Първолаците носят по пет-шест килограма на гърба си всеки ден

Имат общо седем задължителни буквара
Обновена: 15 сеп 2021 07:03 | 15 сеп 2021 07:00, Камелия Цветанова
47
Първолаците носят по пет-шест килограма на гърба си всеки ден
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пълната с учебници и тетрадки раница на първолака ще тежи пет-шест килограма тази година. Това съобщава „Телеграф“, позовавайки се на майки на най-малките ученици, които вече са готови за 15 септември. Общо седем задължителни буквара имат първолаците спрямо учебната програма. Те са за предметите български език и литература, математика, музика, околен свят, технологии и предприемачество, изобразително изкуство, чужд език, който най-често е английски.

Още по темата

Три-четири от тези буквари се слагат в раницата всеки ден и вървят с учебна тетрадка. Отделно от малките се иска да носят и тетрадки с тесни и широки редове или квадратчета. Постоянно присъствие в раницата имат несесер, кутия с храна, бутилка с вода и цветни моливи. Технологиите и предприемачество вървят с пластилин, картон или други неща, с които децата творят. Когато имат изобразително изкуство пък, в раницата се пълни с блокчета, боички, пастели, чашки...

Повечето деца вече са свикнали да оставят поне спортния екип за физическо в шкафчето на училището. В дните, в които той се носи в училище и се връща вкъщи за смяна, раницата става с два килограма отгоре.

Специалисти препоръчват на родителите внимателно да подбират раниците на малчуганите. И допълват, че не са важни само атрактивните картинки върху чантите. Майките и татковците, които са закъснели с избора на раница, е добре да вземат такива с регулация на презрамките в зависимост на височината на детето. И да гледат разстоянието между презрамките в горния край, обясниха експерти. Когато то е по-голямо, не нараняват прешлените на врата на хлапето и така няма риск от травми.

Една такава ортопедична чанта струва между 100 и 120 лв. В някои училища въвеждат и нова схема. Тъй като децата нямат навика да оставят част от нещата си в шкафа, ръководствата на някои школа са наредили учениците да ги държат в училище от понеделник до петък. Така първолакът отива в понеделник с раница, натоварена с всички учебници и тетрадки, и я връща в петък. Майки разказаха също, че още на родителските срещи са олекнали със стотина лева. Сумата включвала пари за помагала, мокри кърпички и дезинфектанти. Учениците в 8-и клас пък вече започват да си купуват учебниците. Повечето предпочитат втора ръка, защото излизат почти двойно по-евтино. За 8-и клас комплект използвани буквари струва 60 лв.. Родителите трябва да са наясно обаче, че търговците отказват замяна, така че, ако стане грешка и букварите, които иска училището, се окажат други, горят с парите. Най-скъпо излизат учебниците в езиковите гимназии. Само комплектът по първия изучаван в училището език струва петдесетачка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: първолацираници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.