Матурите през май 2022-а: МОН публикува примерни задачи

Те са в помощ на зрелостниците, но не изчерпват въпросите
0
Матурите през май 2022-а: МОН публикува примерни задачи
Снимка: БГНЕС

Примерни задачи за матурите през 2022 г. са публикувани в помощ на зрелостниците на интернет страницата на Министерството на образованието и науката.

Всяка от задачите е илюстрация на конкретни умения, които се проверяват. Посочен е и максималният брой точки при вярно решение. Задачите са само примерни, не изчерпват възможните типове въпроси и не е задължително само такива да бъдат включени в тестовете, уточняват от МОН.

На сайта на МОН може да се види и съответната учебно-изпитна програма. В нея са посочени очакваните резултати от обучението, които ще се оценяват, както и типовете задачи.

В края на тази учебна година ще завърши първият випуск, чиито усвоени знания и придобити умения ще бъдат оценявани по новите учебни програми, въведени след приемането на Закона за предучилищното и училищното образование през 2016 г.

Както и досега, за да получат диплома за средно образование, всички зрелостници трябва да положат успешно два задължителни изпита. Първият е по български език и литература, а вторият - по един от изучаваните профилиращи предмети или за придобиване на професионална квалификация.

По свое желание всеки зрелостник може да се яви и на два допълнителни изпита върху изучаваното учебно съдържание за придобиване на профилирана или на общообразователна подготовка в зависимост от обучението си.

Ето примерните задачи ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам вие, като "строители" на образованието, да държите матури два пъти годишно! Както сте я подкарали, скоро ще има прием и матура в I-ви клас... Моля ви, започнете да работите със съвест! Започнете да мислите! Пробудете се, бъдете креативни, бъдете гъвкави! Нека образованието ни, да достигне онези висини, които на този етап са като далечен и недостижим спомен!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любопитна съм вашите деца, къде учат? В България, или в чужбина? Сигурна съм, че няма да ги бавите тук, както съм сигурна, че не се налага да ги пращате на допълнителни частни уроци. Малкото останали свестни учители, казват, че не приемате мнението им относно учебния материал, а трябва, защото очевидно НЕ знаете какво правите. Или пък знаете - отчитате дейност, заличавате образованието и... *** народ се управлява лесно, нали?!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Музиката и рисуването, трябва да събудят в децата ни любовта към изкуството. Трябва да бъдат "оценени" със 'зачита се', 'не се зачита'. ФВС би трябвало да времето, когато децата разпускат, раздвижват се, учат се на различни упражнения, от ползата да бъдат активни...., НО НЕ покриват нормативи!!! Нормативите за физическа годност са в академията на МВР! За всеки, който носи в себе си атлетика, има спортни училища.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо направихте музиката, рисуването и ФВС предмети? Музиката и рисуването са изкуство, Как може да се оценяват??? То са тестове, то са чудеса. Ясно е, че не всяко дете е художник, музикант, или атлет. Вие също не сте! Нормално ли е, отличния успех на даден ученик, да бъде съсипан от 2-ка по музика, защото пее фалшиво, от 3-ка по рисуване, защото не е нарисувал добре ябълката, и от 2-ка по ФВС, защото не е покрил тъпите нормативи, които вие мъдреци, сте измислили?????
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От V-то място в света, скоро няма дори да сме в списъка. От целия свят идваха да учат у нас, а сега нашите деца бягат, за да учат някъде другаде, но не и у дома!!!!Защо напълнихте учебниците с религиозни уроци? Ако е за обща култура, обемът на материала щеше да е далеч по-малко, и щяха да се разгледат всички религии. Религията е въпрос на избор, а за избора имаме духовни училища.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да се чудите какви простотии още да сътворите, за да имитирате дейност, помислете за децата на България! Поощрете ги! Направете така, че да ги стимулирате да учат през цялата учебна година и при високи образователни резултати (5, 5.50, 6.00), да бъдат освободени от матура!!! Мислите ли, че цяла година безхаберие и яко учене месец, ще донесат повече знания?!? Нима мястото в образованието, на което сме пропаднали сега, не ви говори нищо?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога от МОН, ще бълват глупости. Кому са нужни матури? За IV-ти, за VII-ми, за X-ти, за XII-ти клас... На всичко отгоре, зрелостниците, ще бъдат разпределяни в други училища, всякаш ще извършват най-голямото престъпление, и надзирателите трябва да са други... Каква ви е идеята? Има ли идея въобще? Не останаха свестни учители. Повечето от тях се превърнаха в ЕТ. Почти няма ученик, който да не ходи на допълнителни частни уроци по математика, БЕЛ, английски и т.н.