Езиковите центрове за новите мерки: Странен парадокс!

"Положихме много усилия, за да създадем безопасни условия"
14 окт 2021 10:21, Ния Христова
16
Езиковите центрове у нас отново затварят врати. След обявените нови мерки от Асоциацията на езиковите центрове в България са изпратили писмо до здравното министерство.
 
"Намираме се в едни странен парадокс. Всички през последните месеци, включително и вчера на брифинга на здравния министър, посочиха, че образованието е най-важно, и че е последното, което ще бъде затворено. Получава се обратното. Във всяка една от новите заповеди на местните РЗИ-та затварянето на езиковите школи е в първата точка", посочи членът на Управителния съвет на Асоциацията на езиковите центрове Владимир Христов пред Bulgaria ON AIR.
 
"При нас децата са по 2-3 часа на седмица. Това е нищожно време. Те толкова прекарват и в градския транспорт. При нас няма междучасия. Всички са с маски непрекъснато, по 10 деца са максимум. За сравнение, в метрото сигурно има 10 пъти повече събирания", каза още Христов.
 
Събеседникът направи и сравнение, че в едно заведение има 10 маси с по 6-ма души, а в езиковите центрове има 10 деца на 10 отделни маси.
 
"Разтревожени сме от пандемията и искаме да направим нещо. Нашето предложение е да бъдат оставени присъствено децата до 4 клас. За нас е удачно да бъдат оставени и тези, които изучават език с професионална цел - възрастните. Всички останали, от 5 до 12 клас, се ангажираме да ги обучаваме онлайн, докато нещата не се подобрят", уточни Христов.
 
"Европейският съюз категоризира езиковото обучение като ключова компетенция. Тя е необходима за изучаването на всичко друго", каза още той.
 
"Може би към 30% от училищата миналата година не издържаха, защото когато пратиш всички онлайн, включително и най-малките деца, много от родителите се отказват", добави събеседникът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Има смесване на деца от различни училища и вероятност за разпространение на вируса. Затова и събирането на деца от различни класове от един випуск също е забранено. Помислете малко с тези глави"""""""""""""""" Ами да помислим малко с тези глави. В градския транспорт няма ли смесване на деца от различни училища? В училищния двор и в занималните няма ли смесване на деца от различни паралелки? Те децата сигурно под похлупак пребивават нон стоп - по класове, да нямало било смесване. Пълни нелепици.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви школи,какви обучения, какви езици. Стойте си *** ,неуки и без да знаете дума на чужд език освен конграчулъйшън и имате реален шанс да сте бъдещите премиери, трябва само да се научите да крадете.
14
6
 
5
 
! Отговори
Уф, ревльовци преди 2 години
Няма никакъв държавен контрол за това какво правят тези уж школи. Зз школа да плаща данъци и осигуровки не съм видяла. Отдавна трябва да затворят поне 90% от тези кокошкари
13
6
 
4
 
! Отговори
Уф, ревльовци преди 2 години
Преди да ревете за "образованието" просто отворете ***.bg и вижте какви кадри търсят въпросните "школи". Масово търсят педагожка с ниво на чужд език B2. Т.е. за да плащат по-малко именно от въпросните реплики школи назначават некомпетентни даскалки и реално увреждат вашите деца, които, изненада, след години уроци влизат в УНСС. Тези школички работа за пет пари не вършат, само мамят наивни *** и ги лъжат колко уж е напреднало чадото им
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има смесване на деца от различни училища и вероятност за разпространение на вируса. Затова и събирането на деца от различни класове от един випуск също е забранено. Помислете малко с тези глави.
11
1
 
16
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Знаете ли колко е опасно да има знаещи и учещи деца?Това е заплаха за управниците,които си развъждат един електорат от неграмотни на "социял"индивиди.Тези учещи деца един ден могат да им препречат пътя към властта.Тяхните деца учат с частни учители и там проблеми няма.Все пак сме държава в която управляват кръчмарите.
10
6
 
5
 
! Отговори
пак преди 2 години
Гласувайте за Кирчо Кокорчо и Румчо а Кацарчо е различен.
9
1
 
14
 
! Отговори
Работата е ясна! преди 2 години
"Европейският съюз категоризира езиковото обучение като ключова компетенция. Тя е необходима за изучаването на всичко друго", каза още той." Е да, но в България не искат да има образовани българи знаещи чужди езици! На барманите и сервитьорките в заведенията не им трябва да знаят чужди езици!
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната абсолютно безсмислена "мярка". Важното е да даваме вид, че се борим с някакъв страховит и унищожителен вирус. За да не ни дърпат ушите, че не сме в "синергия" с дневния ковдид ред.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво стана - кръчмарите и фитнесите протестират, заплашват, "влияят" и тях се страхуват да ги пипнат, а занималните и школите кротко пращат отчаяни писма до министри и медии, на които никой не бръща внимание. И - кой, кой - дай първо тях да затвориим, че няма да създават проблеми.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно хората от езиковите школи нямат достатъчен финансов ресурс да си "купят" нужните хора, които взимат решенията кое да бъде затворено и кое - не (за разлика от някои други бизнеси, предимно търговски и развлекателни) и са оставени да оберат пешкира. Което е тъжно, защото в езикова школа е далеч по-безопасно от ресторант, мол, градски транспорт и прочие. А и далеч по-смислено и полезно.
5
1
 
21
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 4. Мдааа, не може! Ученето е опасно и може да навреди на здравето на управниците. На тях образовани хора не им трябват.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи може 6 души да седнат на обща маса в кръчма без маска, да ядат, пият и се веселят (няма лошо), а не могат 6 души да седнат през 2 метра на самостоятелни маси да учат чужд език. Да ви имам и тъпите мерки! Побъркахте с безсмислените си нелепици хората.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 2 "Аман от гащници" ------------- Аман от олиго фре ни по форумите. Лекувайте се, бе, хора!
2
18
 
3
 
! Отговори
Аман от гащници преди 2 години
Да фалират тези долнопробни гащници. Освен да крадат авторски права като директно копират учебници и ги раздават нищо друго не знаят. Отделно, много голям процент от тях са сектанти и уж чрез езиков курс си набират лабилни хора за сектите си. Всеки пребит или катастрофирал даскал от езиков център е добра новина
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата пандемия е парадокс. Така е защото няма нищо общо с медицината. Представлението няма да свърши докато не откажете да участвате в него.