Денков убеждава неграмотен баща на 3 деца да ходят на училище

Екипите за обхват в образователната система са посетили над 9 хил. семейства
61
Денков убеждава неграмотен баща на 3 деца да ходят на училище
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се включи в един от екипите за издирване на деца извън образователната система в 4. ОУ "Г. С. Раковски" в Берковица. В училището се обучават 198 деца и ученици - всички от ромски произход. Петнадесет от тях са започнали да посещават занятията през тази учебна година благодарение на групите по междуинституционалния механизъм за обхват.  

"Разбирам, че искате най-доброто за децата си. Но Ви моля да разберете, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая.“ Така проф. Денков се обърна към Димитър от квартал “Раковица” - баща на три деца в училищна възраст, които не влизат в клас. Освен с бащата министърът разговаря с бабата и две от децата – момиче на възраст за IV клас и две години по-голямо момче. Срещата завърши с обещание Стефан и Виолета да тръгнат на училище от понеделник.

"Бабата и бащата в това семейство са неграмотни и това оказва влияние върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен", каза проф. Денков.

Според директорката на 4. ОУ "Г. С. Раковски" Таня Йонова честата смяна на местоположението на семействата усложнява работата по механизма за обхват. "Мотивирането и задържането в клас на върнатите деца също е предизвикателство, но ние продължаваме да полагаме усилия", посочи тя.

За три седмици от началото на учебната година екипите за обхват в образователната система в цялата страна посетиха 9250 семейства, чиито деца не посещават училище. От 16 септември т.г. 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас, съобщиха от МОН.

Към началото на октомври т.г. 94,13% от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а най-малко - в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%). Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: МОННиколай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
11
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До до 57 - да, защото тази житейска стратегия досега им е носила само ползи. Неграмотни - затова отказват да работят, получават цял живот някакви помощи, безплатно здравеопазване, оставят ги да правят каквото си искат и все ги оправдават, че и те трябвало да живеят. Има ли търпимост към уж дребните нарушения, като отказ от образование, неминуемо се стига до тежки последици. И да - цялото общество плаща цената на търпимостта към такива индивиди.
54
2
 
13
 
! Отговори
до 57 преди 2 години
Родителите им са вчерашните пропаднали ученици. Така се стига до порочен кръг, от който страда все повече цялото общество. Аз бих вкарал и родителните във форми на компенсаторно образование. И съвсем не съм против задължителността като принцип.
53
8
 
