Денков убеждава неграмотен баща на 3 деца да ходят на училище

Екипите за обхват в образователната система са посетили над 9 хил. семейства
61
Денков убеждава неграмотен баща на 3 деца да ходят на училище
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се включи в един от екипите за издирване на деца извън образователната система в 4. ОУ "Г. С. Раковски" в Берковица. В училището се обучават 198 деца и ученици - всички от ромски произход. Петнадесет от тях са започнали да посещават занятията през тази учебна година благодарение на групите по междуинституционалния механизъм за обхват.  

"Разбирам, че искате най-доброто за децата си. Но Ви моля да разберете, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая.“ Така проф. Денков се обърна към Димитър от квартал “Раковица” - баща на три деца в училищна възраст, които не влизат в клас. Освен с бащата министърът разговаря с бабата и две от децата – момиче на възраст за IV клас и две години по-голямо момче. Срещата завърши с обещание Стефан и Виолета да тръгнат на училище от понеделник.

"Бабата и бащата в това семейство са неграмотни и това оказва влияние върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен", каза проф. Денков.

Според директорката на 4. ОУ "Г. С. Раковски" Таня Йонова честата смяна на местоположението на семействата усложнява работата по механизма за обхват. "Мотивирането и задържането в клас на върнатите деца също е предизвикателство, но ние продължаваме да полагаме усилия", посочи тя.

За три седмици от началото на учебната година екипите за обхват в образователната система в цялата страна посетиха 9250 семейства, чиито деца не посещават училище. От 16 септември т.г. 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас, съобщиха от МОН.

Към началото на октомври т.г. 94,13% от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а най-малко - в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%). Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: МОННиколай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
11
 
! Отговори
Бивш даскал преди 2 години
Тук на прицел е министърът, но да не забравяме и тези под него. На един учителски съвет директорът (и той бивш) в прав текст рече горе-долу следното: "Колеги, много двойки пишете! Ще изплашите учениците и ще избягат в други гимназии!". Преди 15 години (от толкова време съм "бивш") при 5 неизвинени отсъствия на ученикът му се стъжваше... Обаче какво правеха класните? Просто при примерно 4 1/3 спираха да добавят новите неизвинени към сбора. Директорът проверяваше, но не "виждаше";-)...
34
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
В демокрацията обществото трябва да дава стимули: шекер, боза, жица... и пари за ракия на бащата.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо им отнемайте децата ако не учат бе какво ги молите. До кога тези аборигени ще произвеждат неграмотници и *** в държавата ???След като им вземете децата директно към затвора, това си е чист тероризъм !!!
32
4
 
11
 
! Отговори
от Плевен преди 2 години
При нас в Плевен в професионалните гимназии посещаемостта не е повече от 5 %, но за сметка на това на учениците не им пишат отсъствия; на хартия и по документи всичко е наред! Тези които ходят на занятия, но те го правят не да научат нещо, а да пийнат кафе няколко пъти от вендиг машините, да издънат 10тина цигарки заедно с даскалите. В доста гимназии, един даскал преподава по 3 или 4 предмета. Това е в един голям областен град, а в малките населени места, там как са нещата с образованието?
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обвържете размера на детските с успеха в училище и готово. И е безумно да карате хората да плащат за задължителни униформи. Щом са задължителни следва да се осигуряват от задължаващия. Супер много пари се превеждат на училищата, едни униформи няма да се усетят в бюджета. А не като сега директорите да избират кой да шие униформите
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма образование - Няма помощи!!! Защо трябва освен за ел.енергия, топлофикация, ВиК и др. "народни" услуги като безплатна медицина и образование, на тези "берачи" да сме им задължени? ПИССССНА МИ! До "***.ша" ми е от либерлани правителства и президенти!!! До кога бе народни представители ще позволявате едно малцинство да ни "мa4ка" като нация? Избори ли - Общо национално неподчинение и народен съд!
29
5
 
5
 
! Отговори
циник преди 2 години
Министъра да беше опънал бабата поне, тя е на 35 години, точно в сока :)
28
3
 
14
 
! Отговори
Министре преди 2 години
Аз предлагам направо с бъклица и дрян и духова муцика. Иначе не е впечатляващо.
27
2
 
27
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
До Родолюбец,/Спирането на разни видове от многобройните помощи, ще имат по-голям ефект от разни обещания.Да вярвяш на обещанията на ГиЦанин е смехотворно.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предизборни трикчета.То тия пролетта на дали са ходили на училище,но сига вижне колко сме загрижени....
25
2
 
12
 
! Отговори
malart преди 2 години
Да иде след месец да види има ли резултат от "убеждаването". То първоначално има еуфория, че ги "убедили", но след меец - два резултатите са си пак същите като преди "убеждаването"
24
2
 
13
 
! Отговори
Така преди 2 години
И господ не може да помогне на нашата родина вече!
23
4
 
21
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
На Денков ще му трябва неколстотин години за да убеди парцаливите индианци да учат!Без тояга не става преди, сега и в близките столетия!!!!!Обаче се навъдиха продажни ,американски лизогъзци като Касимова и Лозан Панов и разбиха държавата!!!
22
2
 
21
 
! Отговори
kirasirrav преди 2 години
Бащата неграмотен, ама той сигурно и дядото е така (най-вероятно ще е на 30 и нещо 40 - горе-долу от демокрацията ,,изучил"). За майки и баби изобщо да не става дума.Един учител по компютри ми каза наскоро че отвратен се е махнал от училището - думите му бяха : В 12 клас ми идват неграмотни, на какво да ги уча?
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков да се занимава с рези дето ходят на уще
20
2
 
23
 
! Отговори
Това сигурно преди 2 години
са така наречените ромове. Цяло чудо е, че министърът въобще се е разбрал със старшия ром. Проблемите с тях не се разрешават с интеграция. Разрешават се с по-директни и ефективни методи....
19
2
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Да ти се скъса сърцето. Просълзих се ...
18
2
 
12
 
! Отговори
Те ще ни интегрират! преди 2 години
А ние можем такива елементи без значение на етност, само с Трудови лагери.
17
2
 
6
 
! Отговори
Берковско школо - преди 2 години
истинска дестилерия за ром, коняк и прочие концентрат. Ех, то да беше тъй само в Берковица...
16
2
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Демократичният електорат, който толкова искахте да има права, защо преди 89-та неходенв на училище поне до 16 годишна възраст нямаше, електората вземаше занаят-кой мазач, кой шофьор, кой тракторист и такива изпълнения не се толерираха ;) ?!?!