Синдикат настоява за 15% скок на учителските заплати догодина

До 4,8% от БВП да се увеличат средствата за образованието
26 окт 2021 14:45, Анисия Иванова
81
Синдикат настоява за 15% скок на учителските заплати догодина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Синдикат "Образование" настоява за 15% скок на учителските заплати през следващата година.

Заявяването и доказването на образованието като приоритет е своеобразен тест за истинската ценностна система на всеки политик и политическа сила. Само ако заложим на образованието, можем да живеем в добро и проспериращо общество с развита икономика, пишат от синдиката в позиция, изпратена до медиите.

Национална образователна политика за приоритетно финансиране на образователната система като постигане на средства за образование на минимум 6% от БВП (препоръчани от ЕС), заложени в ЗПУО и потвърдени в Закона за държавния бюджет. Въпреки увеличението на учителските заплати, образователните институции страдат от хронични финансови дефицити и решения на парче няма да извадят образованието от заразата „недофинансиране“.

Липсата на достатъчно средства е причина и за немодернизираната материална база, липсата на физкултурни салони, увеличения брой училища на двусменен режим, липсата на достатъчно детски градини и училища в големите градове, недоброто качество на храната.

По икономически анализ на КТ „Подкрепа“ инфлацията до този момент за 2021г. е 14,8%. Инфлацията води до повече приходи в бюджета, но за учителите, училищата и детските градини тя води да допълнителни разходи и обедняване. В този смисъл първа стъпка за 2022 година е да се компенсира инфлацията. Ако сегашното правителство не направи това, то ще е първото от над 7 години, което ще е намалило реално доходите на учителите, вместо да ги е увеличило, смятат от Синдикат "Образование".

В бюджет 2022 трябва да се увеличат достигнатите 4,5% средства за образование от БВП до поне 4,8% от БВП. Увеличението на единните разходни стандарти трябва да е с 25%, в т.ч. увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти с не по-малко от 15% и увеличение на средствата за издръжка с не по-малко от 10%.

От Синдиката правят конкретни предложения за бюджета за 2022 г.:

1. Компенсиране на инфлацията и изпреварващ ръст на учителските заплати чрез увеличаване на единните разходни стандарти с 25 на сто. Това ще позволи да се постигне задържане на достигнатото ниво на ръст на учителските заплати в съотношение 125% от СБРЗ за страната. Само ако имаме мотивирани учители, ще имаме качествено образование.
2. Увеличаване на средствата за национални програми за образование, в т.ч. за възстановяване на обезщетенията при пенсиониране (при вкарване на хипотезата от чл. 222, ал.3 и оптимизиране на механизма за получаване на средствата за домашен интернет за учители) и за неколкократно разширяване на обхвата на Национална програма за профилактика и рехабилитация.
3. Закупуване на въздухопречистватели за всички учебни помещения в училищата и детските градини.
4. Увеличаване на финансирането за Центровете за подкрепа на личностното развитие
5. Двойно увеличаване на средствата за дейности по интереси и спортни дейности.
6. Увеличаване с 50% на средствата за ресурсна, психологическа и логопедична подкрепа и назначаване на още специалисти.
7. Увеличаване на средствата за профилирани и професионални гимназии заради по-многочасовия учебен план
8. Планиране на средства за образователни медиатори с цел запазване на щат на всички медиатори, назначени по проекти.
9. Двойно увеличаване на средствата за ученически закуски и обедно хранене с цел подобряване на качеството на храната. 
10. Бързо преминаване към едносеменен режим на работа на всички училища чрез строеж и надграждане на училищни сгради.
11. Бързо изграждане на детски градини за преодоляване на недостига. Програма за закупуване на дидактически материали за детските градини.
12. Бързо построяване на физкултурни салони във всички училища, в които няма такива.
13. Бързо изграждане на достъпна архитектурна среда във всички образователни институции, в които липсва.
14. Модернизация на всички класни стаи и кабинети със съвременни мебели и техника за фронтално обучение.
15. Стартиране на програма за обновяване на всички училищни дворове и спортни площадки.

