Денков убеждава неграмотен баща на 3 деца да ходят на училище

Екипите за обхват в образователната система са посетили над 9 хил. семейства
61
Денков убеждава неграмотен баща на 3 деца да ходят на училище
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се включи в един от екипите за издирване на деца извън образователната система в 4. ОУ "Г. С. Раковски" в Берковица. В училището се обучават 198 деца и ученици - всички от ромски произход. Петнадесет от тях са започнали да посещават занятията през тази учебна година благодарение на групите по междуинституционалния механизъм за обхват.  

"Разбирам, че искате най-доброто за децата си. Но Ви моля да разберете, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая.“ Така проф. Денков се обърна към Димитър от квартал “Раковица” - баща на три деца в училищна възраст, които не влизат в клас. Освен с бащата министърът разговаря с бабата и две от децата – момиче на възраст за IV клас и две години по-голямо момче. Срещата завърши с обещание Стефан и Виолета да тръгнат на училище от понеделник.

"Бабата и бащата в това семейство са неграмотни и това оказва влияние върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен", каза проф. Денков.

Според директорката на 4. ОУ "Г. С. Раковски" Таня Йонова честата смяна на местоположението на семействата усложнява работата по механизма за обхват. "Мотивирането и задържането в клас на върнатите деца също е предизвикателство, но ние продължаваме да полагаме усилия", посочи тя.

За три седмици от началото на учебната година екипите за обхват в образователната система в цялата страна посетиха 9250 семейства, чиито деца не посещават училище. От 16 септември т.г. 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас, съобщиха от МОН.

Към началото на октомври т.г. 94,13% от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а най-малко - в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%). Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: МОННиколай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
17
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
Ех, къде ми е Фюрера!
14
5
 
0
 
! Отговори
Някога: преди 2 години
Тая династия беше почти приключена при Фердинант, ама некой го пласира колониален вицекрал тука и направи свет копилетия плюс трима, а не двама сина официални!Борис 3 , Кирил и Симеон 2
13
2
 
5
 
! Отговори
Берковско школо - преди 2 години
истинска дестилерия за ром, коняк и прочие концентрат. Ех, то да беше тъй само в Берковица...
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда. Както лекарите убеждават антиваксърите да се ваксинират. Същото ниво и същия провал. С тоя материал......
11
5
 
1
 
! Отговори
А к'во стана? преди 2 години
Ангелов ви бил виновен ! Тоя вирус тръгна кога стигнаха трето и четвърто поколение инбрийд и инцест!Аз се опитах да очистя копилето Фердинантско ама всички крещите че бил невинен!
10
2
 
29
 
! Отговори
аребе преди 2 години
Ще ги моли значи, лично, на колене ще им пада...алоуууу. То си има мерки, бе - кръц на социални и детски и помощи и готово. *** не ви стиска, нали?
9
5
 
5
 
! Отговори
Подсказка: преди 2 години
Всяка египетска династия започва чисто от нормален генотип. И след второ, трето, четвърто поколение инцест пламват болести и зарази докато природата не изтреби генетична аномалия. Още си мислите, че Симеон 2 е невинен! Те са много близък инбрийд граничещ с и понякога инцест! Това са Сакскобургите без Симеон Хасан, който трябва да почне нова династия!
8
7
 
13
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Къде да ходят? Какво " училище " - 2 часа на ден, събрали всичките 6 часа. Това ли е училище? По - добре неграмотни.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
-Неграмотен баща на три деца. Не казват от каква националност са.
6
3
 
26
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ка ша ги убеди ве... Тия са в 15 век... Бай Тоше ги беше чудесно интегрирал, *** дойде либерастията и им напълни главата с глупости, че имат само права... Неграмотници, ама с права...
5
2
 
24
 
! Отговори
Светослав преди 2 години
Значи родителите на 46 000 деца нарушават чл. 53 (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително. Къде са сега всички морално обидени българи да защитят Конституцията? Няма ги!
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи "опитват се". Има си законови и административни наказания. Кво им се молят на тея... Глоби и общественополезен труд, за да ги изплатят, без соцял и малко б о й и ще стане работата.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков вместо да обикаля по селцата да вземе да се разходи из столичните училища и да види как се спазват мерките, как децата тичат от училище вкъщи и обратно заради карантинирани класове и съответно учители, които хем трябва на едните да преподават, хем на другите.Ясно ни е, че ромите са актуални, но не са само те учащите у нас, нито родителите им са данъкоплатците от които получава заплатата си, привилегии и луксозен начин на живот.
2
2
 
21
 
! Отговори
Само да попитам.... преди 2 години
... Обещахте им пари , нали ?
1
4
 
31
 
! Отговори
Момо преди 2 години
Страхотно училище... 100% с роми... Очертава се невероятно бъдеще след 20-30 години.