. В 131-во СУ, Климент Аркадиевич Тимирязев, пък гордо ни беше съобщено на родителската среща на първокласнитците, че училището няма средства, и трябва да се купи това, онова, еди кво си.България никога не е била на толкова долно ниво. Не може да си образоваме учениците в подходяща среда, и после се чудим в какви са се превърнали и къде са, защо няма кадри и т.н.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Стара Загора училищата пълни с джунгали все едно си в маалата
14
0
 
6
 
! Отговори
ID преди 2 години
До АнонименТова е петиция от родителите. Тях ли обвинявате, че са спали??? Това не са отговорните лица. И не би трябвало въобще да се стига до там, родители и деца да правят петиция за такова нещо.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е някогашната Руска гимназия, навремето си маститите комунисти раждаха по две деца - едното за Руската, другото - за Английската гимназия, може ли най-богатите комунисти в държавата да си зарежат така огнището на червената "аристокрация"!
12
0
 
9
 
! Отговори
Къде е директора ? преди 2 години
От години в София се ремонтираха почти всички училища - тук е ролята и на директора на училището да си свърши работата. Какво е направил до този момент - вижда се, че не е пипано поне 20 години като сграда?
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен метро друго прави ли се в София? И метрото се строи усвоявайки евросредства, в София яко се краде и как си ги преизбират всеки път.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия къде спаха с тази петиция? 3 дни преди 15 септември...
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масово училищата в София са в много мизерно и неугледно състояние, аз живея до търговската гимназия и по-голяма мизерия не съм виждала и по селата.А за Първо СУ дори не ми се коментира - няма течаща вода в тоалетните дори.Така ще бъде докато директори са всякакви некадърницииии и калинки несменяеми и мразещи деца.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова да развърже кесията, бюджета на столицата е колкото на половин българия