Всички тези важни политики не могат да  реализират бюджетна подкрепа, без образованието да е приоритет и без да е налице ръст на средствата за образование като процент от БВП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 36 - Шшш ... кооооо не ме харесваш? Аз ти давам съвет!
35
3
 
12
 
! Отговори
Защо??? преди 2 години
Защо, когато се увеличат заплатите в други сектори, освен в образованието, никой не разбере за това. Но когато става въпрос, че на учителите ще Увеличават, е тогава и глухия Цар разбира.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123 - Смени си работата.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 - М не точно. Като станеше дума за повишения и промени ги плучаваха, защото ГЕРБ хвана голямата вълна на протести, по времето на тройната коалиция и учителският вот ги избута доста нагоре. Затова и си ги кътаха, щото без тях и семействата им - лошо. Ама и пак ги изгубиха, де.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай сега,нали тия същите учители вчера бяха готови да напуснат системата в знак на протест срещу ваксинацията и сертификатите,а днес реват за пари,не е лошо да си уточните приоритетен все пак!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да нсилствате малцинствата, да ходята на училище. Така и така им се дават помощи, поне им ги давайтбез значение, дали са на училище или не, а спестените ресурси нека бъдат лакорани към МОЖЕЩИТЕ и ИСКАЩИ деца! Стига с това "за всички". Кел файда, да се мъчи от 1-чки, да правим 2-ки, като имам 10-ки, коит може да са 20-ки? М? Какво ще кажете?
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 1985-та година, сестра ми започна работа като учител по литература по разпределение в едно Гоцеделчевско село, където работеше 3 години. Взимаше мизерна заплата, и едвам връзваше двата края, добре че родителите ни й помагаха, та връзваше двата края. После като си дойде в София и почна тука работа - същата мизерна заплата, та чааак сега в последните 2- 3 години нещата малко дръпнаха нагоре, иначе и тогава си беше ниско заплащането на учителския труд. 40 години никакво положително развитие.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ss - Без стимул няма много работа. А и виж- в големите градове, дават повече пари на касата в билта и метруру, тай чииии...
28
5
 
12
 
! Отговори
ss преди 2 години
айде заплатите да са обвързани с резултатите ! Сега като гледам младото антивъксарско поколение доста даскали ще трябва да връщат пари за години назад !
27
1
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
И това какво значение има?Нали образованието до 8клас е задължително,предполага се ,че могат поне да осмислят прочетеното.Освен това ,нали учителите получават бонуси,когато работят с деца от малцинствата?
26
4
 
8
 
! Отговори
Алчните Учители преди 2 години
Каквито скокове да искат в заплати и бонуси, частни уроци ИНФЛАЦИЯТА удря всички и ще обере разликата. Тези учители да не си мислят, че и другите не са им нужни по-високи заплати? Какви още привилегии, ще искат учителите, да не ходят на работа, да не се ваксинират, частни уроци без данък да плащат на черно и други далавери като ресторантьорите искат да връткат врътки разни.
25
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига им надувайте на тия нищоправещи учители заплатите! Познавам учители, дето влизат в часовете само, за да научат кварталните клюки от учениците!
24
2
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
На "загрижените" за даскалите синдикални мажоретки на Бойко ще кажа, че повечето държави в ЕС отделят от 5,5 до 8% от БВП за образование. С уточнението, че на много от тях БВП като база е много по-висок от българския БВП. Заради такива синдикати България скоро ще е без учители.
23
3
 
13
 
! Отговори
Как преди 2 години
тези даскали искат само високи заплати с неграмотни ученици,които половината са пенсионери не се ваксинират.Не чух на обикновените лекари да им увеличат заплатите както на даскалите, те са ненаситни.
22
2
 
12
 
! Отговори
varna преди 2 години
Аз съм за. С това онлайн обучение се скъсаха от почивки. Може някой да преподава от Дубай, а там е скъпичко дори и за хора с 2000-2500лв. държавни(бюджетни) заплати.
21
1
 
10
 
! Отговори
До Учител преди 2 години
Е тия от гетата нали вие ги учите?Защо да не станат учители?
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Изследване на PISA 2018 г.47% от българските ученици ,не са постигнали минимално ниво на грамотност по четене." - А това излседване отчита ли колко процента от населението в България вече е от индийски произход?
19
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с 15 % да ги увеличат, пак един учител ще започва на по-ниска заплата от касиерка в квартлания магазин. И само може да си мечтае за заплатата на касиер в Лидл.
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз като млад асистент във ВУЗ - с 750 лв. как да живея?!
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами учителите ще пробонабират и отчитат резултати безплатно. Нали така искат Денков и Кацаров.Всеки учител лаборант и ще преборим коронавируса.