Защо студентите не вярват във ваксините?

"Големият проблем е в липсата на доверие в политическите елити"
27 окт 2021 17:15, Ния Христова
80
 
Образователният министър ще проведе среща с ректорите на ВУЗ-овете, на която ще бъде обсъдено връщането на студентите в университетите. Какъв план ще предложат ректорите за присъствено обучение и какви са нагласите сред студентите?
 
"Това, което министърът каза, е, че единственият начин за връщане на студентите в университетите са "зелените сертификати". Зададоха се въпроси дали ще има безплатни антигенни тестове на входа на университетите, такова нещо няма да има, тъй като целта е да се стимулира ваксинацията на студентите. И това наистина се случи. Естествено, това създава доста проблеми за университетите, особено за тези, които са присъствено, тъй като една от част от нея са ваксинирани, други - по-голяма част не са", каза заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Радостин Вазов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Тези, които са онлайн, обикновено не участват в учебните процеси, когато има такава хибридна форма. Ние предприехме по-различен ход от самото начало на учебната година. Започнахме изцяло онлайн, тъй като бяхме наясно какво ще се случи и бяхме предвидили тази Ковид криза. Ще завършим и този семестър онлайн, което ще даде възможност на нашите студенти до февруари месец да се подготвят за присъствено обучение", подчерта доц. Вазов.
 
По думите на председателя на Студентския съвет на УНСС Ангел Стойков нагласите за "зелените сертификати" са положителни.
 
"Много голяма част от колегите не са ваксинирани. Проблемът тук е, че голяма част от тях, когато бяха болни през изминалата година, те направиха своите тестове чрез закупуване от аптеката. И тогава те бяха положителни, но не се регистрираха в РЗИ. Нямат документа, който сега им е нужен за "зеления сертификат". И в момента виждаме, че без тези сертификати не можем да се обучаваме", сподели той.
 
"Направиха се нужните трансформации в учебния процес - разделение на групите, потоците, увеличение на капацитета на залите, за да може хората да бъдат спокойни. Трябва да бъде дадена възможност първите месеци да има безплатни тестове. Поне през първия месец", добави той.
 
На въпрос защо студентите не искат да се ваксинират, той отговори: 
 
"Това е въпрос с много широк отговор. Проблемът при младите хора е, че те са прекалено информирани, имат огромната възможност да черпят информация от безграничното интернет пространство, а там невинаги информацията е проверена и потвърдена. По последни данни излезе, че те не се доверяват на Министерството на здравеопазването, на РЗИ, общопрактикуващите лекари, а вярват на социалните мрежи."
 
"Големият проблем е в липсата на доверие в политическите елити. Нещата, които притесняват студентите, са последствията от ваксините. Ако има инициатива за ваксинационни пунктове до университетите - бихме я подкрепили", каза още доц. Радостин Вазов.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
21
 
! Отговори
българин преди 2 години
Сега готвят локдаун, за да репресират неваксинираните. Но са пропуснали, че народът няма да спазва локдаун, мерки и вечерен час! Никакъв локдаун няма да се спазва - нито за пенсионери, нито за млади, нито за всички! И ще спрат масово хората да ходят на работа и за два месеца ще фалира всичко! И няма да плащат глоби за неспазване на незаконните мерки! И ще спрат децата от онлайн обучение! Ще има пълен бойкот на държавата!
25
10
 
13
 
! Отговори
А,ха преди 2 години
То едни студенти,щом Герджиков им е ректор.
24
5
 
3
 
! Отговори
да бе,да преди 2 години
До Пенсионер Вие продължавайте да гласувате за ниновица,боко и чорапа,дето ви обещават "светло бъдеще",и вие им се връзвате като последните сер/семи,и чакайте България да се оправи!
23
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А каква да е причината да вярват? Кажете поне една. Щели да боледуват по-леко. Дали?
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Куха вакса, без собствено мнение и без критично мислене, чиято нова библия и истината за света се коренят и дължат на БТВ и Нова ТВ: Ех, защооооооооооо....????????
21
12
 
7
 
! Отговори
това нищо не е преди 2 години
При следващия вирус ще видите каква умирачка ще е!Тва сега е проба!Направо не ми се мисли какво ще е следващия път!
20
7
 
22
 
! Отговори
студент преди 2 години
Аз не вярвам в 'социалните мрежи'! Но вярвам в изявени учени които застават с имената си и репутацията си (междувпрочем - всички са заберанени в тези 'мрежи') , както и на това което уча! А те (учените) и това което уча - казват че тези експериментални лекарства наречени 'ваксини' са опасни и не пазят от една те чак толкова опасна болест! (за справка - преди два дни Немският Лекарски Съюз публикува справка че за последните 2 години в Германия Няма повишена Смъртност!!!
19
13
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Всички виждаме какво е състоянието и културата на студентите, гола вода и неграмотни....
18
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ангелов се ваксинира да види баща си, а то после се оказа, чеваксинираните също се заразяват и заразяват други.
17
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С което за пореден път се доказва, че ваксата е политическа кампания, а не здравословна. На кой му изтребвали ваксините ви?
16
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората вярват най-малко на журналисти, бизнесмени и политици, а те повечето са за ваксините, а и са склонни да слушат заповеди от вън.
15
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не са в риск защо теябяа да се ваксинират? Ако някой от тея отворковци ми подпише ,че до 10г ако има странични ефекти, ще ми плати 1 милион лева съм готов ? Щом сте толкова сигурни и големи професори всички по ТВ .... някой има ли надъхан?
14
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, приказките за вярата ... в политическите елити. Ами не, не се ваксинират щот смятат, че няма да ги засегне. Обаче след като на тях не им пука, защо на мен. Няма университет, ураааа! Няма образование, ураааа! Ще си останете *** и ще си стоите в клоаката България! И след 10-20-30 години, когато вие сте на 60, познайте какво ще отношението към вас!
13
6
 
10
 
! Отговори
Напоследък преди 2 години
Като знам какви VIP личности станаха студенти... И какви главни асистенти им преподават....
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пенсионер: Далече си от нивото на младите пи акъл. Изоставащ.
11
20
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Оти са прости
10
3
 
27
 
! Отговори
Въпросчета преди 2 години
И доколко студентите са в рисковата група. И като се ваксинират, дали предпазват някого? Твърдението, че ваксиниран заразен предава по-малък вирусен товар, май е в корелация с твърдението, че делтата се разпространява с по-висок вирусен товар. Тоест предавания вирусен товар от ваксиниран, е приблизително еднакъв с вирусен товар на неваксинирант от предходния вариант(алфа).
9
8
 
44
 
! Отговори
айде сега преди 2 години
Щом една ваксина допуска повторно заразяване,то тя не е ваксина!А какво е дявол знае!
8
5
 
28
 
! Отговори
сс преди 2 години
веднага се ваксинирам само да не ме карате да подписвам документи че никой не носи отговорност. Стиска ли ви тези дето ни ги натрапвате????? да поемете отговорноста, министара и там другите кунчовци????
7
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Студентите имат и ползват информация, която старците НЯМАТ! За това успяхте да набодете въразстните, защото пивярваха на лъжите ви и не се информираха достатъчно. Затова ги уморихте.