0
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Никой нищо подобно не е казал. Вие продължавате да си използвате познатата клиширана лексика. За да спориш, първо трябва да разбереш. Няма смисъл.
52
2
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До до 48 - вие първо не знаете какво е "диверсификация". И явно не разбирате, че и работник за да станеш, не става само с това - учителката да ти чете приказки, докато ти си бъркаш в носа, дори сега, камо ли в бъдеще. Да не сме в 18 век? Образованието ни - когато сме били под турско, е било на по-високо ниво от това, което предлагате. Казвате, че в училище тепърва трябва да ги учим да ползват и тоалетната ли? А "родителите" им за какво са и каква е функцията - само да ги правят ли?
51
2
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До до 46 - кое е нехуманно? Ти са тук от векове и просто отказват да се впишат в обществото ни. Е, длъжно ли е цялото общество непрекъснато да търпи негативи заради тях? Длъжни ли сме да ги храним, да им търпим безобразията? По вашата абсурдна логика и убийците и изнасилвачите да ги оставяме на свобода, щото такъв им бил темперамента и характера и имали право на избор? Във всяка нормална държава освен права има и задължения - образованието до 16-годишна възраст е едно от тях.
50
4
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Хайде стига с тия опорки за безплатни закуски и пр. Мисля, че ви беше посочен пътя. Може да звучи отвлечено, но е простичко. Нарича се "диверсификация на образованието". С други думи, едни ще учат сказки, хигиенни навици, морал, поведение, трудови навици, а други, примерно, висша математика. Става въпрос за различни програми на основата на учебна диагностика. Едните ще станат работници, другите - пр. учени. Но неизменно ще станат добри граждани. Отпадането от училище завлича цялото общество.
49
9
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
Това е изключително наивно схващане, освен че е нехуманно. Разбирам, че това е желанието ви, но просто не става. Няма прецедент в съвременната история. Ако сте учител, поне не се излагайте.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44. - Да, училището има и тази функция. Но това не значи да се "социализират" тия, като ходят в училище само за да ядат безплатни закуски. Защо не знаят езика и как е допуснато това? Другите малцинства как говорят Български - а и мнозина от това малцинство? Селектирането е на по-късно ниво - след 7 клас, после с университета. На ниво начално и прогимназиално образование трябва да има строги стандарти. Образованието не правело нищо, вие образовайте такива, дето не могат да говорят.
47
2
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Абе тва е задължение бе!!! Кви кандърми, кво молене!!! Не си праща децата - 1ви път глоба, обществен труд и после прибиране на децата от социалните, както е в белите страни! Я да ги видим в Англия или Германия няма ли да се учат!!!! 100 паунда е глобата кат ти закъснее *** за час, след третото изпълнение социалните идват с полиция и няма хънта-мънта...
46
4
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До до 43 - Всяка жаба да си знае гьолът, са казали хората. Щом не желаят да са част от обществото ни, да си търсят друго.
45
9
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
Защо пишете глупости? Или наистина го вярвате. Те едни вече ги гониха преди 80 години и стана каквото стана.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БПФГрешно. Съвременноото образование трябва да възпитава и социализира и всъщото време да селектира най-добрите. Това може да стане с диверсификация на образованието. Нито едно дете не трябва да е извън борда. Не може да очаквате деца от малцинството, които почти не знаят езика и са били изложени на слоовесни безумия да учат с други същото. В момента образованието нищо не прави. Отпадането от училище води до гета, които все повече се увеличават и в един момент ще погълнат цялото общество
43
2
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До Анонимен 41 -1000 пъти по-лесно и по-евтино ще бъде просто да ги нагоним към Бангладеш !!!!
42
2
 
16
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Цялото ни образование потъва заради сбърканите приоритети. НЕотпадането от училище не може да е водещ приоритет, но приоритет трябва да бъде качественото образование... защото - само и само за да държим формално в училище някакви неинтегрируеми дивaци, свалихме и критерии и контрол и всичко отива по дяволите. В много училища учебния процес е чисто формален и учениците само се водят такива. В това училище в Берковица и най-тъпия ми ученик да отиде, ще го помислят за непостижим вундеркинд !!!
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В демокрацията обществото трябва да дава стимули: шекер, боза, жица... и пари за ракия на бащата.---- е нали направиха втората година на майчинството 650 кинта , нема бачкане вече , само чавета ще произвеждат .
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неграмотен ама направил 3 деца. Как ли е прочел Кама Сутра )))
39
4
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Абе тоя нормален ли е, цял министър ще ходи да се моли на някакви ***? Тия 10-12-годишните изобщо могат ли да говорят членоразделно, че да имат място в училище? И министърът наистина ли вярва на обещанието на хъхpeшкият ckот? Стига молби, време е за репресии. Което не ходи на училище, родителите му да връщат всички помощи получени за него в троен размер, при неизпълнение - конфискация на имущество и принудителен труд. Ако малкото тръгвайки в 1 клас не говори български, същата мярка.
38
4
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да хрантутим и римляни сега с вишу образувание... Да ходят у ТКЗС-то да копат :)))
37
2
 
10
 
! Отговори
"? “, преди 2 години
ако бабата е на 30 и по-малко години - познай къде е била по времето на бае Тодара - на баща си в "скоростната кутия".
36
5
 
4
 
! Отговори
? преди 2 години
Чакай сега. Бабата не може да е неграмотна, защото е учила по бай тошово време, а тогава неграмотни нямаше. Или е имало и то доста? Но са криели? Айде със здраве.