С европари насърчават младежи от уязвими групи за висше

Одобрените проекти ще получат между 100 и 196 хил. лв.
24
С европари насърчават младежи от уязвими групи за висше
Снимка: БГНЕС

Със суми от 100 000 до 196 000 лв. ще бъдат финансирани одобрени проекти на училища, университети и неправителствени организации, които насърчават младежи от уязвими групи да завършат висше образование.

Това е заложено в критериите за подбор по операцията "Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование" на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г., които са публикувани за обществено обсъждане.

Проектните предложения могат да подкрепят ученици от уязвими групи да завършат средното си образование и да продължат да учат в университет. Ще бъдат подпомагани също успешната интеграция и адаптиране в академичния живот на студенти-първокурсници от уязвими групи.

Сред дейностите, които могат да се финансират, са например допълнителни обучения на ученици от уязвими групи от втори гимназиален етап, за да положат успешно задължителните и допълнителните държавни зрелостни изпити и да кандидатстват в университет.

На гимназистите ще се предоставя еднократна финансова помощ за покриване на разходите за кандидатстудентски такси, за пътуване и нощувка при явяване на изпитите в университет. Ще се отпускат еднократни суми за семестриални такси и настаняване за първата академична година в рамките на проекта.

С европейски средства може да се осигурят ментори за първокурсниците от уязвимите групи. Те ще изпълняват функциите на наставници, подпомагащи адаптацията и социализацията на новите студенти. Те ще ги ориентират в академичната среда, ще подкрепят и проследяват участието им в образователния процес – редовно участие в учебните занятия през първата година и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: МОНуязвими групи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УЖАС!!!!Поредните безсмислено похарчени пари !!!!
13
0
 
1
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Под: "уязвими групи" имате предвид само и единствено ХЪXPEЦИ, нали?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите ще се усвоят. Това е сигурно. Че почти никой няма да получи знания срещу тези пари е повече от сигурно. Да ви попитам, драги данъкоплатци, вашите баби и дядовци някой насърчавал ли ги е с пари да ходят на училище или университет? Организирал ли и ме какви ли не програми, години на не знам си какво включване и прочие? Или ще кажете, че понеже те са били зли бели хора, те са се родили с пари и възожности и други жидолевашки измислици.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нестига, че са на социални помощи от данъците на работещите балаци ами и още пари ще им дават уж висше да учат ! А българи изнемогват и за тях няма нито помощи , нито европари
10
2
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Пращам Айшето и 7 унуки за вишу образувание да вземат по 100 бона :)))
9
1
 
18
 
! Отговори
Киро Жарта преди 2 години
Демек небеснокафявите....
8
0
 
21
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кви са тез уязвими групи да взема 100 бона? :)))
7
0
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Какво висше ви гони,алооо?!Един грамотен журналист няма,нищо че е със "висшО".Хайде у лЕво.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не могат да пишат в 8-ми клас, ще учат висше. Ае стига с тези гейберски "да усвоим парите"
5
3
 
18
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
За да станат депутати от ДПС.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво им е това висше? Познавам много хора с по 2 и 3 висши и работят някаква обща работа най вече продавачи в магазини, фризьори, а двама работят в строителството и охрана.
3
5
 
14
 
! Отговори
Антиевроатлантик преди 2 години
ЕС е мор, чума и вирус за всеки с Български корен! ЕС е в помощ на крадци и измамници, "роми" и мюсюлмани. Българино осъзнаи се идват тежки времена! Вървим ли към гражданска воина ( мечтатата на евроатлантиците)?!
2
2
 
24
 
! Отговори
аристоти преди 2 години
а така. индианците в америка всичките са с висше. ескимосите в канада и те. по хазарт и пияндурстане. те нашите в тези сфери са висш пилотаж, малко на юнивърсити сега. може със стипендийки от шорош като половината косово минало през американският в благоевград. после директно да ни ги взимат и да си ги преселват в германия да им стават инженери и доктори, да помагат на афганците и "сирийците" от идил.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много малка част от хората в уязвими групи имат средно с над 4 среден успех. Училищата, в които учат не са на нивото на елитните училища и гимназии. Дипломите им не са равностойни с дипломите на другите ученици. Когато някои от тях запишат висше ще полагат двойно повече усилия заради по- ниската степен на подготовка. Общо взето може и да завършат, но липсата на базови знания през първите години трудно се наваксва.Вече има медиатори. Те нямат доклад без правописни грешки.