Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни

Сметките за септември двойни, за октомври вече ще са тройни
298
Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни
Снимка: Pixabay

Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час, призна Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), пред bTV.

Според него компенсацията, която държавата се готви да даде от 50 лева за мегават час, е крайно недостатъчна, защото надвишението е 360 лева.

Още по темата

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе вчера.

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", каза Васил Велев.  

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

С искания за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока днес на протест пред Министерския съвет излизат работодателски организации и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: токикономикаВелев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
1
 
3
 
! Отговори
TOk преди 2 години
Токът расте в цял свят и ще продължава да расте. Доста фалити на хоризонта. Българинът има пари-плаща по 3500евро квадрат застроена площ, инвестиция. Пенсионери, работещи гърчете се вие.
207
1
 
8
 
! Отговори
Ямуксиклилята преди 2 години
За да изкарате зимата вървете на малдивите по евтино ще ви излезе от сметките за ток!
206
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което се случва е атака върху държавата от страна на ГЕРБ. Държавата няма механизми да се предпази или те не работят.
205
2
 
11
 
! Отговори
човек преди 2 години
Този комунист пак излезе от скрина и зарева?Защо винаги когато неговият, на Домусчиев и компания бизнес пострада реве като девица за А като хората страдат се крие и брои дивидентиУжас какви хора държат даденият им бизнес.
204
1
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Могу да съ внимавъ с ценътъ на тока от могу бой и ебне жа има . Убаво да знайти. Ша ва изринем кът фадрома стар кокошарник ръйш ли ! Кът булдозер,пътна настика. Ъъъ! Не си играйти с тръпениету на ората !
203
0
 
10
 
! Отговори
До Жоро преди 2 години
Жорка,Русия е империя и си гони интереса спор няма,ама виж нашите ду-***-да-вц-и(управляващи),за една шепа сребърници са готови не само да си продадат държавата си а и собствените си родители!П.п. Под "управляващи"не правя изключение-ГЕРБ,БСП и ДПС
202
1
 
13
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Също един от проблемите в скока с цената на тока идва и от така наречената зелена енергия. Куцо и сакато прави фотоволтаични централи защото инвестицията им се избива за 3-4 години при сегашните цени на тока. Само, че не може да купуваш скъп ток, а да искаш евтин. Трябва да се спре тази олиго'френска порочна практика. А това, че имаме ядрена централа,че произвеждаме евтин ток и го продаваме скъпо, е има хора не за затвора, а за публичен линч. Вие си правете изводите кои са и колко ще ги търпим.
201
3
 
10
 
! Отговори
Айдее преди 2 години
Сега пък Валентин Николов бил виновен, щото бил от ГЕРБ! Той да не е търговец на енергия, че да е виновен! Когато ви разправяше, че са необходими законови промени, че да се избегне спекулата, Фигуранта, чалгите, "отровните", и необолшевиките от Позитано бяха заети със селските си изпълнения в НС, и да "чегъртат";
200
15
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Абе не знам ама при "лошия" Бойко всичко си беше наред. Дойдоха събраните от паважа гладници и съсипаха държавата. На черното не можеш да кажеш бяло.
199
7
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Ето господа русофили и прорадевци. Ето колко ви обича Русия.
198
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на тока са високи навсякъде в Европа. Реални стъпки: Да намалят ДДС на 5 % и ето 15 процента пада цената. Може и да се премахне ДДС за енергетиката до лятото на 2022г. Да обложат с допълнителен данък свръхпечалбите на енергийните търговци. Има механизми, макар и с ограничено влиание в/у цената. Ние не сме емирствата или Русия, за да имаме по-ниски цени.
197
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стефан Янев е Жан Виденов 2. И от двамата се държат като мижитурки, докато партийните им другари се скъсват да крадат.
196
6
 
14
 
! Отговори
До224 преди 2 години
Викаш да си върнем Лоестият крадец и ще започне Такъв Живот!!!!!Аман от гербави навлеци,не стига че опропастихте държавата ами и още власт искате,ха спрете се веки бре наглеци!
195
7
 
8
 
! Отговори
Ало Радев преди 2 години
избори идват, а всичко расте - ток, газ, горива, хляб, олио, транспорт и т.н., Няма да допуснем студена, безработна и гладна Радева зима
194
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо късопаметниий другарю Велев,пръв Апологет на"частната"собственост,защо така удобно забравяш своите твърдения през 2016 година ,че АЕЦ Белене е неоправдано висок разход за България и трябва да бъде спрян!!!
193
6
 
6
 
! Отговори
е нали искахте , преди 2 години
промяна - на ви промяна, некомпетентното управление на протестърите и зелените чорапи на радев и бсп
192
6
 
3
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
ЧЕЗ още ли са тук? Кой им даде право да ни скубят?
191
3
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
СИМВОЛА НА ВЯРАТА - ВЯРВАМ САМО НА ДРУГАРЯ КАЛАШНИКОВ
190
6
 
9
 
! Отговори
истина преди 2 години
Изберете Радев и БСП и за ток няма да плащате- няма да има ток, а и пари няма да имате.
189
1
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ДОГАН КЕ ВИ ОПРАВИ, АКО ЛИ НЕ ЩЕ ВИ ПОЧЕРПИ С БАКЛАВА