Учители зоват: Малките ученици отново в класните стаи

Поне половината от останалите също да се върнат
39
Учители зоват: Малките ученици отново в класните стаи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До две седмици учениците от начален етап е наложително да се върнат присъствено в училище. Това мнение сподели в социалните мрежи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов.

От четвъртък всички ученици в столицата и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник са изцяло онлайн, тъй като според заповедта на здравния министър при заболеваемост над 750 на 100 000 в дадена община, се преустановяват присъствените занятия.

Стаматов подчертава, че е изключително спешно децата от  първи и втори клас да се върнат в класните стаи. За останалите класове по думите му е добре да се приложи взимане на решения с децентрализиран подход по общини и училища на ротация, като минимум 50% от учениците да са в училище.

Директорът на 119-о е на мнение, че като за начало може веднъж седмично да се прави безплатно тестване на учениците с детски облекчени тестове. При необходимост тестването на учениците да бъде и на по-кратък период.Заплащането да бъде целево от държавния бюджет. Според насоките на МОН скрининг може да се прави само при 90% съгласие на родителите в дадено школо.

„За персонала в училищата да бъде приложен шест месечен адаптивен период за набавяне на един от компонентите за “зелен сертификат” - доброволна ваксинация, тестване или доказателство за преболедуване”, предлага още Стаматов.

 


39
Още по темата: училищеученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, същите тези учители ще се ваксинират ли.?Илисамо правят призиви?
38
0
 
1
 
! Отговори
До До 27 (или 30) преди 1 месец
Защото дядото на Вашето здраво дете може да умре не от ковид, а от друго, за което просто да не успее да се докопа до болница навреме и да получи лечение, понеже вътре е бъкано с ковидни. Към днешна дата са близо 7000, а в интензивното - малко над 600. За 20 дни са умрели около 2000. Затова, като за начало.
37
1
 
1
 
! Отговори
До Не съм съгласна преди 1 месец
Не харесвам начина ви на изказване, но сте права. Най-слабите студенти са педадогическите специалности, за съжаление. И ето - резултат.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 35 - каква трета година те гони - година и половина - от март миналата година е. Явно и ти толкова си ходил на училище, че не можеш да смяташ до 3.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"А,защо преди да се борим за образование и грамотност не се борим за здравето на децата.Не мислите,че здравето е в основата на всичко."________Е така де- дистанционното обучение влияе пряко и необратимо на ЗДРАВЕТО на децата. Физическо здраве- затлъстяване, проблеми с очите, с гърба, обездвижване. Психическо здраве- стрес, асоциалност. Твърдя го като човек, работещ с деца, и виждащ вече 3та година опустошителното въздействие на пЛандемията върху децата ни. Ние извършваме ПРЕСТЪПЛЕНИЕ спрямо тях
34
8
 
5
 
! Отговори
Не съм съгласна преди 1 месец
А, не! Щом за всички останали беше от вторник до четвъртък и за тъпите даскалки. Иначе е дискриминация. Една даскалица когато учи колкото мен, а не с тройки по милост да завършва педагогика, тогава може да има претенции. Най-глупавките влизат педагогика, защото нищо друго не са ги приели. И сега кокошчиците искали 6 месеца отсрочка. Няма да го бъде
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 29и преди ковид се разболяваха по толкова, родителите нямат култура да си държат болните деца вкъщи. иначе съм ЗА - децата трябва да учат извън дигиталните класни стаи, важно е да имат личен контакт със съученици и учители.
32
1
 
12
 
! Отговори
Пълни глупости преди 1 месец
В училище децата не се тестват .В класа на сина ми ,още на 15септември имаше едно момче в карантина,заради ковид.След това още 7-8 деца отсъстваха от училище,но никое не беше тествано и не се разбра от какво са болни.Не казвам,че са били с ковид,а че просто не бяха тествани.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 30След като никои не желае да се тества, да се ваксинира и да спазва нищо ще си седят по къщите
30
7
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 1 месец
Значи щом вие и детето ви сте болнави, трябва всички да са онлайн и вкъщи??? Желязна логика
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АБЕ тези са луди по 500 деца в София от 1 седмица се разболяват но иначе в клас
28
4
 
12
 
! Отговори
Нито преди 1 месец
децата, нито учителите и училищният персонал, нито родителите ще ви изпълняват пъклените планове, спуснати от САЩ...И какво означава щадящ тест, нали ако е "положителен" ще трябва да се прави и инвазивен...Вие сте за съд....Цялата ГРОТЕСКА, в която ни вкарват е режисирана отвън и е в НАРУШЕНИЕ НА ВСИЧКИ ЗАКОНИ....Това означава, че сме във ВОЙНА И ЩЕ НИ ПОЛЗВАТ ЗА ОПИТНА ПЛАТФОРМА, КАКТО ГО ПРАВЯТ НАВСЯКЪДЕ... А парите от държавния бюджет, е по-добре да се дадат за помощи за зимния сезон..
27
5
 
21
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Пълни глупост.и си написала! За месец детето ми второкласник два пъти се разболя и два пъти ни разболя мен и майка му! Вторият път сме на антибиотик вече! Виж какво става пред аптеките, вият се опашки! От цял месец е ходил две седмици на училище, а и ние толкова на работа!
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като махнат излишните уроци от програмата и всичко ще се оправи.
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво толкова ,зоват,,. Децата излизат неграмотни и при присъствено обучение.
24
17
 
15
 
! Отговори
Майка преди 1 месец
Да, учителите зоват ,нашите и двете им се ревеше за онлайн обучението, после бяха бесни,че се осакатяват деца първи клас с безумните мерки! От целия випуск всички деца са на училище! 71 деца! В цялата страна болни (и то не от корона) са 3% ( 1-4 клас)!. Айде стига с глупостите,че заразяват всички,че ще си убият роднините! За две години не разбрахте ли,че нищо от това което ви разправят,не е истина! Пък и нали сте ваксинирани, какво ви пука? Защо не си живеете живота, а умирате от страх?
23
1
 
5
 
! Отговори
Zzz преди 1 месец
До д-р МънгърсонМного сте прооост и злобен.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Живков децата ги пускаха във ваканции. Сега са наказани да стоят пред екраните.
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи,доц.Петър Атанасов ме лекува,казва имаш анти тела,не ти трябва ваксина,обаче министърът казва,трябва зелен сертификат,в следващият момент казва доверете се на лекарите,аз го правя(доц.Атанасов), параграф 22,американските интереси са по-важни от националните
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До д-р МънгарсонСтанете и Вие учители. Но, нито имате квалификация, нито Ви стиска.Чакаме Ви .Ще имате същите "ЕКСТРИ".