Къде растат децата - в готиния свят в мрежата и злия, където само учиш?

Социалните мрежи да станат част от образование, предлага Светлин Наков
8 окт 2021 11:19, Анисия Иванова
47
Къде растат децата - в готиния свят в мрежата и злия, където само учиш?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последно време ролята на училището намалява, докато социалните мрежи стават все по-влиятелни. Според мен в някакъв момент трябва да бъдат интегрирани в образователния процес. Иначе децата ще растат в два паралелни свята – готиния свят в мрежата и злия, в който само трябва да учиш и да слушаш учителите си. Това каза Светлин Наков, предприемач, съосновател и мениджър на SoftUni, в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков.

Гостът смята, че най-големият проблем в образоването в България, е недостигът на учители. Ако има добре обучени учители, те ще намерят правилните инструменти, с които да подобрят образователния процес.

"Трябва да има правене в ученето. В нашата гимназия учим децата на практика. Винаги си отговаряме на въпроса къде теорията може да бъде използвана на практика. Това е начинът да запалиш интереса на децата. Ние учим умения, а не знания".

Друга тема от разговора беше новината, че бившата служителка на Facebook Франсис Хоугън е обвинила компанията, че приоритизира печалбата пред безопасността на хората и нарушава демокрацията. Тя оправи критики и към Instagram, като заяви, че е вреден за здравето на децата.

По думите му Facebook като бизнес организация няма как да не е задвижвана от стремежа за по-ефективна работа и по-голяма печалба. В сферата на маркетинга това означава да ангажираш по-голяма аудитория. Нормално е тя да бъде ангажирана със скандали.

"Аз вярвам, че бизнесът работи с данни. Често се изпробват различни варианти и се вижда кой е работещ и ангажира най-много хора. Целта на Facebook е да задържи вниманието на потребителите си, за да им продава реклами. Ако това не се случи, те ще отидат в YouTube, например. Всяка платформа в същността си се опитва да задържи вниманието на хората и да получи приходи чрез реклами", каза Светлин Наков.

"Монополите рушат демокрацията. Когато съсредоточиш огромно количество ресурси и власт върху едно нещо, било независимо дали е социална платформа или вестник, винаги може да се стигне до злоупотреби", категоричен е гостът.

Наков смята, че регулациите в социалните мрежи ще доведат до цензура. Трябва да се работи в посока разбиване на монопола, защото ако има 26 социални мрежи, които имат равен дял, ситуацията би била различна.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


