Афганистанки отново на улицата, искат да работят и да учат

Акцията се провежда в Кабул на фона на авторитаризма на талибаните
35
Афганистанки отново на улицата, искат да работят и да учат
Снимка: БГНЕС, архив

Афганистански жени днес отново излязоха на улицата в столицата Кабул с искане да запазят правото си да работят и да учат на фона на все по-мрачния талибански авторитаризъм, предаде ДПА.

Видеоклипове, споделени в социалните медии, показват група от тридесетина активистки за правата на жените, които се събират пред доскорошното министерство по въпросите на жените в Кабул, скандирайки "Права за жените и човешки права".

Тези дни талибаните премахнаха министерството по въпросите на жените и го замениха с министерство за насърчаване на добродетелта и борба с порока. Ведомството на практика ще играе ролята на религиозна полиция, която ще налага талибанските схващания за благоприличие и придържане към строгото талибанско тълкуване на исляма.

По време на талибанския режим през 90-те години на миналия век, страховитата религиозна полиция се прочу с публичното бичуване и налагане с пръчки на жените, осмелили се да излязат от дома си без цялото им тяло да е покрито.

До момента талибаните са забранили на момичетата от средните училища да посещават часовете и са разпоредили на университетите да разделят занятията по пол, но не е ясно каква лична свобода ще дадат на жените.

След като талибаните взеха властта, афганистанки няколко дни протестираха в цялата страна, настоявайки твърдолинейните ислямисти да зачитат човешките им права. Протестите обаче бяха жестоко потушени. Днешната акция в Кабул очевидно е минала без инциденти, посочва ДПА.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: образованиеАфганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 Защото не ти си затворника. Локдауните харесват ли ти, само трябва да е още по-ограничаващ да не излизаш без СМС съобщение и повече от веднъж на ден.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей след като им е разрешено да стачкуват значи режима е ок и всички афганистанци да си ходят у дома.
18
5
 
9
 
! Отговори
999 преди 2 години
САМО ЖЕНИТЕ НА АФГАНИСТАН МОГАТ ДА ЛИКВИДИРАТ ТАЛИБАНИТЕ / не физически, естествено/ !!! ПОКЛОН, МОМИЧЕТА!! БРАВО!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Док, аз предлагам друго, ама ей на, и тук има министерство на жените и модовете са феминистки. Веднага изтриват коментари доказващи женските безобразия, а и самото *** е женско безобразие. Само че няма да променят нещата в Афганистан. За това се надявам скоро и при нас да се намерят "талибани" и да премахнат тонва женско министерство!
16
2
 
7
 
! Отговори
Док преди 2 години
Добре де, щом толкова много мразите жените си(дъщерите, жените, майките, бабите) аз предлагам на западния свят на всяка жена в Афганистан да бъде предложено убежище. Толкова много ги мразят и тормозят, нека дойдат при нас. Да ги видим мъжете там колко ще просъществуват преди да отидат при Аллах и девиците.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказано психичноболни мъже заедно със саудитците.
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия не мирясаха ле бе? Май пак искат да ядат бой? Я ги виж ти, какво им се прищяло? Министерство по въпросите на жените?!? Талибаните ще им дадат едно женско министерство че свят ще им се завие! Да се радват, че им се е разминало, защото като нищо ще ги опукат с калашниците, и женското им министерство ще видят през крив макарон. Край с феминизма в Афганистан, да ходат там да раждат, тия не го ли разбраха, или искат да им го припомнят от управата в новото правителство по изпитан вече начин!
13
2
 
0
 
! Отговори
ф преди 2 години
Жени, не забравяйте ***. Праскайте наред! А, гледайте *** да са с незалепващо покритие. По-здрави са.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните са служители на сащ . Със сигурност изпълняват стриктно заповедите
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ,що не бягат...а само брадати ромове по границите
10
0
 
14
 
! Отговори
А Саудитска Америка? преди 2 години
"По време на талибанския режим през 90-те години на миналия век, страховитата религиозна полиция се прочу с публичното бичуване и налагане с пръчки на жените, осмелили се да излязат от дома си без цялото им тяло да е покрито."В Саудитска Арабия? Не е ли същото?
9
0
 
7
 
! Отговори
Няма да може да може преди 2 години
Ще зачеват деца, ще раждат деца, ще гледат деца.За Авганистан и това е много.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А у нас кифлите се напъват коя да не работи, защото трябва да ходи на кафе с Джуджито. Парадокси.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горката афганистанка в ръцете на върлите афгани тя е диван вещ която ражда деца не учи не работи ходи забулена,те и руснаците бяха там от 1979до 1989 г. там 10 години и нищо не направиха хайвана си е хайван
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бой ,де!
5
4
 
7
 
! Отговори
Хасан преди 2 години
Е те пък се оляха с искания...
4
6
 
31
 
! Отговори
Ние си имаме преди 2 години
Наши проблеми и е време да се концентрираме върху тях! Отнемат се права на хора, които отказват да участват в медицински експеримент! Абсолютно същатата дискриминация. Просто признакът е различен! Афганите да се оправят както могат! На нас никой не помогна след 89та. И на студено седяхме, и гладувахме, и мизерувахме! Стига алтруизъм!
3
3
 
27
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
В България трябва да се създаде национална институция, която да помага на нас - българите !
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, ще им дам 500 кинта да се радват.....хахахаха :))) Като видят стандарта на живот, съответно да избегат с 200 в Германия :))
1
2
 
20
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Извадиха по-здрави *** от мъжлeтата си...