Готвят връщането в клас на най-малките още другата седмица

Държавата дава 13 млн. лв. за щадящи тестове за деца
Обновена: 25 окт 2021 10:56 | 25 окт 2021 10:36, Красимир Ангелов
246

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че от здравното министерство ще внесат проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на децата.

Така държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка.

Още по темата
“Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца в страната”, посочи Кацаров, като уточни, че все пак само децата в определени области на страната са в дистанционна форма на обучение.

“Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училище”, посочи Кацаров и добави: “Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове”.

Кацаров посочи, че ако МЗ, учителите и организациите на родителите успеят да организират този процес ще може да се възстанови присъственото обучение, без да се увеличава риска от заразяване.

Образователният министър Николай Денков обяви от своя страна, че най-голямата трудност в това е сблъсъкът на две различни обществени мнения.

"Имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. Имаме нужда от подкрепа от страна на учителите, че няма нужда от действия, които подриват дейността на образователната система да си върши работата", каза още просветният министър.

Министър Денков посочи, че тестването трябва да се прави два пъти седмично. Ако родители са против това, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

По думите на Денков за учителите по същество ще се изисква зелен  сертификат и ако нямат, те ще бъдат тествани със стандартните тестове 2 пъти в седмицата.


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен16 детето ти е в карантина щото сте психясали от новините. Ковид вирусите предизвикват настинки, всичко друго е медийна измама.
226
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ще се харчат пари за тестове това е пълна глупост? Децата имат имунитет оставете ги да учат! Няма да се учудя ако в новите учебници изчезне думата имунитет и има само ваксини до пукясване.
225
1
 
6
 
! Отговори
P. Paдeф преди 1 месец
Ще тествам учениците до като родителите им не клекнат за "ваксинките", а вече обмисляме с моя слуга кацката и децата в детстките градини и яслите да тестваме. Исках пак да съм президент, но за съжаление трябва да слушам моите господари. Затова направихме и компромис за зелен сертификат само за първата отрова, но само малко да се вдигне % ваксинирани ще ви го върнем тъпкано, ще разбетете кон боб яде ли. А това, че в Израел вече за з.серификат искат 5 игла, да си остане само между нас.
224
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОСТАВКА!
223
1
 
8
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 месец
Поредната голяма простотия на Радев и Кацаров. Във вихъра на четвъртата вълна ще връщат учениците в клас. Нужни са няколко седмици за да премине пика, след това може да ги връщат, но сега е абсурдно.
222
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко, всичко ще продължи докато КОВИД ваксините не влезнат във ваксинационния календар. Нация от аутисти е мечтата на политическия ни елит.
221
1
 
12
 
! Отговори
и това преди 1 месец
докога ще продължи, с тестовете?..доката ви кажат, че и децата трябва да се ваксинират за да ходят на училище??? То при това положение може направо да закривате тази институция, защото нямате никакво уважение към образованието и хората, които работят в тази област..То всъщност вие не уважавате и българския народ, предавате го и го тровите...Направихте всичко възможно да съсипете всичко, а се и противопоставяте хората ....
220
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващият ход е задължителното ваксиниране на учениците до 4-ти клас и детските градини и ясли.
219
6
 
1
 
! Отговори
Т К О преди 1 месец
За децата ЩАДЯЩИТЕ близалки а нас ......И защо СПАХА ЦЯЛО ЛЯТО С "ГОЛЕМИЯ ПЛАН" и не го въведоха от 15.09 и сега нямаше да сме в тази ситуация!!!!!!
218
0
 
13
 
! Отговори
Т К О преди 1 месец
20 МИЛИОНА за близалки(щадящи тестове) А ВИЕ събирайте капачки!!!!
217
1
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
АБЕ ТИЕ НАЛОЧНО ЛИ ГО ПРАВЯТ????????????????????????????????
216
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"""За какво ще пълним гушите на някой производител за тестове? Децата са си ок, като ги изолирате имунитета пада.""" --------------------- Заради едно такова "ОК" дете, сега ние сме в карантина! Благодаря!
215
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Децата не са лабораторни мишки, за да влязат в училище - тестче" _____________________ А как са влизали 4 г. в детска градина? Пиш и ако всяка година се за допускане до детска градина Излиза, че са били лабораторни мишки. Как сте го допуснал? Голяма работа да се изплюят в съд/плик!
214
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Писна ми от политика
213
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВИДЕНОВите дружки само ще разпродадат България!
212
1
 
17
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
КАЦАРОВ НЕ ГОПРАВЕТЕ-НЕ Е НУЖНО ДА НАЖЕЖАВАМЕ ПОЛОЖЕНИЕТО С ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЗАБОЛЕЛИ-ЩЕ СТАНЕ ТАКА ЧЕ ДА НЕМОЖЕ ДА ИЗДЪРЖИ ЗДРАВНАТА КАСА И ПОСЛЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПАТИ ЗАРАДИ ВАС.-НЕ ГИ ПУСКАЙТЕ-ЗАДРЪЩЕ МАЛКО.-ЗАЩОТО ПО СТРОГИ МЕРКИ НЯМА ДА ПОНЕСЕМ.
211
1
 
5
 
! Отговори
до 210 преди 1 месец
Господ ако ти прочете писания отиваш директно надолу като му дойде времето, продажнико.А колкото и да се опитват да ви опростачат с биг брадъри, гласове, таланти и други помии, някои все още можем да мислим и Господ е с нас!
210
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГОСПОДИ! Защо сме полкова опак и проклет народ. Болниците са задръстени, на ден умират по 100 човека само от КОВИД /другите са отделно/. Заразяват се по 15 000 ежедневно. Оздравели , но с усложнения ще умрат още хиляди, А НАСЕЛЕНИЕТО НЕ ИСКА И НЕ ИСКА ДА СЕ ВАКСИНИРА!?!? Как така една шепа провокатори успя да надвие държавната медицина и пропагандна машина и да ОГЛУПИ народа да не се ваксинира. Това е позор.
209
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставка, бе гадове, съд и затвор за вас!
208
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има случаи на заболяване сред учителите от едно и също училище - след сбирка за усъвършенстване например. И тогава как да се реши въпросът ? Защо да не учат онлайн ? Като го няма учителят какво да се прави- хайде, умници, давайте акъл! Давъте акъл и какво да се прави при положение, че болестта напира !