47
Още от Образование
И в Перник ще учат онлайн на ротационен принцип
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"ато някои от Вас взимат по 15к заплата да осъзнаят, че няма какво повече да искат от живота и да помогнат на онези отдолу." - 15к (толкова ли е трудно, бе - 15 000!), не са достатъчно, приятелче. Имам нужда от поне 2-3 пъти поевче, за да си наредя живота. Трябват ми поне 6 000 000 лева в инвестиции, които редовно поскъпват, над нивото на инфлацията, както и дивиденти от поне "15к" на месец. Тогава, вече няма да има нужда да работя, и ще мога да се отдам на това, да помагам на другите.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До xaxsasб - Еш па тоа! Да съм осъзнаел, че нямало какво повече да искам от живота ... И обясни, бате, щом някой ми е "колега", тов не означава НИЩО! Аз ще ти помогна, ако си платиш за това. Ии очакваш, да си изоставя работата, за да ти "помагам"? А аз се НАДЯВАМ това "АИ" (ох леле, колко си оГРАНИЧЕН, КООЛКО СИ ЖАЛЪК И СМОТАН) да направи това. Имам инвестиции и ще е добре, ако никой друг не може да достуигне до позицията ми - без конкуренция, но с печалби. Това е живота, баткаааа!
39
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 седмици
Колко егоцентрици има в коментарите по-долу. Вместо да се дърпате един друг нагоре само се плюете. Чудо голюмо кой от коя академия е. Щом са Ви колеги и са пожелали да учат и да се преквалифицират за Мас опитните тлябва да е удоволствие, дълг и чест да помагате на хората около Вас. Като някои от Вас взимат по 15к заплата да осъзнаят, че няма какво повече да искат от живота и да помогнат на онези отдолу. До 10 години АИ ще си пише сам кодовете и тогава ще си мерите заплатите и знанията на нивата.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като са толкова глупави тея програмисти - научете един хубав стак, драснете 20-30 000 линики код за някое проектче и сте вие хората.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И още нещо, драги ми 36 - Какво лошо има в това, човек да се преквалифицира? Не вискчи са родени с късмета, да имат стабилна смеейна среда, да избутат безпролбемно гимначията и да нажичат 6-тичките от универстиета, защото са имали къде да спят и какво да хапнат, а после още първата работа, при познат на тати и БАМ - 4000 лева заплата и от там нагоре, само акъли ръсят, другите кви смотани били.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От 37 - И нямаме хора от фирмата на Наков, като българите сме едва двама. Така, че ми дължиш извинение! Както и на фирмата. Ако сме балон, обясни ми, защот всеки месец AAR-а ни се казва с над 250 000 евро, вече втора година? Series A ни беше с 4 милионаевро, при евалюация от 18 милиона евро, сега готвим Series B и в мометна евалюцията е малко над 38 млн.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 36 - Лол ... не. Фирмата в която работя е чуждестранна, работим основно със Svelte за фронтенда, a API-я ни е на Flask, сервиран като GraphQL, основният продукт е писан на R и Tensorfolow, въпреки, че май ще минаваме на PyTorch. Позлваме Neo4J за някой данни, като имаме над 400 000 линии код, само със специализирани SQL колове и не мисля, че има някой толкова стар, който да е ползвал Wordpress :)
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До От 26човек погледнете си фирмитеполовината са завършили счетоводство, соьиология, психология, техникумиизкарали един курс при Наката и после нзаначени в ИТ птоекти Тези хора другите ги носят на гърба. Днес видях в една фирма един водопроводчик началник на отдел Вие сте един балон, който вече се пука. Всички проекти са създадени с проблеми. Създавате некачествени продукти като скейлфокус със сайта за преброяване направн с уизърд на wordpress ученическа работа чакат ви трудни времен
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 32 - Ехее! много сте нагли кoпеленца! Демек - човек никога да не се развива?
32
0
 
0
 
! Отговори
От 26 преди 2 седмици
Изисквам обяснение от хората, които не ми харесха коментара - ЗАЩО?!?!
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 31 - Като програмист, никой не е нищо особено, батка, аз ся на тебе да ти кажа ...
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
днес видях в една такава голяма частна фирма има водопроводчик за Team Leader ИТ меринджей
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хайде този *** Наков не ми го лансирайте! Единственото му качество е нарцисизъм съчетан с ексибиционизъм. Като програмист не е нищо особено. С инициативите си на практика влоши качеството на ИТ образованието и видовете проекти над които се работи в България. Заради него и съратниците му в момента няма и една книга от която някой млад човек да се научи на нещо. Всичко издадено на български е неизползваемо.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 18 - Само CV lи гледаш? Работил съм с хора от Станфорд и с такива, дето нямат и диплома. Да, 1/10 от Станфорд няма да става, и едва 1/10 от тея без диплома ще са добри, но някои от най-добрите кадри са идвали от академии и дори самоуки, дето са сглобявали компютри от старата микровълнова ... Ама ти разбираш, де. Взима 15 к викаш, биеш Северна Европа по заплащане...
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 18 - О, ти ли си бе унуфри? От Bulwork намериха ли ти работа, вече? Или пще мне могат те пробта на никой.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ф - Твоите учители им е лошичко, като те видят, че пищеш учители с главна буква. И не, не можеш да си слагаш главни букви, където си искаш, било то и в знак на уважение.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимeн 25- Ххахах? Ко? Щяло да има? Пич 75% от учителите са над 45 години. До 2-3 години, ще се пенсионират поне 15% от сегашните учители. Реално имаме под 10 години, да обучим учители, дето попринцип щяхме да ги оучим за период от 25 ...
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До do 18 - За съжаление, това е част от реалността. Аз също взимам висока заплата, но след като HR хареса кандидат, винаги си има и среща с мен или с друг от екипа, специално за техническата част.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 седмици
От наплива за учители в последните две години, считам, че до 2-3 години количество учители ще има достатъчно, но с какво качество на образованието е под въпрос. Не на последно място е и къде ще бъдат съсредоточени, едва ли ще хукнат по селските общини, освен ако нещо не ги принуди.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Георги - Кой по дяволите е брат му?